Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana oleju

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Pytanie mam odnośnie wymiany oleju. Samochód zakupiłem z 2-3 miesiące temu czyli Nissan Primera P11 2.0 130 hp SR20DE przebieg 160 tys km.

Olej jaki jest zalany to shell helix 5w40. Zrobione na tym oleju jest 4 tys km. Pytanie, wymieniać olej przed zimą? Docelowo motul będzie nalany. Czy przejeździć zimę i dopiero? Auto głównie używane w mieście raz na dwa tygodnie trasa 150 km.

Napisano

wymieniaj normalnie co 10kkm albo co rok. Bez kombinacji.

Napisano
  • Autor

> wymieniaj normalnie co 10kkm albo co rok. Bez kombinacji.

Ok. Tak też myślałem ok.gif

Napisano

Jeśli jesteś pewny że 4kkm temu był zmieniany to nie ma sensu. Co do zmiany na Motul...jaki ten Motul? X-Cess 8100 5w40? Jak tak, to samą nazwą...Motul bym się nie sugerował, równie dobre parametry ma chociażby M1 3000 X1 5w40.

Oleje Motula są mocno przereklamowane.

Napisano
  • Autor

> Jeśli jesteś pewny że 4kkm temu był zmieniany to nie ma sensu. Co do zmiany na Motul...jaki ten

> Motul? X-Cess 8100 5w40? Jak tak, to samą nazwą...Motul bym się nie sugerował, równie dobre

> parametry ma chociażby M1 3000 X1 5w40.

> Oleje Motula są mocno przereklamowane.

Dokładnie na taki o którym piszesz. Powiem tak. Motula nalałem już do 5-8 samochodów z różnym przebiegiem, różnie eksploatowanych i za każdym razem było czuć różnice w pracy silnika. Nie była to tylko moja opinia ale również osób, którym go polecałem i same twierdziły, że silnik pracuje zauważalnie lepiej na tym oleju ok.gif

Napisano

> za każdym razem było czuć różnice w pracy silnika. Nie

> była to tylko moja opinia ale również osób, którym go polecałem i same twierdziły, że silnik

> pracuje zauważalnie lepiej na tym oleju

Ośmielam się przypuszczać, że to klasyczny efekt placebo

Napisano
  • Autor

> Ośmielam się przypuszczać, że to klasyczny efekt placebo

Żartujesz chyba nie? zlosnik.gif Efekt placebo przy zmianie oleju w 8 samochodach plus 4 znajomych, którzy stwierdzają to samo? Zresztą, nie zamierzam dyskutować na ten temat bo zaraz wojna tutaj powstanie. Jeśli Ty masz inne zdanie na ten temat to ok. Nikt Ci nie broni ok.gif

Napisano

> wymieniaj normalnie co 10kkm albo co rok. Bez kombinacji.

Hmmm spokojnie moze wymieniac co 15kkm.

U ojca taka primera dojezdzila na syntetyku do 340kkm i silnik byl zpelnie zdrowyok.gif

Napisano

> Hmmm spokojnie moze wymieniac co 15kkm.

> U ojca taka primera dojezdzila na syntetyku do 340kkm i silnik byl zpelnie zdrowy

dzięki, jak kupię primerę to tak zrobię ok.gif

W teścia taka prima dobila do 300kkm na oleju 0w40 - do konca nie brała ani kropli

Napisano
  • Autor

> U ojca taka primera dojezdzila na syntetyku do 340kkm i silnik byl zpelnie zdrowy

W swoim saabie wymieniałem co 8-10 więc w Primerze chyba przy tym zostanę zlosnik.gif Zresztą zobaczę w jakim stanie olej będzie po zlaniu . Jeśli będzie miał w miarę kolor to przedłuży się przebieg między wymianami ok.gif Dzięki za informację zlosnik.gif

Napisano

> Żartujesz chyba nie? Efekt placebo przy zmianie oleju w 8 samochodach plus 4 znajomych, którzy

> stwierdzają to samo?

Jak zapłacili dużo za "markowy olej" to muszą być z niego zadowoleni bardziej, niż jakby zapłacili mniej za "zwykły olej".

