Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dylemat 1.6 hdi 110KM/ 1.5 dci 110KM

Featured Replies

Napisano

Wybór jest następujący:

Renault Laguna III Grandtour 1.5 dci 110KM, rocznik >2008

Peugeot 308 sw 1.6 hdi 110KM, rocznik >2008

Ma to być wozidło rodzinne 2+2. Ma być w miarę komfortowo, bezpiecznie i z dobrym wyposażeniem. Wiem że są pojemniejsze auta ale wybór póki co jest taki a nie inny. Dynamika nie jest szczególnie istotna ale samochód powinien jakoś się turlać. Obecnie jeżdżę Bravo 1.4 90KM w benzynie więc oczekiwań wielkich nie mam wink.gif Moja jazda to 90% miasta i okolic, raz na jakiś czas trasa.

Ciekawi mnie jak wygląda jazda takimi autami z powyższymi silnikami w praktyce?

Na papierze wygląda to tak:

Laguna

Masa 1407kg, 240Nm/2000

P308

Masa 1495kg, 240Nm/1750

O dziwo Laguna jest lżejsza...

Wiem, że temat był wałkowany w innych kontekstach i dyskusjach ale chodziło mi o porównanie akurat tych dwóch silników, w tych modelach.

Napisano

1.6hdi z FAPem średnio się bedzie sprawdzał w mieście. Poza tym odpycha się przyzwoicie, ale czuć masę 308. Na co dzień jeżdżę 307 kombi z 1.6hdi110KM i jest wystarczające przyspieszenie, szczególnie porównując do stilo 1.4 (drugie auto w rodzinie)

Napisano

> 1.6hdi z FAPem średnio się bedzie sprawdzał w mieście.

Czemuż to?

Codziennie jeżdżę 40 km w mieście i jakoś się dobrze sprawdza.

Napisano

1.6 HDi w miescie bedzie ok, moj samochod wazy nawet wiecej (prawie 1600kg) i daje rade (w trasie tez, chociaz wiadomo, ze rakieta to nie jest). 1.5 dCi jezdzilem w megance i ten silnik ma jakas inna charakterystyke niz 1.6 HDi, na tyle inna, ze jezdzilo mi sie... dziwnie. Trudno mi to opisac, ale jazda byla mniej przyjemna.

Napisano

> Czemuż to?

> Codziennie jeżdżę 40 km w mieście i jakoś się dobrze sprawdza.

nie mówię o charakterystyce silnika , tylko zatykaniu się FAPu i niekończącym się wypalaniu w jeździe miejskiej

Napisano

miales stycznosc czy tylko slyszales ??

Napisano

> miales stycznosc czy tylko slyszales ??

miałem służbowe i regularne błędy nieopanowane przez ASO

Napisano

> nie mówię o charakterystyce silnika , tylko zatykaniu się FAPu i niekończącym się wypalaniu w

> jeździe miejskiej

Nie zauważyłem.

Ba, gdybym nie zaglądał od czasu Lexią (interfejs do cytryn) do kompa, to bym nie wiedział, że coś się wypala co jakiś czas.

Napisano

> miales stycznosc czy tylko slyszales ??

Kolega poniekad ma racje. FAP sie moze i wypala, ale interwaly drastycznie spadaja.

Napisano
  • Autor

Dzięki za wszystkie spostrzeżenia, mam nadzieję że ktoś jeszcze się podłączy do dyskusji. Najlepiej użytkownik Laguny III kombi z tym silnikiem wink.gif

A ktoś robił chipa w tych silnikach? Można zyskać ~50Nm, ~20KM. Pytanie czy trwałość jednostki napędowej nie spadnie, oczywiście przy zachowaniu regularnych serwisów itp.

Napisano

Jezdzilem kilkoma roznymi autami z 1,5dCi z roznymi mocami

W innych autach ten silnik naprawde daje rade.

Niestety w Lagunie to ani nie jechalo a palilo sporo, porownywalnie z wiekszymi motorami

z 1,6HDI mialem doswiadczenie tylko w Volvo c30 wiec trudno mi sie wypowiedziec, ale do wiekszego (ciezszego) auta to tez sredni silnik

Napisano

Dpf w 1.6 hdi jest wyjątkowo mało inwazyjny ok.gif Trzeba naprawdę by zamulać w serii.

Chipa miałem w 1.6hdi-137km/280nm chyba, z zachowaniem dpf-a.

To był max jaki v-tech określił do tego silnika zachwując dpf-a(służbówka). grinser006.gifPrzyrost odczuwalny szczególnie od 3-biegu wzwyż.Tyle przy skróconych interwałach wymiany oleju(+dbałość o turbinę) nie skraca żywotności-ale, od czasu do czasu trzeba by wystartować poza miasto.

Ps. Dobra seria na hamownii ma więcej niż 109km/240nm-coś koło 115/260nm wink.gif

Warto podejść do tematu-jeżeli tiuner, powie Ci, że przede wszyskim poprawi moc i moment na górze od ok 3tys. obr.-tam jest eko luka w tym silniku,oczywiście dół też lekko poprawiając, ale tam przebieg krzywych km/nm jest prawidłowy-można tylko lekko podnieść wartości.

Napisano

Za forum peugeota, jeden z użytkowników ma zrobiony program na 1.6 HDi 110 w 308 SW, legitymuje się mocą 123 km i 290 nm, nalatane 30 tyś z programem i problemów z autem nie ma, oczywiście na standardowym wyposażeniu silnika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.