Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bravo spadek mocy

Featured Replies

Napisano

Witam

Od tygodnia jestem właścicielem Fiata Bravo 1.9 Multijet 120KM 2007r. Przedstawię swój problem.

W środę pojechałem na wymianę rozrządu do ASO w Łodzi, gdyż przyszedł na niego czas zarówno jeśli chodzi o wiek jak i przebieg (136kkm). Autko sprawowało się idealnie. Dzisiaj pojechałem na cmentarz, po uruchomieniu samochodu i ujechaniu jakieś 100m skręcałem w uliczkę po zapięciu drugiego biegu chciałem dodać gazu i samochód dość ociężale przyśpieszał, ale akurat nie rozpędzałem się mocno gdyż za chwilę i tak zatrzymywałem się u znajomego, myślałem że może dywanik się podwinął pod pedał gazu.... Po ok godzinie wracam do domu, odpaliłem samochód, ruszam i problem jest nadal, samochód jakby miał połowę mocy, złączyłem drugi bieg przeciągnąłem go do 3-3,5obr/min i wszystko wróciło do normy, samochód wciskał w fotel i przyspieszał "jak dawniej", ujechałem jakiś kilometr może półtora i problem powrócił, ale do tego stopnia że samochód rozpędzał się jakby miał z 20KM. Na wolnych obrotach pracuje równo, odpala bez problemu, jedynie na biegu jałowym jak go wkręcam na obroty to buja silnikiem i ewidentnie widać żę prędkość obrotowa zwiększa się nierówno, a jak stanę za samochodem to z wydechu śmierdzi spalenizną, jakby się coś wypalało, co do barwy spalin to lekko przykapca na czarno przy przegazowywaniu, ale to tak ledwo, a wcześniej nie kopcił nic. Filtr powietrza i paliwa wymieniony na nowe w piątek. Proszę o pomoc a i nadmienię że z symboli w dowodzie samochód nie posiada filtra DPF. Czy to może być wina zaworu EGR, zapchanego katalizatora?? a może turbiny??, ale wcześniej nie było jej nawet słychać, a silnik nie kopcił, samochód cały czas miał taką samą moc. Z Filtra paliwa wylałem ropę, myślałem że to wina paliwa, ale nie było w n im żadnych śmieci, ani wody. Samochód zatankowałem do pełna BP Ultimate a w tej chwili ma 3/4 zbiornika. Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc

Napisano

Sprawdź wszystkie połączenia (gumowe) doprowadzające powietrze do turbiny. Cosik mi się widzi, że to może być powód Twoich problemów.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź wszystkie połączenia (gumowe) doprowadzające powietrze do turbiny. Cosik mi się widzi, że

> to może być powód Twoich problemów.

Mam nadzieje, ostatnio wymieniłem obudowę filtra powietrza, ale założony nowa w oryginale, bo poprzednia właścicielka urwała puszkę(tłumik rezonansowy) na która właśnie zaślepia ten cienki wąż który idzie do rury doprowadzającej powietrze do turbiny(od przepływomierza). Już się nastawiam że to turbina, ale tak momentalnie?? Turbo nawet oglądali w serwisie, mówili że mankament tych silników to lecący olej z okolic turbiny a tutaj jest suchutko...

Napisano

> Mam nadzieje, ostatnio wymieniłem obudowę filtra powietrza, ale założony nowa w oryginale, bo

> poprzednia właścicielka urwała puszkę(tłumik rezonansowy) na która właśnie zaślepia ten cienki

> wąż który idzie do rury doprowadzającej powietrze do turbiny(od przepływomierza). Już się

> nastawiam że to turbina, ale tak momentalnie?? Turbo nawet oglądali w serwisie, mówili że

> mankament tych silników to lecący olej z okolic turbiny a tutaj jest suchutko...

nie ma co wróżyć z fusów, trzeba podpiąć do kompa, a najlepiej to podjechać do kogoś kto ogarnia silniki jtd/mj i postawi jakąś diagnozę, wszystko wskazuje na brak sterowania turbiny...

Napisano

przydalo by sie auto zlogowac, bo narazie to zakladajac ze rozrzad jest poskladany ok to mozna obstawiac zawor overboost

Napisano
  • Autor

> nie ma co wróżyć z fusów, trzeba podpiąć do kompa, a najlepiej to podjechać do kogoś kto ogarnia

> silniki jtd/mj i postawi jakąś diagnozę, wszystko wskazuje na brak sterowania turbiny...

Co masz na mysli mówiąc "brak sterowania turbiny"??

Napisano
  • Autor

> przydalo by sie auto zlogowac, bo narazie to zakladajac ze rozrzad jest poskladany ok to mozna

> obstawiac zawor overboost

Wiesz co teraz mi się przypomniało, że przy zmianie biegów tak z obrotów ok 2.5 było słychać takie dziwne świergotanie jak wciskałem sprzęgło a zdejmowałem nogę z gazu.....

Napisano

> Co masz na mysli mówiąc "brak sterowania turbiny"??

zawór overboost, nieszczelność w dolocie, lub np mój przypadek z przed jakiegoś czasu

niestety możliwości jest wiele, sam czytałem, szukałem na necie co może dolegać mojemu jtd a o przypadku jak u mnie nic nie znalazłem...