I bardzo dobrze, najważniejsze jest dobre samopoczucie - za każde pieniądze cool.gif

Napisano
  • Autor

> Jak zapłacili dużo za "markowy olej" to muszą być z niego zadowoleni bardziej, niż jakby zapłacili

> mniej za "zwykły olej".

> I bardzo dobrze, najważniejsze jest dobre samopoczucie - za każde pieniądze

Cena jest troszkę wyższa ale bez przesady. U znajomego 10 w 40 kosztuje ok 100 zł wiec tragedii nie ma ok.gif Dlatego kłócić się nie zamierzam zlosnik.gif

Napisano

Chcesz dobry olej to kup np. Amsoil, tylko cena będzie 2x wyższa niż ten Motul, wtedy też można dyskutować nt. pracy silnika.

Miałem Motula w dwóch Hondach (civic 5 i 6gen) plus w Astrze H z podpisu. Ten olej w niczym nie okazał się lepszy od Lotosa czy Repsola, którego teraz leję do AH. 5gen mi go nawet brała jakieś 0,3l/1000km, gzie na Mobilu czy Repsolu ubytek był mniejszy o dwie setki.

Jak dla mnie jest to tylko nazwa...hmm...sportowa grinser006.gif

Baaa, powiem Ci że patrzę teraz na specyfikację tego Repsola (Competition 5w40) i parametry ma mocno zbliżone do tego Motula, a olej jest bardzo tani smile.gif Bo nie pamiętam czy zapłaciłem zań więcej niż 130zł :D

Nie robię kryptoreklamy, ale uważam że są dużo lepsze oleje od Motula, który na wielu forach jest wprost gloryfikowany.

Napisano
  • Autor

> Chcesz dobry olej to kup np. Amsoil, tylko cena będzie 2x wyższa niż ten Motul, wtedy też można

> dyskutować nt. pracy silnika.

> Miałem Motula w dwóch Hondach (civic 5 i 6gen) plus w Astrze H z podpisu. Ten olej w niczym nie

> okazał się lepszy od Lotosa czy Repsola, którego teraz leję do AH. 5gen mi go nawet brała

> jakieś 0,3l/1000km, gzie na Mobilu czy Repsolu ubytek był mniejszy o dwie setki.

> Jak dla mnie jest to tylko nazwa...hmm...sportowa

> Baaa, powiem Ci że patrzę teraz na specyfikację tego Repsola (Competition 5w40) i parametry ma

> mocno zbliżone do tego Motula, a olej jest bardzo tani Bo nie pamiętam czy zapłaciłem zań

> więcej niż 130zł :D

> Nie robię kryptoreklamy, ale uważam że są dużo lepsze oleje od Motula, który na wielu forach jest

> wprost gloryfikowany.

Tylko widzisz, ja go nie gloryfikuje jak to określiłeś.

Osobiście zauważyłem różnicę przy stosowaniu motula oraz innych olejów silnikowych ale jest to tylko moja opinia i nie zamierzam się z nikim wykłócać czy warto zapłacić te 30-50 zł więcej za motula czy nie. Mam dostęp do pewnego oleju po dobrej cenie i nikogo nie mam zamiaru przekonywać, że Motul jest najlepszy ze wszystkich. Jeśli uważasz, że jest inaczej to masz do tego prawo ok.gif

Napisano

Uważam, że są inne dobre oleje, ale uważam też że Motul to nie jest zły olej ok.gif

Jeśli masz dostęp do pewnego źródła to śmiało możesz lać smile.gif

Napisano
  • Autor

> Uważam, że są inne dobre oleje, ale uważam też że Motul to nie jest zły olej

> Jeśli masz dostęp do pewnego źródła to śmiało możesz lać

Wiem, że są jeszcze lepsze ale i $$ są wyższe. Do samochodu za 6 tys zł nie będę przesadzał z laniem tak drogich olejów zlosnik.gif Mimo, iż bym chciał ale środki na to nie pozwalają ok.gif Doszliśmy do porozumienia 20.GIF

Napisano

> Wiem, że są jeszcze lepsze ale i $$ są wyższe. Do samochodu za 6 tys zł nie będę przesadzał z

> laniem tak drogich olejów Mimo, iż bym chciał ale środki na to nie pozwalają Doszliśmy do

> porozumienia

odezwij sie do Lukasza on mi dobry olej sprzedal do colta i to dosc tanio ok.gif

Napisano

> Witajcie,

> Pytanie mam odnośnie wymiany oleju. Samochód zakupiłem z 2-3 miesiące temu czyli Nissan Primera P11

> 2.0 130 hp SR20DE przebieg 160 tys km.

