Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak wyliczyć ile mam zniżek na OC?

Featured Replies

Napisano

na guglach wszędzie kalkulatory składek OC, chce wyliczyć ile mam % zniżek jeśli posiadam prawo jazdy od 2006 roku zarejestrowany na siebie samochód od 2007 i mam 24 lata.

Istnieje kalkulator który powie mi ile % dorobiłem się zniżek?

Ponoć była zwyżka za wiek do 25 do podnieśli znowu do 28 lat?

Napisano

> na guglach wszędzie kalkulatory składek OC, chce wyliczyć ile mam % zniżek jeśli posiadam prawo

> jazdy od 2006 roku zarejestrowany na siebie samochód od 2007 i mam 24 lata.

> Istnieje kalkulator który powie mi ile % dorobiłem się zniżek?

> Ponoć była zwyżka za wiek do 25 do podnieśli znowu do 28 lat?

To zależy ile pełnych lat miałeś OC. Jeśli 5 pełnych to masz 50% jesli nie pałnych to 40%.

Napisano
  • Autor

> To zależy ile pełnych lat miałeś OC. Jeśli 5 pełnych to masz 50% jesli nie pałnych to 40%.

Auto którego jestem wspówłaścicielem kupione w sierpniu 2007 przepisana polisa OC byłego właściciela na mnie i ojca jako właściciela.

Data kończącej się polisy 10 października.

Napisano

> Auto którego jestem wspówłaścicielem kupione w sierpniu 2007 przepisana polisa OC byłego

> właściciela na mnie i ojca jako właściciela.

> Data kończącej się polisy 10 października.

Czyli dopiero 10 października będziesz miał 50%. Ale myślę że we wniosku możesz podac że 50%.

Napisano

> Auto którego jestem wspówłaścicielem kupione w sierpniu 2007 przepisana polisa OC byłego

czyli jesteś współwłaścicielem ?

Napisano

> To zależy ile pełnych lat miałeś OC. Jeśli 5 pełnych to masz 50% jesli nie pałnych to 40%.

To zależy w PZU po pełnych 5 jest nadal 40%

Napisano
  • Autor

> czyli jesteś współwłaścicielem ?

tak jestem współwłaścicielem od dnia zakupu w sierpniu 2007 roku figuruje w DR.

a jak mają się zniżki za lata bezszkodowe do zwyżki za wiek?

Napisano

> tak jestem współwłaścicielem od dnia zakupu w sierpniu 2007 roku figuruje w DR.

> a jak mają się zniżki za lata bezszkodowe do zwyżki za wiek?

Ale jak jesteś współwłaścicielem to czemu ojciec nie bierze ubezpieczenia?

Napisano

> a jak mają się zniżki za lata bezszkodowe do zwyżki za wiek?

odejmij sobie 40% za bezszkodowość i dodaj 30% za wiek. W allianzie jest chyba nawet 40% zwyzki poniżej 28lat.

Napisano
  • Autor

> Ale jak jesteś współwłaścicielem to czemu ojciec nie bierze ubezpieczenia?

On bierze ubezpieczenie na swoje zniżki plus moje ewentualne zwyżki za wiek itd.

Pytam o swoje zniżki nabyte na wypadek zakupu samochodu tylko i wyłącznie na mnie.

Napisano

Zniżki/zwyżki to chyba indywidualne podejście konkretnego TU.

Dawno, dawno temu, gdy praktycznie na runku było tylko PZU i długo, długo nic - zniżki było 10% na 2 lata, żeby mieć 60% - wymagało to 12 lat bezszkodowej jazdy... facepalm%5B1%5D.gif

W Twoim przypadku (jeśli ojciec ma max zniżek) masz 60% zniżki + zwyżka za wiek. Raczej konkretnej i precyzyjnej odpowiedzi w necie nie znajdziesz... hmm.gif

Napisano

> odejmij sobie 40% za bezszkodowość i dodaj 30% za wiek. W allianzie jest chyba nawet 40% zwyzki

> poniżej 28lat.

icon_eek.gif Aż tyle jest zwyżki za wiek. Myślałem, że 10%

Napisano
  • Autor

Tak jak napisałem wyżej "odcinając się " od zniżek ojca chciałbym mieć mniej więcej narys tego ile % zniżek udało mi się nabyć po 5 latach płacenia podwyższonego OC z racji mojego udziału w DR.

Napisano

> Aż tyle jest zwyżki za wiek. Myślałem, że 10%

najmniej jest 20%, większość TU ma 30% zwyżki ponizej 26 lat, niektóre poniżej 28, Allianz jest najgorszy bo nie dość że do 28lat to jeszcze 40%.

Ale nie ma sie co dziwić, statystyki nie kłamią. Bardziej opłaca się ubezpieczyć trzech 40latków po 300zł niż jednego 20latka za 1000zł.

Napisano

> Tak jak napisałem wyżej "odcinając się " od zniżek ojca chciałbym mieć mniej więcej narys tego ile

> % zniżek udało mi się nabyć po 5 latach płacenia podwyższonego OC z racji mojego udziału w DR.

Przy pełnych pięciu latach masz w większości TU 50% zniżek.

Co do zwyżki za wiek, każde TU patrzy inaczej, to już kwestia konkretnej kalkulacji.

Napisano

> Przy pełnych pięciu latach masz w większości TU 50% zniżek.

> Co do zwyżki za wiek, każde TU patrzy inaczej, to już kwestia konkretnej kalkulacji.

Za czasów, kiedy ja zbierałem zniżki, większość TU po pierwszym roku nic nie dawało, dopiero po dwóch latach 10%. Tak więc przez pieć lat zbierało się 40%.

Napisano

Kolega wykupił OC w allianzdirect przez internet. Nie miał jeszcze pełnych 60%, a podał 60. Nikt tego nie sprawdzał i podobno dopóki nie będzie kolizji, tak jest. Jak będzie kolizja, to wtedy dopłaca się do składki w zależności od ilości zniżek.

Napisano
  • Autor

W tym tygodniu wykupiłem OC w mbanku przez internet z ojca znizkami zaplacilem 245zł kiedy w innych TU liczyli mi od 400 do nawet 600.

Nie wiem jak to kalkuluje mbank ale nie doplacałem za siebie jako współwłaściciela.

Napisano

> Kolega wykupił OC w allianzdirect przez internet. Nie miał jeszcze pełnych 60%, a podał 60. Nikt

> tego nie sprawdzał i podobno dopóki nie będzie kolizji, tak jest. Jak będzie kolizja, to wtedy

> dopłaca się do składki w zależności od ilości zniżek.

Część TU sprawdza już w miarę na bieżąco, nawet bez żadnych powodów. Ta ich cała baza danych zaczyna działać. Ostatnio kumplowi wysłali zapytanie czemu podał w formularzu 4 lata bezszkodowej jazdy jak oni sobie sprawdzili że miał szkodę w zeszłym roku w innym towarzystwie. Także coś tam już mogą sprawdzić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.