Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

akumulator czy alternator?

Featured Replies

Napisano

generalnie w przypadku problemow z alternatorem ZAWSZE zapali sie kontrolka "akumulatora" czy nie? jesli nie czy sposobem jest zdjecie klemy z "-" podczas pracy silnika czy tez nie? (o ile nie mieszam) grinser006.gif

Napisano

> generalnie w przypadku problemow z alternatorem ZAWSZE zapali sie kontrolka "akumulatora" czy nie?

Nie ma reguły, ostatnio było brak ładowania a kontrolka się nie zaświeciła. Aha no i nie zdejmuj nigdy klemy podczas pracującego silnika bo będziesz miał wydatki zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie ma reguły, ostatnio było brak ładowania a kontrolka się nie zaświeciła. Aha no i nie zdejmuj

> nigdy klemy podczas pracującego silnika bo będziesz miał wydatki

Nie eksperymentowaem JESZCZE z tym minusem, wsluchuje sie w glos AK.

To po czym poznac pad alternatora (b. prawd. pad akumulatora, wszak skonczyl 4 lata i zwie sie "Centra")?

Napisano

> generalnie w przypadku problemow z alternatorem ZAWSZE zapali sie kontrolka "akumulatora" czy nie?

Nie zawsze no.gif

Napisano

> Nie eksperymentowaem JESZCZE z tym minusem, wsluchuje sie w glos AK.

> To po czym poznac pad alternatora (b. prawd. pad akumulatora, wszak skonczyl 4 lata i zwie sie

> "Centra")?

Wymien aku i bedzie dobrze wink.gif Ja wlasnie zmienilem Boscha na Centre.. zobaczymy czy to lepszy wybór, bo Bosche zawsze mi padały bardzo szybko.

Napisano
  • Autor

> Wymien aku i bedzie dobrze Ja wlasnie zmienilem Boscha na Centre.. zobaczymy czy to lepszy wybór,

> bo Bosche zawsze mi padały bardzo szybko.

Wiesz, w altenratorze byly wymieniane lozyska lat temu 3, a i pasek moze nie miec wlasciwego naciagu. Jak dzialac, to pewnie.

Napisano

> Nie ma reguły, ostatnio było brak ładowania a kontrolka się nie zaświeciła. Aha no i nie zdejmuj

jednym samochodem jezdzilem bez aku - odpalany byl na pych i jedyny objaw to ... plusujacy obrotek gdy wlaczalem migacz

Napisano

idź do marketu, poświec te 20zł i kup najbardziej podstawowy multimetr

Zmierzysz sobie napiecie na pracujacym silniku i jak będzie 14-14,5V to masz altek ok.

JAk będzi emniej, to do naprawy (nawet ja aq jest zużyty, to altek powinien utrzymywac napiecie w normie. no chyba, że akumulator ma zwarcie cel)

Napisano

> Wymien aku i bedzie dobrze Ja wlasnie zmienilem Boscha na Centre.. zobaczymy czy to lepszy wybór,

> bo Bosche zawsze mi padały bardzo szybko.

Dobry wybór z tą Centrą ok.gif Wszyscy w rodzinie jeździmy na takich i jeszcze nie znam przypadku, żeby jeździła krócej niż 6-7 lat. A bosch podobno w ostatnich latach strasznie spadł z jakością aku.

Napisano

> Dobry wybór z tą Centrą Wszyscy w rodzinie jeździmy na takich i jeszcze nie znam przypadku, żeby

> jeździła krócej niż 6-7 lat. A bosch podobno w ostatnich latach strasznie spadł z jakością

> aku.

U mnie auto jest odpalane jakies 50 razy dziennie, wiec jak mi wytrzyma 3 lata to bedzie dobrze ok.gif

A Bosche to faktycznie juz coraz gorsze, od dobrych 10 lat je kupowalem i jakosc bardzo spada no.gif

Napisano

> Dobry wybór z tą Centrą

żebyś się nie zdziwił.

> Wszyscy w rodzinie jeździmy na takich i jeszcze nie znam przypadku, żeby

> jeździła krócej niż 6-7 lat. A bosch podobno w ostatnich latach strasznie spadł z jakością

> aku.

Te dobre centry skończyły sie jakies 3 lata temu. TAkże ja masz starszą, to może Ci wytrzymać i 7 czy 8 lat, ale takie kupione stosunkowo iedawno nie mają przed sobą długiego żywota niestety. crazy.gif

Napisano

> Aha no i nie zdejmuj

uzasadnij - tylko bez kolega kolegi itp

Napisano

> uzasadnij - tylko bez kolega kolegi itp

Alternator moze powiedziec papa lub cos z elektroniki w samochodzie ale niekoniecznie. Tak czy inaczej lepiej nie ryzykowac wink.gif

Napisano

> uzasadnij - tylko bez kolega kolegi itp

Ja osobiście uszkodziłem przez to regulator napięcia w alternatorze. Kosztowna sprawa - nie polecam.

Napisano

> jesli nie czy sposobem jest zdjecie klemy z "-" podczas pracy silnika czy tez nie? (o ile nie

> mieszam)

Jeżeli masz alternator z regulatorem napięcia, to NIGDY nie odłączaj żadnej klemy przy pracującym silniku. Uwalisz w najlepszym przypadku tylko regulator napięcia, w najgorszym np radio lub kompa

Napisano

tak jak powyżej, po zdjęciu klemy padł mi regulator napięcia wink.gif

może nie jest to regułą ale spotkałem się już kilka razy z takim przypadkiem tylko tam siadała elektronika dodatkowo;)

Napisano

> Ja osobiście uszkodziłem przez to regulator napięcia w alternatorze. Kosztowna sprawa - nie

> polecam.

a ja nie, odłączałem w kilku autach i nigdy żadnemu regulatorowi ani elektronice nic się nie stało.

Jeżeli już trzeba to ruchy muszą być zdecydowane przy zdejmowaniu klem no i oczywiście uważać żeby niczego nimi nie dotknąć.

W aucie z CAN bym nie ryzykował, ale w starszych nic się nie stanie.

Napisano

bo tak jak pisałem nie ma reguły ale lepiej nie ryzykować, np. w Bravie nic się nie stało, w PuncieII już tak.

Napisano
  • Autor

> idź do marketu, poświec te 20zł i kup najbardziej podstawowy multimetr

> Zmierzysz sobie napiecie na pracujacym silniku i jak będzie 14-14,5V to masz altek ok.

> JAk będzi emniej, to do naprawy (nawet ja aq jest zużyty, to altek powinien utrzymywac napiecie w

> normie. no chyba, że akumulator ma zwarcie cel)

Zrobilem to mial 14 z hakiem, podczas startu pow. 11 V, generlanie godzine temu zagadke rozwiazalem - padl rozrusznik sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.