> Olej jaki jest zalany to shell helix 5w40. Zrobione na tym oleju jest 4 tys km. Pytanie, wymieniać

> olej przed zimą? Docelowo motul będzie nalany. Czy przejeździć zimę i dopiero? Auto głównie

> używane w mieście raz na dwa tygodnie trasa 150 km.

A co miałoby na celu wymiana przed zimą?

Jeździć 15kkm i nie przejmować się smile.gif

Napisano
  • Autor

> A co miałoby na celu wymiana przed zimą?

> Jeździć 15kkm i nie przejmować się

Chciałem się upewnić czy poprzez jazdę głównie w mieście nie skracam żywotności oleju co za tym idzie nie przyśpieszyć jego wymiany ok.gif

Napisano
  • Autor

> odezwij sie do Lukasza on mi dobry olej sprzedal do colta i to dosc tanio

Najpierw czekam aż telefon odbierze abym mógł padline pod kompa podłączyć bo mi 12 litrów w mieście pali shocked.gifzlosnik.gif

Napisano

> Najpierw czekam aż telefon odbierze abym mógł padline pod kompa podłączyć bo mi 12 litrów w mieście

> pali

a ile spodziewasz się, że będzie palić, to jest silnik 2.0..?jak pali 12l/100 w mieście to normalne spalanie, nie musisz nigdzie podłączać, wymień lepiej na nowe f.powietrza i świece jak nie zrobiłeś tego po zakupie

Napisano

imo bezsesu.. zrob jeszcze raz tyle i wtedy wymien ok.gif o dziwo jakby to byl diesel to wymienilbym od razu wink.gif

Napisano

A czemu nie 20 kkm? hmm.gif

Napisano

hehe ale to chyba jazda w miescie jest bardziej lajtowa dla silnika nie sadzisz? zlosnik.gif chyba, ze szarzjesz to co innego..

Napisano

mylisz sie kolego.. ja normalnie leje olej Shell'a, zawsze jak jestem w PL to wymieniam olej. Tu na miejscu zmienialem ost olej i wlal ELF'a mechanik i silnik chodzi glosniej..

Napisano

> A czemu nie 20 kkm?

Przeglady w P11 byly chyba ustawione na 15kkm z tego co pamietam.

W kazdym razie co tyle auto odwiedzalo ASO do samego koncaok.gif

Napisano

> Przeglady w P11 byly chyba ustawione na 15kkm z tego co pamietam.

> W kazdym razie co tyle auto odwiedzalo ASO do samego konca

A, no to OK ok.gif Myślałem, że co 20kkm.

Napisano

> Ośmielam się przypuszczać, że to klasyczny efekt placebo

chcialbym poznać co to znaczy lepiej- też się z takim określeniem nie raz i nie dwa spotkałem ale jak co do czego to nigdy mi nikt nic nie wytłumaczył.

Mogę się zgodzić, że hydraulika silnika ciszej chodzi ale żeby tak bez wglądu w silnik podczas jego pracy to mi ciężko pojąć to magiczne "lepiej".

Napisano
  • Autor

> a ile spodziewasz się, że będzie palić, to jest silnik 2.0..?jak pali 12l/100 w mieście to normalne

> spalanie, nie musisz nigdzie podłączać, wymień lepiej na nowe f.powietrza i świece jak nie

> zrobiłeś tego po zakupie

Uwierz mi, że tyle nie pali ok.gif W mieście powinna mieścić się w 10 litrach. Po kupnie wymienione kable, świece, filtr powietrza... Obstawiam przepływomierz ale nie mam na chwilę obecną jak go sprawdzić...

Napisano

> chcialbym poznać co to znaczy lepiej- też się z takim określeniem nie raz i nie dwa spotkałem ale

> jak co do czego to nigdy mi nikt nic nie wytłumaczył.

