Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana oleju

Featured Replies

Napisano

> Jak już powiedziałem, to jest moja subiektywna opinia

> W zimie są niższe temperatury, więc i silnik nie dostaje tak wysokich temperatur jak w upały.

> Mniejsza lepkość oleju jest mniej szkodliwa zimą niż latem.

> Wiele testów pokazywało, że używany olej ma tak jakby jedną klasę lepkości w dół tzn 50 zmienia się

> na 40 a 40 na 30

Tylko weź proszę pod uwagę, że w silnikach benzynowych, po ich przegonieniu na trasie, paliwo odparowuje z oleju i wychodzi na spacer ze spalinami - w lecie odparuje nawet nadwyżka po zimie. Dużo gorzej jest z silnikami diesla, zwłaszcza z DPF, wypalanym przez przelanie wtryskiwaczy. Tutaj także następuje odparowanie paliwa z oleju, jednak jest to dużo bardziej czasochłonne i degradacja oleju postępuje dużo szybciej. Co ciekawe przenikanie sadzy do oleju silnikowego w dieslach w jakiś sposób poprawia smarność rozrzedzonego oleju.

Napisano

> Tylko weź proszę pod uwagę, że w silnikach benzynowych, po ich przegonieniu na trasie, paliwo

> odparowuje z oleju i wychodzi na spacer ze spalinami - w lecie odparuje nawet nadwyżka po

> zimie. Dużo gorzej jest z silnikami diesla, zwłaszcza z DPF, wypalanym przez przelanie

> wtryskiwaczy. Tutaj także następuje odparowanie paliwa z oleju, jednak jest to dużo bardziej

> czasochłonne i degradacja oleju postępuje dużo szybciej. Co ciekawe przenikanie sadzy do oleju

> silnikowego w dieslach w jakiś sposób poprawia smarność rozrzedzonego oleju.

Ale nie chodzi tylko o rozcieńczenie oleju benzyną.

Duży wpływ na zmianę lepkości ma jego degradacja poprzez ścinanie przy którym dochodzi do rozrywania łańcuchów węglowodorowych. Skutkiem tego jest właśnie zmniejszenie się lepkości oleju

Olej po 10 - 15kkm będzie zawsze mniej lepki niż jego fabrycznie nowy odpowiednik.

Napisano
  • Autor

> Palą, palą. Na spritmonitor.de pełno takich wyników...

sprawdzilem i nie ma wynikow 12 litrow. srednio 9-11. czyli ok 10 zlosnik.gif

Napisano

> Tylko weź proszę pod uwagę, że w silnikach benzynowych, po ich przegonieniu na trasie, paliwo

> odparowuje z oleju i wychodzi na spacer ze spalinami - w lecie odparuje nawet nadwyżka po

> zimie. Dużo gorzej jest z silnikami diesla, zwłaszcza z DPF, wypalanym przez przelanie

> wtryskiwaczy. Tutaj także następuje odparowanie paliwa z oleju, jednak jest to dużo bardziej

> czasochłonne i degradacja oleju postępuje dużo szybciej. Co ciekawe przenikanie sadzy do oleju

> silnikowego w dieslach w jakiś sposób poprawia smarność rozrzedzonego oleju.

a ja gdzies czytalem ze wlasnie w dieslach paliwo mniej przenika do oleju na zimnym silniku ok.gif i faktycznie sadza poprawia smarnosc.

zreszta potwierdzaja to moje obserwacje-mam juz trzeciego diesla ktory w zimie jezdzi tylko na b.krotkich odcinkach po miescie i w zadnym nie obserwowalem zwiekszenia stanu oleju.

Napisano

> sprawdzilem i nie ma wynikow 12 litrow. srednio 9-11. czyli ok 10

a to nie sa srednie wartosci?

bo w swojej primce 1,8 mialem srednia 8,7 a w miescie chrupala 11 l/100km zlosnik.gif

Napisano

Wszyscy tak się rzucili na tego Motula jakby to był niesamowity olej.

Do tfsi też po forach polecają Motula. Zalałem więc go, ale ponieważ lubił sobie "wypić" więc przeszedłem na Castrola - i jego o dziwo wciąga mniej.

Napisano
  • Autor

> Wszyscy tak się rzucili na tego Motula jakby to był niesamowity olej.

> Do tfsi też po forach polecają Motula. Zalałem więc go, ale ponieważ lubił sobie "wypić" więc

> przeszedłem na Castrola - i jego o dziwo wciąga mniej.

no i ok. mozesz miec inne zdanie grinser006.gif na forum saaba rowniez Motula polecaja i nikt nie narzeka;]

Napisano

> no i ok. mozesz miec inne zdanie na forum saaba rowniez Motula polecaja i nikt nie narzeka;]

a u mnie w robocie auta po gwarancji były zalewane olejami typu lotos, orlen i i wynalazkami których nie jestem w stanie powtórzyć zlosnik.gif w zależności kto wygrał przetarg na dostawy i silniki robiły przebiegi nawet ponad pół miliona kilometrów- mowa o silnikach benzynowych. Imo kluczem wydaje się przestrzeganie czasookresów lub limitu przebiegu i każdej olej który trzyma normy producenta silnika będzie dobry ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.