Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Zdanie egzaminu na kat. A z AK] Jazda po ósemce

Featured Replies

Napisano

Mylisz pojęcie "kontry" z przeciwskrętem jako ruchem kierownicy, mający na celu pochylenie motocykla w stronę zakrętu. Czyli przeciwskręt, jako czynność inicjująca skręt i odpowiadająca także za utrzymanie toru jazdy w "złożeniu".

źródełko -> wyjaśnienie

Napisano

Jaka jest to prędkość i w jakich warunkach ?

Z tego co zauważyłem, na gymkhanie szczególnie używa się tej "magicznej umiejętności".

Ja osobiście nie potrafię jeździć inaczej, używam przeciwskrętu zawsze. Szczególnie, na ciasnym gokartowym torze, po którym śmigam od czasu do czasu dla treningu.

Napisano

> Jaka jest to prędkość i w jakich warunkach ?

> Z tego co zauważyłem, na gymkhanie szczególnie używa się tej "magicznej umiejętności".

> Ja osobiście nie potrafię jeździć inaczej, używam przeciwskrętu zawsze. Szczególnie, na ciasnym

> gokartowym torze, po którym śmigam od czasu do czasu dla treningu.

od 5 do moze 40 km/h, obejrzyj fotki, masz przeciwsiad i kiera ostro zlozona w kierunku zakretu czyli przy skrecie w prawo fajera w prawo

Napisano

> Grawitacja pewnie też......

> Przeciwskręt działa przy każdej prędkości.

bzdura grinser006.gif

proszę zrobić proste ćwiczenie

rozpędzmy się do 30 km/h na prostej drodze i dajemy na luz

dohamowanie prawie do zatrzymania ok 3 km/h - nie podpieramy się nogą wink.gif - i stosujemy jak kolega mówi pchnięcie kierownicy prawą ręką i obserwujemy co się dzieje zlosnik.gif

po obserwacji prosze napisać co zaobserwowano - bo na pewno przeciwskrętu nie zlosnik.gif

> Zrób osemkę "na kolanie" bez "majgnięcia -> przeciwskrętu to Ci przyznam racje

Napisano

> mówi pchnięcie kierownicy prawą ręką i obserwujemy co się dzieje

> po obserwacji prosze napisać co zaobserwowano - bo na pewno przeciwskrętu nie

A co się dzieje, bo moje moto jest w naprawie? zlosnik.gif

Napisano

> A co się dzieje, bo moje moto jest w naprawie?

inaczej ... jak pchasz moto na parkingu to jak chcesz skrecic w prawo to w ktora strone skrecasz kierownik?

Napisano

> inaczej ... jak pchasz moto na parkingu to jak chcesz skrecic w prawo to w ktora strone skrecasz

> kierownik?

Tak, żeby jechał w prawo wink.gif Tylko że podparte moto na parkingu ma ciut inną chyba fizykę spineyes.gif

Zdaje mi się, że na początku tego wątku należałoby zacząć od konkretnej definicji przeciwskrętu bo jak czytam, to każdy rozumie coś nieco innego, choć generalnie ogólna charakterystyka jest taka sama wink.gif

Napisano

ano dzieje się to że jak pchamy prawą ręką to koło skręca się w lewo i pojazd zqaczyna jechać w lewo - uwaga nie pchać za silnie bo kierownica dobije do ogranicznika i niewprawny kierowca przewróci moto - moto zacznie się przewracać w lewo.

takie zachowanie motocykla to nie jest przeciwskręt

pozdrawiam

Napisano

Nie rozumiemy się.

Dla mnie przeciwskręt służy do inicjacji planowanego manewru, czyli np. ciasny nawrót w prawo + złożenie do kolana + v około 20km/h, raczej mniej, a więc:

- hamowanie do V = +-20km/h

- popchnięcie prawej rączki ( przeciwskręt)

- moto się kładzie na prawo

- "kontra" w stronę zakrętu, aby nie położyć moto zlosnik.gif

Napisano

Mam wrażenie, że kompletnie się nie rozumiemy.

Przeciwskręt służy do inicjacji i łatwiejszego pokonywania zakrętów.

Jak przy V 3km/h popchnę prawą rączkę kierownicy, to moto położy się w prawo, łącznie z przeniesieniem prze zemnie ciężaru na prawy podnóżek i lekką zmianą pozycji + kontra w stronę zakrętu.