Silnik na świeżym oleju łatwiej odpala na większym mrozie (poniżej -15). Zamiast kręcic 2-3 sekundy odpala zdecydowanie szybciej, bo rorzusznik szybciej kręci. Tyle zaobserwowałem. Różnicy w dźwięku silnika nie ma.

Napisano
  • Autor

> chcialbym poznać co to znaczy lepiej- też się z takim określeniem nie raz i nie dwa spotkałem ale

> jak co do czego to nigdy mi nikt nic nie wytłumaczył.

> Mogę się zgodzić, że hydraulika silnika ciszej chodzi ale żeby tak bez wglądu w silnik podczas jego

> pracy to mi ciężko pojąć to magiczne "lepiej".

Precyzuje więc. Silnik ciszej pracuje ok.gif Lepiej?

Napisano
  • Autor

> ale co ciszej pracuje wymień

O co Ci chodzi teraz? Czego nie rozumiesz w tym stwierdzeniu?

Jak ktoś mówi "Muzyka gra ciszej" to pytasz go "ale co gra ciszej?"

Napisano

> ale co ciszej pracuje wymień

W samochodach z hydraulicznymi popychaczami to "ciszej" może oznaczac, że szybciej przestają "klepać".

Napisano

> Chciałem się upewnić czy poprzez jazdę głównie w mieście nie skracam żywotności oleju co za tym

> idzie nie przyśpieszyć jego wymiany

nadgorliwosc jest gorsza od......

raz do roku lub przebieg i nie utrudniaj sobie zycia takimi duperelami

Napisano
  • Autor

> nadgorliwosc jest gorsza od......

> raz do roku lub przebieg i nie utrudniaj sobie zycia takimi duperelami

Spoko, przyjąłem ok.gif Jakoś forumowiczom czas trzeba zająć wiec i pytam o duperele zlosnik.gif

Napisano

> Precyzuje więc. Silnik ciszej pracuje Lepiej?

bo olej nowy to i inaczej pracuje

a to ze akurat taki olej lejesz to.... dlatego moiwsz ze na tym jest "lepiej"

kazdy inny jakbys nalal to samo bys mowil

Napisano
  • Autor

> bo olej nowy to i inaczej pracuje

> a to ze akurat taki olej lejesz to.... dlatego moiwsz ze na tym jest "lepiej"

> kazdy inny jakbys nalal to samo bys mowil

Nie polemizuje z tym. Przywykłem do Motula i go leje do silnika. Jeśli ktoś uważa, że to strata kasy to ok.gif Mnie to ryba palacz.gif

Napisano

> Nie polemizuje z tym. Przywykłem do Motula i go leje do silnika. Jeśli ktoś uważa, że to strata

> kasy to Mnie to ryba

nie mowie ze strata kasy czy cos..

jak bylo wzmiankowane efekt placebo jest ..... bardzo poteznym zjawiskiem a po drugie ze pracuje coiszej... ze zawory mniej klepia.. chyba to da kazdy nowy olej nalany taki wlasnie miedzy innymi powinien dac efekt:)

ps.

sam przywyklem do mobil1 5w50 bo... nic sie zlego z silnikiem nie dzialo mimo wcale nei lekkiego traktowania wiec bede mowil ze to olej wg mnie OK smile.gif

Napisano
  • Autor

> nie mowie ze strata kasy czy cos..

> jak bylo wzmiankowane efekt placebo jest ..... bardzo poteznym zjawiskiem a po drugie ze pracuje

> coiszej... ze zawory mniej klepia.. chyba to da kazdy nowy olej nalany taki wlasnie miedzy

> innymi powinien dac efekt:)

> ps.

> sam przywyklem do mobil1 5w50 bo... nic sie zlego z silnikiem nie dzialo mimo wcale nei lekkiego

> traktowania wiec bede mowil ze to olej wg mnie OK

Dlatego ja nie mówię tutaj aby wszyscy kupowali Motula, on jest najlepszy itp. Każdy ma swoje zdanie i wiem, że jeśli chodzi o markę oleju to każdy ma swojego faworyta i go będzie stosował. Ja akurat mam sprawdzony olej po fajnej cenie od znajomego i nie widzę sensu szukać czegoś innego zlosnik.gif Zresztą wątek nie był o markach tylko o kwestii wymiany oleju silnikowego przed zimą ok.gif ale to przecież AK grinser006.gif

Napisano

> Precyzuje więc. Silnik ciszej pracuje Lepiej?

