Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szarpie silnikiem

Featured Replies

Napisano

Witam

Pisałem o tym na innym forum ale bez odzewu, więc może tutaj ktoś coś będzie wiedział i pomoże smile.gif A mianowicie mocno mi szarpie silnikiem jak ruszam. Dzieje się to jak auto postoi 1 dzień i ma to miejsce tylko przez pierwsze 3,4 ruszenia i wraz z rozgrzewaniem się auta ustaje. Szarpanie zaczyna się podczas ruszania na pół sprzęgle, dodanie gazu zwiększa szarpanie a ustaje w momencie puszczenia sprzęgła. Moje podejrzenia padają oczywiście na sprzęgło, jeśli tak to co się z nim mogło stać że tak nim szarpie ?? A może coś innego ? mam zapocony wybierak skrzyni biegów ale to chyba nie ma znaczenia na to szarpanie? Dodam że autko to zwykła benzyna bez turbo czy dwumasy - Astra III 1,4

Napisano

A nie prościej pojechac na diagnostykę. Bo wg mnie sprzęgło tutaj nie ma znaczenia.

ps.Obstawiam uwaloną sonde lambde.

Napisano

Kącik Astry nie działa, że napisałeś na MK?

A co do sprzęgła, to mogły się rozsypać sprężyny drgań skrętnych. Miałem kiedyś identyczny objaw w Astrze II i wymiana sprzęgła pomogła.

Napisano
  • Autor

> Kącik Astry nie działa, że napisałeś na MK?

> A co do sprzęgła, to mogły się rozsypać sprężyny drgań skrętnych. Miałem kiedyś identyczny objaw w

> Astrze II i wymiana sprzęgła pomogła.

działa tylko tutaj zagląda więcej ludzi i mogli mieć styczność z podobna awarią i niekoniecznie w Astrze, co do sprzęgła to coś może być z tymi sprężynkami bo czasami słychać takie lekkie "chrobotanie" po puszczeniu sprzęgła (zależy jak się ułoży tarcza) wcisnę/puszczę kilka razy sprzęgło na postoju i to "chrobotanie" znika

Napisano

Wymienisz sprzęgło to zapomnisz o problemie.

Napisano
  • Autor

> Wymienisz sprzęgło to zapomnisz o problemie.

już szykuje kase na sprzęgło zlosnik.gif

Napisano

> już szykuje kase na sprzęgło

najpierw spróbuj odpowietrzyć układ. Często szarpie właśnie w takich sytuacjach jak opisałeś - może nie trzeba wymieniać całego sprzęgła, przynajmniej na razie.

Napisano

> Wymienisz sprzęgło to zapomnisz o problemie.

Wytłumacz mi w jaki sposób po rozgrzaniu sprzęgło przestaje szarpać.

Napisano

> Wytłumacz mi w jaki sposób po rozgrzaniu sprzęgło przestaje szarpać.

U mnie bardziej szarpie, gdy jest rozgrzane, a jeszcze bardziej w latem korku, gdy naprawdę się porządnie zagrzeje. I nie dzieje się to przy załączaniu sprzęgła, ale podczas przejścia od hamowania silnikiem do przyspieszania. ASO sugerowało tłumiki drgań skrętnych w tarczy sprzęgła...

Napisano

> Wytłumacz mi w jaki sposób po rozgrzaniu sprzęgło przestaje szarpać.

Rozszerzalność cieplna. Zresztą jak pogooglujesz sobie, to się dowiesz, skoro "oplarzowi" nie wierzysz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.