Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lepidło do uszczelki szyby

Featured Replies

Napisano

Autko z podpisu - leciwy MB W124. Problem tego typu wozidełek - gnijąca tylna klapa w kombi. U mnie korozja wewnątrz pod tapicerką na rantach, więc jeszcze trochę wody w rzece upłynie zanim dojdzie do zewnętrznej części klapy, ale niestety ten proces może wydatnie przyspieszyć.

Po długim suchym lecie i nastaniu pory deszczowej zauważyłem przecieki do bagażnika. Z oględzin wynika, że raczej nie są winne gumowe przepusty dla kabli do klapy ( podobne jak ma wiele innych aut kombi), tylko prawdopodobnie czemuś i gdzieś przepuszcza uszczelka tylnej szyby - woda spływa do wewnątrz klapy i wypływa tu i ówdzie (zależnie jak auto stoi) dolnym rantem do bagażnika. Po deszczowej nocy mam mokrą tapicerkę podłogi na styku z klapą tylną, na szczęście woda ma ujście do bocznych schowków, a tam na dole są odpływy, więc powodzi nie ma.

Ewentualnie może być winna uszczelka tylnego zamka - górą delikatnie odstaje, ale to raczej wykluczam, bo ewentualna nieszczelność mogłaby spowodować taki przeciek chyba tylko, jakby tam całą noc lać wodę z węża.

Wyjście I - kupić nową uszczelkę i na niej zamontować szybę - niewykonalne,patrz - rdza wewnątrz klapy,mała zaprawka na rogu od zewnątrz - obawiam się, że ponowny montaż mógłby być niemożliwy bez interwencji blacharza. Wyjście II- szukać w miare dobrej klapy używki, koniecznie z szybą, przemalować, przezbroić z mojej resztę - zamek, wycieraczka etc. i zamontować. Wady - koszt i niekoniecznie rozwiązany problem.

Wyjście III - myślę o typowym druciarstwie - czyli kupić jakieś mazidło - silikon czy coś i delikatnie skleić brzeg uszczelki szyby z blachą klapy na całej dugości, tak żeby uszczelnić to połączenie i woda nie miała w ogóle wstępu pod uszczelkę. Nie wiem czego użyć - musi być nieagresywne na lakier, delikatnie elastyczne (zmiany temperatury w ciągu roku), kleić lakierowaną blachę z gumą i w dodatku połączenie musi być wodoszczelne. Ktoś ma jakieś doświadczenia i sugestie, czego użyć?

Napisano

Oczywiście plan naprawy zależy wprost od miłości do auta.

Jak chcesz drutować tylko silikon neutralny (siłą rzeczy bezbarwny), nie daj się namówić na klej do luster, lub bardziej "harkorowo" - silikon do klejenia akwariów. Tym ostatnim jak coś uwalisz to zobaczysz co to czyszczenie. Ale dobry jest biglaugh.gif

Napisano

> kupić jakieś mazidło - silikon czy coś i

> Nie wiem czego użyć - musi być

> nieagresywne na lakier, delikatnie elastyczne (zmiany temperatury w ciągu roku), kleić

> lakierowaną blachę z gumą i w dodatku połączenie musi być wodoszczelne. Ktoś ma jakieś

> doświadczenia i sugestie, czego użyć?

Jak zwykle w takich sytuacjach polecam Fix All Classic: spełnia wszystkie Twoje w/w wymagania, masz do wyboru biały, czarny lub transparentny. Sam tym specyfikiem uszczelniłem połączenie nadkoli z rantami błotników - jest OK. Kartusz 290ml do kupienia m.in. w marketach budowlanych (np. w tym na "C" za ok. 28zł.). waytogo.gif Nawet w danych technicznych produktu jest wzmianka potwierdzająca przydatność w motoryzacji (tutaj: w generatorze drgań i wibracji, zwanym TD 270751858-jezyk.gif): "Połączenia elastyczne w konstrukcjach wibrujących" smile.gif

Napisano

> Oczywiście plan naprawy zależy wprost od miłości do auta.

> Jak chcesz drutować tylko silikon neutralny (siłą rzeczy bezbarwny), nie daj się namówić na klej do

> luster, lub bardziej "harkorowo" - silikon do klejenia akwariów. Tym ostatnim jak coś uwalisz

> to zobaczysz co to czyszczenie. Ale dobry jest

bo przed klejeniem trzeba ładnie "zamaskować" w koło, silikon naturalny średnio się sprawdzi, a najgorsze jest w tym to że dziad lubi pleśnieć mimo nadruków na tubie, że nic takiego się nie dzieje.

Napisano
  • Autor

Miłość do auta jest wielka, bo pali zawsze kiedy ma odpalić, dupkę wozi na różnych dystansach (praca-przedszkole-zakupy-rodzinka,od czasu do czasu służbowy wyjazd ~+/- 200 km obleci, jak mi się nie chce w deszcz i błoto Skody ganiać), nie mam problemów z przewiezieniem drobiazgów budowlanych w bagażniku jak i przyczepy z tyłu.

Tak więc chcę, żeby auto jakoś wyglądało i jeździło dłuższy czas, a na konkretną naprawę (klapa, malowanie, montaż i demontaż nie mam aktualnie kasy, czasu i ochoty - kolejność dowolna).

Napisano

przerabialem podbny problem w uno

kup mase klejaco uszczelniajaca z bolla, jest w tubie tak jak sylikonu itp kolor czarny jak sobie dobrze pomaskujesz nie bedzie sladu a jak juz wyjdzie to jakiegos problemu z wyczyszczeniem tego nie ma poki jeszcze w miare swieze pod rozpuszczalnikiem schodzi.

nacis tego pod uszczelke i bedzie problem z glowy.

Napisano

Tylko i wyłącznie sikaflex

Wszyscy kamperowcy tym kleją. Sam kleiłem podszybie w ducato i trzyma super

sikaflex

Dostaniesz w Castoramie

Napisano

> A co to takiego?!

to chyba takie coś co Doda ma w cyckach, bo mówiła kiedyś że ma naturalne rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.