Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wypadanie zapłonu cylindra 3

Featured Replies

Napisano

Witam

Stilacz (1.2) nie chodzi na jeden cylinder, komp pokazuje bład zapłonu na jednym cylindrze, konkretnie trzecim. Chce sprawdzic cewki podmieniając ale który to 3ci cylinder stojąc przed maską i liczyc od lewej ?

Napisano

> Witam

> Stilacz (1.2) nie chodzi na jeden cylinder, komp pokazuje bład zapłonu na jednym cylindrze,

> konkretnie trzecim. Chce sprawdzic cewki podmieniając ale który to 3ci cylinder stojąc przed

> maską i liczyc od lewej ?

licz od lewej z pozycji "siedzę za kierownicą"

Napisano

> licz od lewej z pozycji "siedzę za kierownicą"

ja bym się nie zgodził, licz od lewej patrząc pod maskę, czyli od strony rozrządu. Kolejość załpłonu 1-3-4-2 tez się liczy od strony rozrządu.

Napisano

Możesz odpinać zasilanie cewek po kolei - jak odłączysz zasilanie sprawnej cewki to zaraz to usłyszysz smile.gif. Jak odłączysz tą padniętą nic w pracy motoru się nie zmieni. Ostatnio to przerabiałem - nie potrzeba nawet skanera do znalezienia zdefektowanej smile.gif.

Napisano

Tylko co w przypadku jak padła uszczelka głowicy na łączeniu cylindrów niewiem.gif Mnie kiedyś padła w 1.2 to 1 cyl nie chodził , wody/oleju nie brało , brak sprężania zrobił odłączenie zapłonu na tym cylindrze.

Napisano

Pewnie może być jeszcze więcej powodów wypadanie zapłonu. Mam nadzieję, że u kolegi to jednak cewka i od zakupu nowej i podmiany zaczął bym majsterkowanie. Koszt nie taki straszny, gdy się okaże, że zawiodło co innego zapasowa cewka w bagażniku prędzej czy później i tak się przyda smile.gif.

A po wypaleniu uszczelki bąbelkowało w zbiorniku wyrównawczym płynu chłodzacego?

Napisano

A może świece w pierwszej kolejności sprawdzić, zawsze to wyjdzie taniej jak zakup cewki.

Pzd

Napisano
  • Autor

No więc liczy się od lewej stojąc przed maską.

Mialem padniętą trzecią cewke tzn dalej mam bo na zamowenie kupiłem i rano będzie. Zdiagnozowałem podmieniając 3cią z 4tą. Po podmianie cewek wyskoczył błąd 4tego cylindra więc sprawa chyba jasna. Oryginał MM to 105zł. Jako ciekawostkę podam że trzy sprawne cewki to ciągle oryginały fabryczne MM a ta jedyna która padła to podróbka max gear z 2010r :/

Przebieg 170tyś.

Napisano

> No to widać różne wkładali na pierwszy montaż. U mnie oryginalnie były Championy, właśnie tydzień temu stuknęło 150 kkm na liczniku i wymieniłem pierwszą na MM. Niezłą mają marżę w Inter Carsie - dałem za nią 173 zł ale nie było wyjścia bo auto zaniemogło w trasie...

Napisano

No IC taką ma cenę detal , w większości sklepów 125-140zł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.