A jak umyję samochód to też jakoś wydaje mi się cichszy. I znajomi też to zauważyli zlosnik.gif

A tak poważnie to na hałas lub jego zmniejszenie głównie ma wpływ lepkość oleju.

Przepracowany olej zazwyczaj ma mniejszą lepkość niż nowy. Więc wlewając nowy (bardziej lepki) silnik jest cichszy.

Dodatkowo zauważ, że z karty technicznej motula wynika, że x-cess 5w40 jest bardziej lepki niż shell 5w40 czy mobil 0W40 (oczywiście wszystko w obrębie jednej klasy w40).

I masz już rozwiązanie lepszej pracy silnika.

Napisano

> Zresztą wątek nie był o markach tylko o kwestii wymiany oleju silnikowego przed

> zimą ale to przecież AK

Z tego powodu co powyżej napisałem ja osobiście jetem bardziej przekonany do zmiany oleju przed sezonem letnim.

Na zimę nie ma znaczenia "rozrzedzenie" oleju, a latem wolę jeździć na oleju o prawidłowej lepkości (nie pogorszonym przez degradację oleju)

Napisano
  • Autor

> A jak umyję samochód to też jakoś wydaje mi się cichszy. I znajomi też to zauważyli

> A tak poważnie to na hałas lub jego zmniejszenie głównie ma wpływ lepkość oleju.

> Przepracowany olej zazwyczaj ma mniejszą lepkość niż nowy. Więc wlewając nowy (bardziej lepki)

> silnik jest cichszy.

> Dodatkowo zauważ, że z karty technicznej motula wynika, że x-cess 5w40 jest bardziej lepki niż

> shell 5w40 czy mobil 0W40 (oczywiście wszystko w obrębie jednej klasy w40).

> I masz już rozwiązanie lepszej pracy silnika.

No to super ok.gif W takim razie efekt placebo to nie jest tylko większa lepkość oleju zlosnik.gif Dzięki za objaśnienie 20.GIF I tak nie zmienia to faktu, że motula będę lał dalej zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Z tego powodu co powyżej napisałem ja osobiście jetem bardziej przekonany do zmiany oleju przed

> sezonem letnim.

> Na zimę nie ma znaczenia "rozrzedzenie" oleju, a latem wolę jeździć na oleju o prawidłowej lepkości

> (nie pogorszonym przez degradację oleju)

Popieram i zmienię olej po okresie zimowym ok.gif Dzięki cool.gif

Napisano

ciesz sie, ze nie masz 13 letniego diesla wink.gif silnik spoko, ale to co sie dzieje dookola po kolei to jakas masakra no.gif

Napisano
  • Autor

> ciesz sie, ze nie masz 13 letniego diesla silnik spoko, ale to co sie dzieje dookola po kolei to

> jakas masakra

Co znaczy dookoła po kolei Kolego? zlosnik.gif

Napisano

nie bede sie rozpisywal bo musialbym siegnac po notesik wink.gif

ost przyklad: Climatronic sie spsul hmm.gifwink.gif

Napisano

> Uwierz mi, że tyle nie pali W mieście powinna mieścić się w 10 litrach.

Palą, palą. Na spritmonitor.de pełno takich wyników...

Napisano

> Na zimę nie ma znaczenia "rozrzedzenie" oleju

Dlaczego nie?

Napisano

> Dlaczego nie?

Jak już powiedziałem, to jest moja subiektywna opinia

W zimie są niższe temperatury, więc i silnik nie dostaje tak wysokich temperatur jak w upały. Mniejsza lepkość oleju jest mniej szkodliwa zimą niż latem.

Wiele testów pokazywało, że używany olej ma tak jakby jedną klasę lepkości w dół tzn 50 zmienia się na 40 a 40 na 30

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.