Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatronik - działanie sprężarki

Featured Replies

Napisano

Witam

Ciekawi mnie takie zagadnienie . Czy w samochodzie wyposażonym w klimatronik sprężarka działa cały czas czy tylko do czasu osiągnięcia żądanej temperatury ?

Napisano

> Witam

> Ciekawi mnie takie zagadnienie . Czy w samochodzie wyposażonym w klimatronik sprężarka działa cały

> czas czy tylko do czasu osiągnięcia żądanej temperatury ?

Zależy od producenta, układu, warunków zewnetrznych i tego jak sobie to tam komputer wymyśli.

Napisano

> Zależy od producenta, układu, warunków zewnetrznych i tego jak sobie to tam komputer wymyśli.

Od producenta? klimatronik jest w VW i pochodnych chyba? zlosnik.gif

Napisano

> Od producenta? klimatronik jest w VW i pochodnych chyba?

Zakładam, że "klimatronik" to potoczna nazwa układów automatycznej klimatyzacji, tak jak "adidasami" potocznie nazywa się buty sportowe.

270751858-jezyk.gifwink.gif

Napisano

> Zakładam, że "klimatronik" to potoczna nazwa układów automatycznej klimatyzacji, tak jak

> "adidasami" potocznie nazywa się buty sportowe.

A TDI to każdy diesel grinser006.gif

Napisano

> A TDI to każdy diesel

No, tak a każdemu psu Burek na imię.

Przepraszam mlot.gif

Napisano

> Pytanie było techniczne a nie filozoficzne .

Więc proszę moderatora o przeniesienie na właściwy kącik. zlosnik.gif

Napisano

> Witam

> Ciekawi mnie takie zagadnienie . Czy w samochodzie wyposażonym w klimatronik sprężarka działa cały

W Xsarze Picasso działa cały czas (pod warunkiem, że temp. zewnętrzna jest większa niż +5°C). Powietrze wlotowe jest dzielona na 2 kanały: przez klimę i przez nagrzewnicę. Potem jest klapka regulująca stosunek powietrza ogrzanego i powietrza ochłodzonego.

Napisano

> Witam

W każdym aucie z klimą automatyczną sprężarka chodzi cały czas, jeśli jest wciśnięty guzik "auto" lub "śnieżynka". Nie ma znaczenia temperatura, bo załóżmy taką sytuację, gdzie na dworze mamy +8*C i padający deszcz, wsiadamy w mokrych ciuchach, włączamy klimę, po czasie komputer stwierdzi, że sprężarka nie musi chodzić, bo jest zimno i ją wyłączy. Wtedy pięknie w kilka sekund odcinamy się od świata zewnętrznego zaparowanymi szybami.

W starszych autach sprężarka chodzi włączając się cyklicznie, w niektórych nowszych chodzi bez przerwy, tylko zmienia wydajność.

Napisano

> W każdym aucie z klimą automatyczną sprężarka chodzi cały czas, jeśli jest wciśnięty guzik "auto"

> lub "śnieżynka". Nie ma znaczenia temperatura, bo załóżmy taką sytuację, gdzie na dworze mamy

> +8*C i padający deszcz, wsiadamy w mokrych ciuchach, włączamy klimę, po czasie komputer

> stwierdzi, że sprężarka nie musi chodzić, bo jest zimno i ją wyłączy. Wtedy pięknie w kilka

> sekund odcinamy się od świata zewnętrznego zaparowanymi szybami.

> W starszych autach sprężarka chodzi włączając się cyklicznie, w niektórych nowszych chodzi bez

> przerwy, tylko zmienia wydajność.

nieprawda skromny.gif

u mnie w trybie auto apreżarka klimatyzacji chodzi wtedy, kiedy jest to potrzebne i nie jest to zależne od wyłącznie temperatury, a przede wszystkim od wilgotności powietrza smile.gif

Napisano

> W każdym aucie z klimą automatyczną sprężarka chodzi cały czas, jeśli jest wciśnięty guzik "auto"

> lub "śnieżynka". Nie ma znaczenia temperatura (...)

Taaa, chciałbym zobaczyć, jak rusza sprężarka przy -10 zlosnik.gif

Napisano

> Taaa, chciałbym zobaczyć, jak rusza sprężarka przy -10

Nie zrozumiałeś. Chodzi o temperatury plusowe, przy których teoretycznie sprężarka byłaby niepotrzebna do utrzymania chłodu wewnątrz auta. Patrz komu odpisywałem i jakie pytanie zadawała osoba.

Napisano

> Nie zrozumiałeś. Chodzi o temperatury plusowe, przy których teoretycznie sprężarka byłaby

> niepotrzebna do utrzymania chłodu wewnątrz auta. Patrz komu odpisywałem i jakie pytanie

> zadawała osoba.

No OK, ale o osuszaniu przy pomocy klimatyzacji (czyli przeciwdziałaniu parowaniu szyb) w temperaturze poniżej +6 możemy zapomnieć wink.gif

Napisano

> No OK, ale o osuszaniu przy pomocy klimatyzacji (czyli przeciwdziałaniu parowaniu szyb) w

> temperaturze poniżej +6 możemy zapomnieć

U mnie w Fiacie od 5, wszystkie VAGi od 4, jakieś renuary od 0.

Napisano

> U mnie w Fiacie od 5, wszystkie VAGi od 4, jakieś renuary od 0.

Nieistotne, czy +6, czy +4. Przy -1 żadna sprężarka nie ruszy.

Napisano

> Nieistotne, czy +6, czy +4. Przy -1 żadna sprężarka nie ruszy.

Quote:

w temperaturze poniżej +6 możemy zapomnieć

Najpierw piszesz tak, podaję Ci przykłady, że może być inaczej, dalej wyskakujesz z głupimi tekstami. Gdzie ja napisałem, że klima działa na mrozie? Piłeś? Nie pisz.

Napisano

> W Xsarze Picasso działa cały czas (pod warunkiem, że temp. zewnętrzna jest większa niż +5°C).

> Powietrze wlotowe jest dzielona na 2 kanały: przez klimę i przez nagrzewnicę. Potem jest

> klapka regulująca stosunek powietrza ogrzanego i powietrza ochłodzonego.

W moim Picasso było normalnie, czyli sprzęgiełko załączało ją w zależniości od potrzeb, i tak jest pewnie we wszystkich autkach.

Napisano

> Quote:

> w temperaturze poniżej +6 możemy zapomnieć

> Najpierw piszesz tak, podaję Ci przykłady, że może być inaczej, dalej wyskakujesz z głupimi

> tekstami. Gdzie ja napisałem, że klima działa na mrozie? Piłeś? Nie pisz.

Ok, ok, niech ci będzie że Fiaty do +5, a nie do +6 hahaha.gif

Napisano

> Witam

U mnie w maździe sprężarka włącza się i wyłącza co kilka sekund. Nie mierzyłem dokładnie tych przerw, ale zakładam, że zależą od warunków... pewnie wszystko zależy od tego, jak zaprogramowali komputer

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.