Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stuki z przodu z lewej strony

Featured Replies

Napisano

Witam

Od jakiegoś czasu mam problemy z odgłosami stukania z przodu z lewej strony z okolic amortyzatora. Najczęściej odgłosy stukania ujawniają się przy skręcie w prawo w czasie jazdy jak wjadę z równej drogi na np. trelnkę , kocie łby czy coś podobnego wjadę w jakieś nierówności . Na drodze równej tych stuków nie słychać . Najwyraźniej słychać jak lewe koło jest odciążone jak skręcam w prawo.W ramach szukania przyczyny wymieniłem już wahacze , końcówki drążków kierowniczych , łączniki stabilizatora. Amortyzatory sprawdzałem i mają 70% sprawności. Na szarpakach żadne luzy się nie uwidaczniają. Teraz zastanawiam się czy te stuki które dają efekt tak jakby gdzieś był luz nie pochodzą z kolumny kierowniczej czy z maglownicy. Po prostu nie mam zielonego pojęcia . ASO stwierdziło że żadnych luzów nie ma . A mi zaczęło psuć oponę i stukać coraz częściej.

Napisano

sprawdz drazki kierownicze:D w prosty sposob mozesz wychwycic luzy na maglownicy>>>> podnies lewarkiem str lewa (kolo skrecone max na lewo)odkrec kolo chwyc za drazek kierowniczy i ruszaj nim gora dol>>jezeli wyczujesz luz >>TZn przekladnia do wymiany:D(zrob tak tez z prawej strony) na szarpakach nie znajda tego problemu ja juz jezdze tak ze 3 lata i przeglady ok:D czeka mnie wymiana przekladni na nowa za 800zl:D:D:D:D pozatym przekladnia do stilo sa za slabe:( tzn walek glowny jest za chudy:( sproboj rowniez podjechac pod kraweznik i powoli na 1 biegu na niego wjechac tam i spowrotem jezeli wyczujesz stuk to >>K.O przekladnia tak obstawiam:D a dokladniej podkladki teflonowe:D:D

Napisano

Mnie takie stuki mocniejsze przy zacieśnianiu zakrętu robiło łożysko amorka.

Napisano
  • Autor

> Mnie takie stuki mocniejsze przy zacieśnianiu zakrętu robiło łożysko amo

Też przymierzam się do wymiany poduszki i łożyska amortyzatora.

Ale to nie powinno wyjść przy sprawdzaniu amortyzatorów?

Napisano

Nie kpij , większość mechesów (aso itp) zlewało mnie przez jakieś 18 miechów , że nic nie stuka ,że jest gites 270751858-jezyk.gif

Napisano

2 tyg temu zadalem to samo pytanie nawet tak samo nazwalem temat - KLIK

Testuje co moze byc nie tak ale jeszcze nie mialem okazji sciagnac kola i odkrecic koncowki drazka. Niestety coraz bardziej sklaniam sie ku teorii ze to jednak cos w ukladzie kierowniczym chociaz slychac jakby dobiegalo z lewego kola.

Poruszaj szybko kierownica prawo lewo moze tez cos wyczujesz. Albo dotknij ten drazek ktory sie laczy kardanem z drugim ktory wychodzi z maglownicy - nad pedalami - i delikatnie ruszaj kierownica. Mozliwe ze tez wyczujesz tam luz frown.gif

Caly czas zyje nadzieja ze to tylko drazki do wymiany a nie calosc palacz.gif

Napisano

> Też przymierzam się do wymiany poduszki i łożyska amortyzatora.

> Ale to nie powinno wyjść przy sprawdzaniu amortyzatorów?

Wyjdzie albo i nie wyjdzie.

Ja niedawno wymieniłem z przodu fabryczne amortyzatory które wg testu niby miały ok. 70% sprawności. Co z tego że miały (i jeszcze kilka lat by pewnie przechodziły przegląd) jak stukały i ABS kopał w nogę przy hamowaniu na nierównościach...

Wymiana nastąpiła razem z górnymi mocowaniami i teraz jest cisza.

Napisano
  • Autor

Jutro jadę jeszcze raz do stacji diagnostycznej na przyrządy i będę szukał. U mnie wyraźne słychać przy skręcie w prawo jak wjeżdżam na nierówności wtedy jak prawe koło jest odciążone. Na wysokości amortyzatora lewego .Ale równie dobrze może przenosić odgłosy klekotania jakby gdzieś był duży luz.

Praktycznie jeżeli wymienię łożysko amortyzatora i będzie dalej to samo to tylko zostaje przekładnia kierownicza czy maglownica.

Napisano

Poducha a w zasadzie łożysko które pod nią jest daje charakterystyczne stuki - jakby przeskoki w momencie manewrów w daną stronę, zwłaszcza małe prędkości - parkowanie po maksymalnym łuku kiedy na maks skręcasz kierownicę - wtedy potrafi nawet jakby przeskoczyć.

Skoro zawieszenie masz na pewno ok, to podjerzanym może być drążek kierowniczy lub sama przekładnia, przeguby (przy kole i wewnętrzny wchodzący do kielicha skrzyni) lub o dziwo... zacisk hamulcowy i luz jaki pojawia się na prowadnicach zacisku w jarzmie -ale to by stukało na drobnych nierównościach także jadąc na wprost.

Napisano

> Poducha a w zasadzie łożysko które pod nią jest daje charakterystyczne stuki - jakby przeskoki w

> momencie manewrów w daną stronę,

Te przeskoki można wyczuć gdy się trzyma palec na sprężynie a druga osoba w tym czasie kręci kierownicą. Oczywiście najlepiej to robić na obrotowych podstawkach pod kołami. Ten sposób pokazał mi diagnosta na przeglądzie technicznym.

Napisano
  • Autor

Luzów nie ma nigdzie . Dzisiaj wymieniam łożyska amortyzatorów i zobaczymy.

Napisano
  • Autor

Wymieniłem łożyska i nic dalej coś stuka przy skręcie w prawo jak jest odciążone lewe koło. Została już tylko przekładnia kierownicy.

W związku z tym mam prośbę o wklejenie schematu graficznego układu kierowniczego z epera bo ja nie mogę sobie poradzić. Tak żeby było widać poszczególne elementy od kierownicy do kół.

Napisano
  • Autor

> A może tuleja wahacza

wahacze wymienione, łączniki stabilizatora, końcówki drążka wymienione nigdzie niema luzów, została tylko przekładnia kierowcy.

Napisano

Mnie przekładnia głucho waliła na kocich łbach przy małej prędkości , na zwykłej ulicy cisza . Podnosi się wóz i maca drążki , łatwo sprawdzić czy padaka.

Napisano

uszczelni9acze teflonowe....obstawiam ten sam element co u mnie:( regeneracja 300-500zl nowa maglownica 800zl TRW....wystarczy pol mm luzu i bedzie walic na malych nierownosciach:( mankament przekladni stilo...po prostu jest za slaba do rozstawu osi:( a dokladnie walek glowny...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.