Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda bez wydechu

Featured Replies

Napisano

Postanowiłem odnowić swój wydech i go zdemontowałem(całość kolektory i tłumiki).

Czy mogę trochę pojeździć bez czy coś stoi na przeszkodzie ?

I pytanie dodatkowe ile kosztuje zrobienie wydechu z stali nierdzewnej ?

Tzn kolektor (2 cylindry) + zejście w jeden i jakieś prowadzenie do końcowego tłumika ?

Napisano

Nie dasz rady.

Koszty zrobienia wydechu są indywidualne, ale tanio nie jest

Napisano

> Postanowiłem odnowić swój wydech i go zdemontowałem(całość kolektory i tłumiki).

> Czy mogę trochę pojeździć bez czy coś stoi na przeszkodzie ?

> I pytanie dodatkowe ile kosztuje zrobienie wydechu z stali nierdzewnej ?

> Tzn kolektor (2 cylindry) + zejście w jeden i jakieś prowadzenie do końcowego tłumika ?

Nie dasz rady. Pierwszy patrol cie z kilku kilometrow uslyszy i zabierze dowod.

Powaznie tez przemysl zdrowie swoje i innych.

Skoro zdemontowales juz wydech to napisz czy zapaliles silnik? Ja tak zrobilem i nie mam zamiaru powtorzyc tego bledu biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Nie dasz rady.

Nie dam rady, bo co ?

Będzie zbyt głośno czy coś się uszkodzi ?

> Koszty zrobienia wydechu są indywidualne, ale tanio nie jest

Akurat spojrzałem na allegro i trafił się kolektor taki jak potrzebuję:

http://allegro.pl/kolektor-wydechowy-wydech-kawasaki-gpz-500-2w1-i2711071818.html

kupiłem go.

Czy mogę teraz do niego dokupić dowolny wydech z kwasówki i potem podjechać do jakiegoś speca żeby połączył jedno z drugim ?

Napisano
  • Autor

> Nie dasz rady. Pierwszy patrol cie z kilku kilometrow uslyszy i zabierze dowod.

> Powaznie tez przemysl zdrowie swoje i innych.

Nie chodzi mi o jazdę na wycieczki itp zlosnik.gif raczej mi chodziło o to czy mogę gdzieś tak podjechać żeby zrobić ten wydech.

> Skoro zdemontowales juz wydech to napisz czy zapaliles silnik? Ja tak zrobilem i nie mam zamiaru

> powtorzyc tego bledu

Nie odpalałem motocykla, musiałem zdemontować chłodnicę żeby odkręcić kolektor i jeszcze nie wlałem nowego płynu 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Nie odpalałem motocykla, musiałem zdemontować chłodnicę żeby odkręcić kolektor i jeszcze nie wlałem

> nowego płynu

No to odpal i zobaczysz, ze pytanie było retoryczne. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> No to odpal i zobaczysz, ze pytanie było retoryczne.

Mam paczkę stoperów do uszu zlosnik.gif

Kilka kilometrów chyba się da przejechać niezależnie od tego jak głośno by było. Nie wiem czy w motocyklu będzie podobnie ale w aucie z samym kolektorem bez problemu daje rade.

Napisano

> Mam paczkę stoperów do uszu

> Kilka kilometrów chyba się da przejechać niezależnie od tego jak głośno by było. Nie wiem czy w

> motocyklu będzie podobnie ale w aucie z samym kolektorem bez problemu daje rade.

To moze byc najdluzsze kilka kilometrow jakie kiedykolwiek przejechales sick.gif

A tak na powaznie to ktokolwiek wie ile to moze miec decybeli ?

Bardzo delikatnie odkrecilem manetke i alarmy sie powlaczaly w kilku nieopodal zaparkowanych samochodach. To znaczy chyba sie powlaczaly bo awaryjnymi swiecily a ja jeszcze przez jakisz dluszy czas mialem dzwonienie w uszach zaklucajace inne docierajace z otoczenia dzwieki sciana.gif

Napisano

wazne jest jeszcze jaki to motocykl bo w rzedowej czworce opalisz sobie blotnik gazami wylotowymi, nie mowiac o przypalonej oponie ramie itd

w dodatku, nie koniecznie silnik bedzie chcial wogole wspolpracowac

Napisano
  • Autor

> wazne jest jeszcze jaki to motocykl bo w rzedowej czworce opalisz sobie blotnik gazami wylotowymi,

> nie mowiac o przypalonej oponie ramie itd

> w dodatku, nie koniecznie silnik bedzie chcial wogole wspolpracowac

R2 w zasadzie nie widzę nic co by spaliny mogły przypalić, jedynie pług ale jego bym nie zakładał na czas jazdy, w takim razie chyba zaczekam aż dotrze do mnie ten kolektor i jak go już założę to chyba powinno się zrobić na tyle cicho i bezpiecznie że będę mógł z nim przejechać kilkanaście kilometrów niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> To moze byc najdluzsze kilka kilometrow jakie kiedykolwiek przejechales

Może, chociaż ten wydech był już tak podziurawiony że i tak był dosyć głośny, choć dało się znaleźć takie miejsce w obrotach gdzie był bardzo cichy 270751858-jezyk.gif

> A tak na powaznie to ktokolwiek wie ile to moze miec decybeli ?

