Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silniki diesla w opel insignia.

Featured Replies

Napisano

Szukam informacji o silnikach diesla w insigni. Wiem że u nas są 3 wersje mocy 110/130/160 kM. W sumie najbardziej interesuje mnie ta środkowa ale o wszystkich trzech chętnie się bym czegoś dowiedział. Np: czy turbiny mają zmienną geometrię łopatek, które jednostki mają dwie turbiny, czy we wszystkich jest dwumasa i filtr dpf itp.

Napisano

> Szukam informacji o silnikach diesla w insigni. Wiem że u nas są 3 wersje mocy 110/130/160 kM. W

> sumie najbardziej interesuje mnie ta środkowa ale o wszystkich trzech chętnie się bym czegoś

> dowiedział. Np: czy turbiny mają zmienną geometrię łopatek, które jednostki mają dwie turbiny,

> czy we wszystkich jest dwumasa i filtr dpf itp.

Dwie turbiny? To są silniki 1,4 -1,6 ?

Napisano
  • Autor

> Dwie turbiny? To są silniki 1,4 -1,6 ?

Wszystkie są 2.0

Napisano

> Wszystkie są 2.0

130 160 tak

ten z 2 turbinami tez ale on ma chyba190lub 200km

Napisano

maja świece żarowe z czujnikami ciśnienia, z tego co pamietam 400zł sztuka...

Napisano

> Szukam informacji o silnikach diesla w insigni. Wiem że u nas są 3 wersje mocy 110/130/160 kM. W

> sumie najbardziej interesuje mnie ta środkowa ale o wszystkich trzech chętnie się bym czegoś

> dowiedział. Np: czy turbiny mają zmienną geometrię łopatek, które jednostki mają dwie turbiny,

Jest jeszcze biturbo 2.0 CDTi 195KM, w robocie mamy taka. Bardzo fajnie sie tym jezdzi (automat). w porownaniu do drugiej, ktora ma 160KM, jest znacznie bardziej zwawa.

Napisano

> No to dwie turbiny raczej zbędne.

Dal niektorych i jedna jest zbedna ...

Napisano

> Dal niektorych i jedna jest zbedna ...

A innym i trzy sie marzą.

Napisano

Wszędzie w manualnej skrzyni jest 2mas. Wszędzie jest DPF. Biturbo to tylko silnik A20DTR 143kW. ZTCW turbo we wszystkich jednostkach jest ze zmienną geometrią. Wszędzie jest intercooler

Napisano

Insignia to ciężka krowa, bierz najmocniejszy.

Napisano

> 130 160 tak

> ten z 2 turbinami tez ale on ma chyba190lub 200km

195 KM

Napisano

Diesel w Insigni ma obecnie 4 warianty mocy: 110, 130, 160 i 195 KM w wersji BiTurbo. Mam okazję powozić wersją 160 KM, i jak dla mnie to jest rozsądne minimum do auta tej klasy. Insignia to ciężka krowa (ponad 1700 kg) i te 160 kucy szału nie robi, przyspieszenie do setki wynosi katalogowo 9,5 sekundy. W dodatku silnik ma dość ospałą charakterystykę, słabo jedzie "z dołu" (choć przyspiesza płynnie - nie ma na szczęście efektu kopa w plecy). Żeby obudzić w nim trochę energii trzeba go konkretnie depnąć i przeciągnąć po obrotach (tu z kolei powyżej 3,5 krpm nie ma czego szukać). Subiektywnie rzecz biorąc, moje 120-konne Bravo jest żwawsze. Insignia uzyskuje przewagę dopiero przy wyższych prędkościach lub przy solidnym but.gif Moim zdaniem w wersji 130 KM czuć będzie niedosyt mocy.