Napisano

Hmm teraz już się bardziej rozumiemy smile.gif

ale 8 mki hmm to nie widziałem by ktoś z taką prędkością wywijał

ale ja mało widziałem jeszcze wink.gif

Napisano

> Nie rozumiemy się.

> Dla mnie przeciwskręt służy do inicjacji planowanego manewru, czyli np. ciasny nawrót w prawo +

> złożenie do kolana + v około 20km/h, raczej mniej, a więc:

> - hamowanie do V = +-20km/h

> - popchnięcie prawej rączki ( przeciwskręt)

> - moto się kładzie na prawo

> - "kontra" w stronę zakrętu, aby nie położyć moto

moim zdaniem nie masz racji, uwierz, ze przy tej predkosci to walisz kiere w strone zakretu, robisz przeciwsiad i lecisz nawrot, zeby wytaracic moto z rownowagi to musza byc sily prostujace a przy tych predkosciach ich nie ma

Napisano

przeciwskręt działa moim skromnym zdaniem powyżej prędkości manewrowych tak jakoś ok 40 km/h smile.gif

Napisano

> przeciwskręt działa moim skromnym zdaniem powyżej prędkości manewrowych tak jakoś ok 40 km/h

Przeciwskręt działa w momencie uzyskania przez motocykl samo stabilności - dla różnych motocykli(w zależności od geometrii zawieszenia) są to indywidualne prędkości.

Napisano

Nie przeczę smile.gif

u mnie to ta którą napisałem wink.gif

Napisano

> Przeciwskręt działa przy każdej prędkości.

Niestety nie dziala przy kazdej predkosci, pomijam juz fakt mielenia tylnym kolem, bo wtedy predkosc moze byc mala.

> Mylisz pojęcie "kontry" z przeciwskrętem jako ruchem kierownicy, mający na celu pochylenie

> motocykla w stronę zakrętu.

Ne myle. Impuls jest potrzebmy jedynie celu "wybicia" jednsladu z toru jazdy na wprost w kierunku w ktorym ma sie go nastepnie zlozyc - kierunku dalszej jazdy.

> Czyli przeciwskręt, jako czynność inicjująca skręt i odpowiadająca

> także za utrzymanie toru jazdy w "złożeniu".

Sorry ale totalna bzdura, jezeli juz zainicjujesz impuls a nastepnie zlozysz motocykl motocykl to zaden przeciwskret czy impuls nie jes dalej potrzebny. Moto idzie jak po sznurku. Do korekty toru jazdy mozesz uzyc ponownie impulsu, lub w zaleznosci co chcesz zrobic albo dodac gazu ( na wyjsciu ) lub ujac gaz aby zmniejszyc promien luku.

> źródełko -> wyjaśnienie

W "zrodelku" nie znalazlem nic poza szukaj a samo czasopismo nie jest dla mnie zadnym zrodlem bo i w nim mozna znalesc bledy.

Impulsu uzywa kazdy, bo inaczej NIEDA sie jezdzic jednosladem.

> Dla mnie przeciwskręt służy do inicjacji planowanego manewru,

Do tego sluzy wlasnie impuls. Jak dlugo uzywasz wiec "przeciwskretu" ? ? ?

wink.gif

Napisano

> Przeciwskręt działa w momencie uzyskania przez motocykl samo stabilności - dla różnych motocykli(w

> zależności od geometrii zawieszenia) są to indywidualne prędkości.

Popieram !

wink.gif

Napisano

> ano dzieje się to że jak pchamy prawą ręką to koło skręca się w lewo i pojazd zqaczyna jechać w

> lewo - uwaga nie pchać za silnie bo kierownica dobije do ogranicznika i niewprawny kierowca

> przewróci moto - moto zacznie się przewracać w lewo.

A co z bezwładnością jeźdźca?

> takie zachowanie motocykla to nie jest przeciwskręt

Dlatego napisałem, że na wstępie potrzebna jest definicja.

Dla mnie, czy jest to prędkość spacerowa, czy też powyżej progu stabilizacji - przeciwskręt to zjawisko wytrącenia motocykla ze stabilności poprzez skręcenie kierownicy w stronę przeciwną do zakrętu. Jedyna różnica, jaką widzę, to odpowiednio brak oraz istnienie momentu prostującego, który trzeba uwzględnić przy oddziaływaniu na kierownicę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.