Napisano

może warto sprawdzić EGR

Napisano
  • Autor

Samochód wczoraj rano jeszcze miał wolne obroty, dzisiaj rano chciałem go uruchomić zobaczyć czy jak bedzie zimny to jest jakaś różnica, ale zachowuje się tak jakby nie dostawał paliwa, odpala na chwilę, wypala to co poda elektryczna pompa i gaśnie. Nie wiem czy to nie wina rozrządu, gdyż wczoraj jak dodawałem gazu to słychać było momentami dziwne chrobotanie z okolic rozrządu. Nie wiem czy Panowie z ASO nie zawinili, coś się odkręciło, bądź napinacz rozrządu. I po prostu przeskoczył pasek... Mam pytanie czy 1.9 Multijet 8V jest silnikiem kolizyjnym?? Wiem że starsze 8V fiata nie były...

Napisano

>Mam pytanie czy 1.9 Multijet 8V jest silnikiem kolizyjnym??

niektórzy mówią, że jest to najlepszy silnik fiata, prosty w budowie, nowoczesny w działaniu, bez dpfa z kilkoma procentami mocy (9 km) w prezencie. Kupiłem ten samochód głównie dla wyglądu auta i tego silnika smile.gif

Dużo aut innych producentów zapożyczyło ten silnik pod inną nazwą.

Napisano

> niektórzy mówią, że jest to najlepszy silnik fiata, prosty w budowie, nowoczesny w działaniu, bez

> dpfa z kilkoma procentami mocy (9 km) w prezencie. Kupiłem ten samochód głównie dla wyglądu

> auta i tego silnika

> Dużo aut innych producentów zapożyczyło ten silnik pod inną nazwą.

wiem, że bravo może się podobać, ale ja to co napisałeś ma się do pytania autora wątku? grinser006.gif

JTD jest silnikiem kolizyjnym...

Napisano
  • Autor

> niektórzy mówią, że jest to najlepszy silnik fiata, prosty w budowie, nowoczesny w działaniu, bez

> dpfa z kilkoma procentami mocy (9 km) w prezencie. Kupiłem ten samochód głównie dla wyglądu

> auta i tego silnika

> Dużo aut innych producentów zapożyczyło ten silnik pod inną nazwą.

Ja generalnie jeżdżę fiatami od kilkunastu lat i nigdy nie narzekałem, nie ma rzeczy idealnych i bezawaryjnych. Jakaś awaria zawsze się trafia, jedynie najbardziej irytuje gry występuje tydzień po kupnie samochodu... Najważniejsze to znaleźć przyczynę, samochód jutro pojedzie do ASo i zobaczymy co panowie powiedzą.... Bo niepokoiło mnie to dziwnie chrobotanie z okolic rozrządu, a w czwartek był wymieniony, właśnie w ASO irked.gif

Napisano

> Bo niepokoiło mnie to dziwnie chrobotanie z okolic

> rozrządu, a w czwartek był wymieniony, właśnie w ASO

jesli nie jest przestawiony na rozrzadzie to moze walneli sie na pompie, jesli masz auto ze zle ustawionym kolem pompy cr vs znak to bedzie jezdzil niczym diesel z 80roku i glosniej pracowal

Napisano
  • Autor

> jesli nie jest przestawiony na rozrzadzie to moze walneli sie na pompie, jesli masz auto ze zle

> ustawionym kolem pompy cr vs znak to bedzie jezdzil niczym diesel z 80roku i glosniej pracowal

No dobrze, ale samochód odebrałem w środę, jeżdziłem czwartek, piątek zrobiłem lekką trase ok 120km i wszystko było ok, i dopiero w sobotę.... Chyba że coś niedokręcone zostało i przeskoczył pasek..... Jeszcze to biore pod uwagę.

Napisano

moze byc wszystko.nieszczelnosc w dolocie(syczenie) jezeli nie wystepuje to odpada:),zawor egr moze sie zacinac i nie powracac do pozycji zamkniete>cisnienie na listwie wtryskowej> jezeli nie faluja obroty to raczej jest ok:Dprzeplywka jezeli jej zywotnosc sie konczy bedzie przeklamywac co do zassanego powietrza(odepnij) zobacz co sie bedzie dzialo>zaswieci sie kontrolka check engine napewno...najlepiej autko zalogowac i sprawdzic jakie bledy pokazuje:):):):)ewentualnie sprawdzic parametry:D

Napisano
  • Autor

Okazało się tak jak koledzy podejrzewali zaciął się zawór EGR, wyczyszczenie sprawiło że samochód lata jak marzenie. Czyli jednym słowem Ekowynalazek o sobie przypomniał.....

Napisano

EGR lubi sie przysyfic jezeli robisz np: krotkie trasy,albo od sklepu do sklepu w miescie:( w przyszlosci czeka cie albo wymiana na nowy albo zaslepka:D mam tak samo jak ty...:(:)

Napisano

U mnie EGR tez juz nawalil przy 80 tys. km mimo iz auto nie robi krotkich tras frown.gif

Napisano

> Samochód wczoraj rano jeszcze miał wolne obroty, dzisiaj rano chciałem go uruchomić zobaczyć czy

> jak bedzie zimny to jest jakaś różnica, ale zachowuje się tak jakby nie dostawał paliwa,

> odpala na chwilę, wypala to co poda elektryczna pompa i gaśnie. Nie wiem czy to nie wina

> rozrządu, gdyż wczoraj jak dodawałem gazu to słychać było momentami dziwne chrobotanie z

> okolic rozrządu. Nie wiem czy Panowie z ASO nie zawinili, coś się odkręciło, bądź napinacz

> rozrządu. I po prostu przeskoczył pasek... Mam pytanie czy 1.9 Multijet 8V jest silnikiem

> kolizyjnym?? Wiem że starsze 8V fiata nie były...

Wszystkie diesle są kolizyjne bez znaczenia na ilość zaworów (piszę o fiacie)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.