Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koszty użytkowania S-Maxa-a a MK4

Featured Replies

Napisano

Witam

I sie zapytam jak to jest z kosztami użytkowania takich aut jak S-Max i Mondeo MK4 jedno i drugie auto z 2007 z silnikiem 2.0 TDCI ???

Ktore z tych au w razie czego jest drozsze jezeli chodzi o czesci do zawiechy, hamulcow i silnika jak cos padnie ???

Napisano

> Witam

> I sie zapytam jak to jest z kosztami użytkowania takich aut jak S-Max i Mondeo MK4 jedno i drugie

> auto z 2007 z silnikami 2.0 w Dieslu ???

> Ktore z tych au w razie czego jest drozsze jezeli chodzi o czesci do zawiechy, hamulcow i silnika

> jak cos padnie ???

Mysle ze koszty sa takie same. Choc jeszcze nic poza eksploatacja nie wymianialem smile.gif

Napisano

> auto z 2007 z silnikami 2.0 w Dieslu ???

A co to znaczy ?

Pływał w oleju napędowym ?

Czy może masz na myśli silnik o zapłonie samoczynnym ?

Nauczmy się pisać w języku polskim

Napisano
  • Autor

> A co to znaczy ?

> Pływał w oleju napędowym ?

> Czy może masz na myśli silnik o zapłonie samoczynnym ?

> Nauczmy się pisać w języku polskim

Kurde jak ja lubie takich Miodków frown.gif

To jest forum ortograficzne czy dla milosnikow motoryzacji ???

PS poprawilem i chyba juz jest lepiej smile.gif

Napisano

> Kurde jak ja lubie takich Miodków

> To jest forum ortograficzne czy dla milosnikow motoryzacji ???

> PS poprawilem i chyba juz jest lepiej

Teraz lepiej smile.gif

Tak to jest forum miłośników motoryzacji ale czy to zwalnia od poprawnego używania języka polskiego ?

ps. Jak czytam:

"w kombi"

"w tedriuku"

idp to aż mnie rzuca tuk.gif

Napisano

Sprawdź po prostu koszty serwisu. Koszty obsługi samych silników te same, bo i motory te same smile.gif

jakichś chorób i dolegliwości auta nie mają - ot psuje sie to co sie w każdym psuje smile.gif

Napisano
  • Autor

> Sprawdź po prostu koszty serwisu. Koszty obsługi samych silników te same, bo i motory te same

> jakichś chorób i dolegliwości auta nie mają - ot psuje sie to co sie w każdym psuje

z tym psuciem to roznie bywa frown.gif

aktalne auto co mam mnie do bialej goraczki doprowadza co nigdy nie wystepowalo przy Fordzie i Fiacie wiec dlatego szukam odpowiedzi smile.gif S-maxa moge miec od pierwszego wlasciela Serwisowanego i nie kreconego licznikowo smile.gif i sie tak zastanawiam czy brac toto czy moze MK4 smile.gif Bo to S-max to wielkie smile.gif a wystarczylo bi mi MK4 Kombi smile.gif

Napisano

IMO ważniejsze jest znaleźc konkretny porządny egzemplarz, na ktorym sie ph nie wyżywał za każdym razem jak mu kierownik premię obciął.

Oczywiście jeśli nie potrzebujesz mućki pokroju S-max to po co? Ale jeśli masz dzieci to pewnie szybko go docenisz... wink.gif

Napisano

> z tym psuciem to roznie bywa

> aktalne auto co mam mnie do bialej goraczki doprowadza co nigdy nie wystepowalo przy Fordzie i

> Fiacie wiec dlatego szukam odpowiedzi S-maxa moge miec od pierwszego wlasciela Serwisowanego

> i nie kreconego licznikowo i sie tak zastanawiam czy brac toto czy moze MK4 Bo to S-max to

> wielkie a wystarczylo bi mi MK4 Kombi

To może lepiej jakiegoś C-Maxa ustrzelić?

Napisano
  • Autor

> To może lepiej jakiegoś C-Maxa ustrzelić?

wiesz ten jest pewnego zrodla smile.gif

Napisano

> "w tedriuku"

Że co? "ftedeiku" się pisze, panie... smile.gif

Napisano

> wiesz ten jest pewnego zrodla

Dla mnie to by byl wystarczajacy argumentok.gif

Mozesz tez obejrzec wczesniej kilka sztrucli od handlarzy, bedziesz mial poglad czy warto...

Napisano

> Sprawdź po prostu koszty serwisu. Koszty obsługi samych silników te same, bo i motory te same

> jakichś chorób i dolegliwości auta nie mają - ot psuje sie to co sie w każdym psuje

jako użytkownik c-max'a który niby jest tym samy co focus powiem tak

niby to samo, a jednak są różnice icon_rolleyes.gif

np inny alternator = ponad miesiąc czekania, bo nikt w PL nie miał, nie było też na składzie w D

chyba inaczej jest umieszczona sprężarka klimy, bo w c-max'ie jest na samym dole, najniżej wysuniętym elementem

różnice wynikają z dużo mniejszej i inaczej zbudowanej komory silnika

tu też kolejna różnica, zrobienie czegoś w silniku jest mocno utrudnione icon_rolleyes.gif

np wymiana wspomnianego altka to istnie akrobatyczny wyczyn grinser006.gif

więc jednak te różnice występują, może nie są duże, ale potrafią zaskoczyć hmm.gif

Napisano

chodzilo mi o koszty serwisu. w sensie tyle samo oleju wejdzie do 2.0tdci czy jest on wsadzony w S-max, czy w mondeo wink.gif Ten sam fltr oleju, ten sam filtr paliwa smile.gif

Napisano

> chodzilo mi o koszty serwisu. w sensie tyle samo oleju wejdzie do 2.0tdci czy jest on wsadzony w

> S-max, czy w mondeo Ten sam fltr oleju, ten sam filtr paliwa

ok.gif

u mnie 90% części mechanicznych jest taka sama (klocki, el zawiasu, wspomniane filtry itd)

choć jeśli chodzi o filtr powietrza to mnie ostatnio gość zbił z tropu bo zapytał okrągły czy prostokątny icon_eek.gif

i że podobno do mojego silnika były dwa rodzaje, zależne od ... nie wiadomo czego spineyes.gif

Napisano

> Witam

> I sie zapytam jak to jest z kosztami użytkowania takich aut jak S-Max i Mondeo MK4 jedno i drugie

> auto z 2007 z silnikiem 2.0 TDCI ???

> Ktore z tych au w razie czego jest drozsze jezeli chodzi o czesci do zawiechy, hamulcow i silnika

> jak cos padnie ???

Mam takie mondeo od 2 lat. W tym czasie oprócz paliwa i ubezpieczenia wymieniałem klocki z przodu. Kosztowały mnie jakieś 170 zł - wymienił znajomy mechanik za free. Jak na razie więcej kosztów nie zanotowałem.

Napisano

zależnie od roku - od 2007 ford zmienił filtr powietrza na okrągły i stosuje go chyba do wszystkich silników od 1.8 w górę smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.