Natomiast chciałbym poruszyć inną kwestię - kulturę pracy silnika. Jeśli planujesz zakup tego auta, KONIECZNIE skocz na jazdę próbną. Jak dla mnie kultura pracy jest rażąco niska jak na limuzynę klasy średniej. Jest dużo gorzej niż w Vectrze C 1.9 150 KM (nota bene - pod względem charakterystyki przebiegu momentu również). To dziwna sprawa, auto na zewnątrz pracuje cichutko, w środku masz wrażenie że ktoś wsadził stare DTI jeszcze bez Common Raila. Na kierownicę, podłogę, dźwignię zmiany biegów cały czas przenoszone są wibracje o częstotliwości uzależnionej od aktualnych obrotów. Właściwie nie są to wibracje, a jakby "mrowienie". Silnik ma nieprzyjemny dzwięk i jest słabo wyciszony.

Wielu pewnie popuka się w głowę po przeczytaniu tego co tu napisałem, ale zaznaczam że piszę to w odniesieniu do tego jak ciche i przyjemne potrafią być dzisiejsze diesle. Być może dla Ciebie nie będzie to problemem, zwłaszcza jeśli jesteś przyzwyczajony do 1.8 TDDi. Znam jednak osoby które nastawione na diesla po jeździe próbnej zamówiły wersję benzynową. Po prostu trzeba przejechać się i sprawdzić.

Żeby nie było że silnik ma same wady - zużycie paliwa jest rewelacyjne. W trasie przy normalnej jeździe 90 - 120 km/h uzyskuję średnie spalanie 5,2 l/100 km wg komputera. Nawet zakładając że komp przekłamuje, to i tak moim zdaniem rewelacja w prawie dwutonowym aucie o mocy 160 KM. Gdyby się postarać to spokojnie bez większych wyrzeczeń da się zejść poniżej 5 litrów icon_eek.gif

Reasumując. Polecam wersję minimum 160 KM. 195 KM nie jeździłem, ale obstawiam że to strzał w dziesiątkę do tego auta, zwłaszcza jeśli biturbo kompensuje nieco ospałość jednostki ok.gif A ponad wszystkim - jazda próbna obowiązkowa.

Napisano

Jezdzilem taka wersja jak opisujesz. 160 KM w automacie. Co do dynamiki nie mialem zastrzezen, ale odnosnie tego co piszesz o kulturze pracy to w 100 procentach prawda.

I o dziwo uderzyl mnie ten klekot po przesiadce z mojego taniego w porwnaniu do Insigni Hultaja crdi yikes.gif

W porownaniu z hdi z peugeota to kompletnie niekulturalny silnik.

Za to spalanie rewelacja. I komfort oczywiscie - Insignia to kawal bardzo wygodnego auta ok.gif

Napisano

> I o dziwo uderzyl mnie ten klekot po przesiadce z mojego taniego w porwnaniu do Insigni Hultaja

> crdi

> W porownaniu z hdi z peugeota to kompletnie niekulturalny silnik.

Ja jechałem po odbiór Insigni Corolką E12 1.4 D4D, która pracowała niemal jak benzyna. Wracałem już Insignią. Różnica była kolosalna, nawet myślałem że auto ma jakąś wadę zlosnik.gif Na szczęście okazało się, że po pierwsze przyczyną był duży mróz (akurat było -16*), a po drugie po okresie wstępnego docierania (ok. 2 kkm) silnik znacząco się wyciszył i poprawiła się zarówno kultura pracy, jak i dynamika. Nie zmienia to faktu że obiektywnie rzecz biorąc kultura pracy jest niska i tyle.

Napisano

z wiekszoscia we wpisach powyzej mozna sie zgodzic (gdzie bi, wszdzei dpf, vgnt czy jak one sie tam nazywaja tyz niby dobrze gaja ludki)

-ale w moim mniemaniu-diesel to diesel na zimno i przez pierwsze 2km brzmi jak brzmi i juz

-130km nie jezdzilem - mam 160km-start na swiatlach biedny (bez deptania ofkoz)-potem lajcik, dla tatusia auto jak znalazl

mi tam pasuje

jak ktos powiedzial-przejedz sie , sam sobie wyrob zdanie