Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

poswiata na szybie

Featured Replies

Napisano

witam

auto avensis T 27. auto 2 letnie. problem. po właczeniu wycieraczek i wytarciu szyby pozostaje delikatna poswiata na szybie. dzieje sie tak jak psikne spryskiwaczem ( moze wina płynu) ale gdy pada deszcz jest tak samo

być moze wpływ ma myjnia automatyczna?

auto od dluzszego czasu jest garazowane ( kiedys jak nie było garazowane bylo jeszcze gorzej)

czym wyczyscic szybe zeby zlikwidowac problem?

Napisano

> witam

> auto avensis T 27. auto 2 letnie. problem. po właczeniu wycieraczek i wytarciu szyby pozostaje

> delikatna poswiata na szybie. dzieje sie tak jak psikne spryskiwaczem ( moze wina płynu) ale

> gdy pada deszcz jest tak samo

> być moze wpływ ma myjnia automatyczna?

> auto od dluzszego czasu jest garazowane ( kiedys jak nie było garazowane bylo jeszcze gorzej)

> czym wyczyscic szybe zeby zlikwidowac problem?

Przeleć szybę alkoholem izopropylowym lub zmywaczem silikonowycm. Wycieraczki też by się przydało przeczyścić, tylko nie wiem jak te specyfiki wpływają na gumę.

Napisano

może tłusta szyba od wosku. Jezeli na automatrycznej myjni wybierasz oplcje z woskowaniem, to także woskujesz szyby.

Umyj szybę najpierw szczotką i szamponem(bez wosku), a później jakimś dobrym płynem do szyb. Nastepnie zmień pióra wycieraczek.

Napisano

Umyj szybę najpierw czymś w stylu "zmywacza uniwersalnego", a następnie przetrzyj całą szybę cifem, albo tlenkiem ceru. Zmywacz usunie większość zabrudzeń, a ręczne przetarcie cifem, czy czymś innym lekkościernym usunie gumę, jaka może zostawać z wycieraczek na szybie, jak i inne zabrudzenia. Na koniec najlepiej kupić nowy komplet wycieraczek, a można tez sprawdzić, czy stare wycieraczki po wyczyszczeniu piór zachowują się podobnie, czy gorzej jak nowy komplet.

Napisano

Ja co jakiś czas przecieram szybę takim mleczkiem polerującym TURTLA (kurde, zawsze zapominam nazwy), w niebieskiej butelce. Zmywa wszelki tłuszcz z szyby. To co opisujesz to często wosk z myjni, jak też śladowe ilości olejów pomieszne z błotem na ulicy. I o ile błoto zmyjesz, to nowoczesne oleje syntetyczne tak przywierają do powierzchni, że nawet rozpuszczalniki tego nie zmywają. Ta emulsja jest do tego idealna. A-ha, no i sprawdź wycieraczki, bo zużyte też zostawiają mgiełkę.

Napisano

> Ja co jakiś czas przecieram szybę takim mleczkiem polerującym TURTLA (kurde, zawsze zapominam

> nazwy), w niebieskiej butelce. Zmywa wszelki tłuszcz z szyby. To co

Taka nazwa to i trudno się dziwić zlosnik.gif

ClearVue Glass Polish

Napisano

> Taka nazwa to i trudno się dziwić

> ClearVue Glass Polish

Ooooo... to to! właśnie! Szerze polecam, szczególnie na nadchodzącą zimę i szyby zapaprane błotem pośniegowym wymieszanym z tym całym syfem, który wycieka z różnych strucli na ulicę. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Ooooo... to to! właśnie! Szerze polecam, szczególnie na nadchodzącą zimę i szyby zapaprane błotem

> pośniegowym wymieszanym z tym całym syfem, który wycieka z różnych strucli na ulicę.

super- napewno sie zaopatrze- a gdzie mozna to kuic poza netem

Napisano

> super- napewno sie zaopatrze- a gdzie mozna to kuic poza netem

ja kupowałem w necie, ale widziałem też kiedyś na orlenie i w jakimś motosklepie...

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> ja kupowałem w necie, ale widziałem też kiedyś na orlenie i w jakimś motosklepie...

dostałem to cudo... jest naprawde godnie

szyba nie ma poswiaty

w koncu moge komfortowo podrozowac

Napisano

> dostałem to cudo... jest naprawde godnie

> szyba nie ma poswiaty

> w koncu moge komfortowo podrozowac

odkryłem to w zeszłym roku yay.gif

polecam do tego płyn do szyb SONAX seria extreme, jest dość drogi ale nie maże się i szyby wewnątrz słabiej parują.

Dodam że oba specyfiki moja żona zaadoptowała do domowych porządków. Czyści nimi takie wielkie lustra w szafie Stanleya, kurz tak później nie osiada. ok.gif

Napisano

> Taka nazwa to i trudno się dziwić

> ClearVue Glass Polish

To może i ja spróbuje tego cuda hmm.gif Poza polem pracy wycieraczek, na badziewnej koreańskiej szybie, zrobił mi się straszny syf w postaci plam i zacieków. sick.gif Nic tego nie chce zmyć. angryfire.gif Nawet izopropanol wymięka. no.gif Może to niebieskie cudo dało by radę hmm.gif

Napisano

Moje niedawne odkrycie to płyn zabezpieczający do kabin prysznicowych firmy SaniPro. Zastosowany na szybach w samochodzie daje niesamowite rezultaty - krople wody spływaja po szybie, jakby w ogóle nie były zainteresowane przyczepianiem się do niej a dodatkowo - brud ni cholery nie chce się trzymać.

Nie miałem odwagi zastosować na szybie przedniej, głównie ze względ na wspominane smugi i mgiełki, ale na bocznych preparat ten sprawuje się lepiej niż dobrze.

Polecam.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> ClearVue Glass Polish

Potwierdzam! Na 13 letniej szybie przedniej, poza polem pracy wycieraczek miałem zastały syf, kamień, brud itp. atrakcje. Potraktowałem raz tym mleczkiem - łał, ale jak się dobrze przyjrzałem, to zobaczyłem, że jeszcze trochę tego syfu zostało. Zatem mleczko drugi raz - i szyba jest w pełni przejrzysta.

Napisano

> ClearVue Glass Polish

Czyli po prostu droższy CIF zlosnik.gif

Napisano

> To może i ja spróbuje tego cuda Poza polem pracy wycieraczek, na badziewnej koreańskiej szybie,

> zrobił mi się straszny syf w postaci plam i zacieków. Nic tego nie chce zmyć. Nawet

> izopropanol wymięka. Może to niebieskie cudo dało by radę

Da na pewno, miałem taki sam syf i nie jest to kwestia szyby, tylko rodzaju syfu. Dzisiejsze oleje syntetyczne są tak własnie robione, żeby łatwo nie był ich zetrzeć. A jest tego masa na drodze. Najbardziej jest o widoczne jak jest ta breja pośniegowa. sick.gif

Napisano

> Da na pewno, miałem taki sam syf i nie jest to kwestia szyby, tylko rodzaju syfu.

Zakupione na AlleDrogo. Czekam na przesyłkę. Dzięki za info.