> Bardzo delikatnie odkrecilem manetke i alarmy sie powlaczaly w kilku nieopodal zaparkowanych

> samochodach. To znaczy chyba sie powlaczaly bo awaryjnymi swiecily a ja jeszcze przez jakisz

> dluszy czas mialem dzwonienie w uszach zaklucajace inne docierajace z otoczenia dzwieki

Jak miałem sportowy wydech w aucie to też się załączały alarmy, ale to musiałem obok nich przejechać.

Czyli jak już założę kolektor to poza głośnością nie mam się czego obawiać i mogę jechać ?

Napisano

> Mam paczkę stoperów do uszu

Sąsiedzi i inni napotkani na drodze też?

Rusz kapucyną i pomyśl też o innych sick.gif

Napisano
  • Autor

> Sąsiedzi i inni napotkani na drodze też?

> Rusz kapucyną i pomyśl też o innych

Rozumiem że poumierają jak tak przejadę kilka km hmm.gif

Napisano

> Postanowiłem odnowić swój wydech i go zdemontowałem(całość kolektory i tłumiki).

> Czy mogę trochę pojeździć bez czy coś stoi na przeszkodzie ?

Mój bez końcowego właściwie nie odpala...

dźwięk będzie okrutny już po odpaleniu nie mówiąc o jeździe. Raczej bym wolał przepchać...

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, już mniej więcej wiem co i jak.

Mam jeszcze jedno pytanie, czy teraz do tego kolektora który kupiłem mogę kupić jakiś dowolny seryjny końcowy tłumik(chcę żeby było jak najciszej) nie z nierdzewki i ktoś mi go połączy z tym kolektorem z nierdzewki ?

Napisano

> Dzięki wszystkim za odpowiedzi, już mniej więcej wiem co i jak.

> Mam jeszcze jedno pytanie, czy teraz do tego kolektora który kupiłem mogę kupić jakiś dowolny

> seryjny końcowy tłumik(chcę żeby było jak najciszej) nie z nierdzewki i ktoś mi go połączy z

> tym kolektorem z nierdzewki ?

co ty wlasciwie chcesz osiagnac kupujac losowe czesci?

a co do pytania dowolny ogarniety czlowiek ze spawarka, ew. kazdy warsztat od tlumikow.

Napisano
  • Autor

> co ty wlasciwie chcesz osiagnac kupujac losowe czesci?

Dlaczego losowe ?

Kolektor jest dedykowany a do tego chcę końcówkę która będzie w miarę ładnie wyglądała i będzie cicha.

Więc jedyną metodą wydaje mi się kupienie jakiejś fabrycznej jak najnowszej z innego motocykla.

> a co do pytania dowolny ogarniety czlowiek ze spawarka, ew. kazdy warsztat od tlumikow.

No chyba nie każdy będzie spawał nierdzewkę niewiem.gif

Głównie mi chodzi o to czy spawanie nierdzewki ze zwykłą stalą nie stanowi jakiegoś problemu.

Napisano

> Dlaczego losowe ?

> Kolektor jest dedykowany a do tego chcę końcówkę która będzie w miarę ładnie wyglądała i będzie

> cicha.

po przejrzeniu watku wydawalo mi sie ze troche losowo, ale looz, to tylko moje wrazenie wink.gif

> Więc jedyną metodą wydaje mi się kupienie jakiejś fabrycznej jak najnowszej z innego motocykla.

> No chyba nie każdy będzie spawał nierdzewkę

> Głównie mi chodzi o to czy spawanie nierdzewki ze zwykłą stalą nie stanowi jakiegoś problemu.

ale pewnie nie chodzi ci o pospawanie na sztywno, tylko o dopasowanie mocowania wink.gif ew. dopasowanie kielicha, uszczelnienie 'sznurkiem' i przymocowanie tlumika do motocykla (np na trytytki wink.gif )

czyli wyspawania 'przejsciowki' jesli srednice sa rozne i ew przespawania mocowania tlumika w motocyklu.

Napisano
  • Autor

> po przejrzeniu watku wydawalo mi sie ze troche losowo, ale looz, to tylko moje wrazenie

Chcę mieć jak najcichszy wydech, a oryginalnego używanego do mojego motocykla w dobrym stanie nie sposób dostać, nowy oryginalny to jakiś kosmiczny koszt, nowe z nierdzewki są same sportowe a nie chcę nic głośnego, więc jedyne wyjście jakie widzę to dać ten kolektor z nierdzewki i do niego dokupić jak najnowszy tłumik z innego motocykla.

Napisano

Co to za sprzet ? Nie pasuje czasem wydech od gpzta ?

Napisano
  • Autor

> Co to za sprzet ? Nie pasuje czasem wydech od gpzta ?

To gpz

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Nie dasz rady. Pierwszy patrol cie z kilku kilometrow uslyszy i zabierze dowod.

Piszesz na podstawie doświadczeń empirycznych, czy tak tylko sobie bajdurzysz?

(Pytanie oczywiście retoryczne, zawierające odpowiedź...)