Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup uzywanego auta

Featured Replies

Napisano

Hej,

załóżmy, że obiektem niniejszego zapytania jest KIA Cee'd (2008) 1.6 CRDI, 120 kkm.

Na co warto zwrócić uwagę przy kupowaniu tego (lub podobnego) auta (od osoby prywatnej).

Jeżeli zawiozę go na serwis, co powinno być sprawdzone tak obowiązkowo i tak powiedzmy dodatkowo smile.gif jakies orientacyjne koszty tych oględzin smile.gif?

Po kupnie powinienem zapłacić podatek w US 2% zgadza się?

Może pytania trywialne, ale kto nie pyta ten .... kupi wraka w ładnym papierku :D

Napisano

> załóżmy, że obiektem poniższego opisu jest KIA Cee'd

gdzie ten opis?

Napisano
  • Autor

> gdzie ten opis?

a masz smile.gifniniejszego zapytania

Napisano

też sprzedaje swojego ceeda i generalnie tak:

Jak ma rdze na tylnej klapie to ok koło stopu, jak nie ma to lakierowana i pewnie znowu wyjdzie.

Jak świszczą uszczelki drzwiowe to ok, jak nie to malowany któryś bok i zmieniali.

Kuknij na turbo jaki dymek puszcza, aczkolwiek u mnie puszczał na niebiesko, wymieniono przewód olejowy i już nie dymi.

Prrzy 120 kkm jeździć i się cieszyć

Napisano

> też sprzedaje swojego ceeda i generalnie tak:

> Jak ma rdze na tylnej klapie to ok koło stopu, jak nie ma to lakierowana i pewnie znowu wyjdzie.

> Jak świszczą uszczelki drzwiowe to ok, jak nie to malowany któryś bok i zmieniali.

> Kuknij na turbo jaki dymek puszcza, aczkolwiek u mnie puszczał na niebiesko, wymieniono przewód

> olejowy i już nie dymi.

> Prrzy 120 kkm jeździć i się cieszyć

Bzdura na resorach. Czytając to musiałbym się powiesić bo moje auto bite z każdej strony i zajechane bo nie mam żadnej z w/w przypadłości.

Samochód od nowości u mnie, 100kkm z hakiem przejechane.

Napisano

> Bzdura na resorach. Czytając to musiałbym się powiesić bo moje auto bite z każdej strony i

> zajechane bo nie mam żadnej z w/w przypadłości.

> Samochód od nowości u mnie, 100kkm z hakiem przejechane.

ceed w dieslu?

Napisano

Jak najbardziej.

Napisano

Sprawdz szyny z siedzenia i całe siedzienie,bo ja to składałem od podstaw ,i powiem Ci tandetne i słabe w środku są części i opaski są w środku 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jak najbardziej.

to dobrze trafiłeś. W aso co drugi narzekał na te uszczelki

Napisano

> Może pytania trywialne, ale kto nie pyta ten .... kupi wraka w ładnym papierku :D

moze nie do konca w temacie ale potraktuj to jako przestroge - nigdy nie kupowac auta nie 100% sprawnego:

zainteresowany szukal subaru legacy 2.0D

znalazl wymazony egzemplaz (2008r, 180kkm, pelen serwis w ASO, 1 wlasciciel) na wstepnie wlasciciel uprzedzil ze jest do wymiany 2-masa.

pojechali na serwis do ASO SUBARU tam przeswietlili auto i takze potwierdzili ze 2-masa jest do wymiany, reszta OK

auto zostalo kupione z cena nizsza o koszt 2-masy (~5000zł) od sredniej rynkowej za ten model.

nowy wlasciciel zaraz po zakupie oddal auto do swojego zaufanego mechanika celem wymiany 2-masy.

po rozebraniu mechanik poinformowal "szczesliwego" nowego wlasciciela ze poza 2-masa jest to roboty SILNIK bo jest duzy luz wzdluzny na wale korbowym. koszt >20kPLN panic.gif

jedyne dobre z tej calej opowiesci to to ze strony (stary i nowy wlasciciel)probuja dogadac sie n polubowne. ok.gif

PS. ASO od wszystkiego umywa rece... sick.gif

Napisano

Zastanawiają mnie te koszty... przecież ten wał nie jest wykonany z dokładnością do milionowej metra, nie zawiera kosmicznych technologii ani nie jest toczony na udach młodych dziewic... rozumiem 2 tysiące, ale 20 ? Można kupić za to cały silnik w wyśmienitym stanie.

Napisano

> Zastanawiają mnie te koszty... przecież ten wał nie jest wykonany z dokładnością do milionowej

> metra, nie zawiera kosmicznych technologii ani nie jest toczony na udach młodych dziewic...

> rozumiem 2 tysiące, ale 20 ? Można kupić za to cały silnik w wyśmienitym stanie.

niestety nie mozna traktowac sprawy jako prostej wymiany 1 czesci czyli samego walu, dochodzi jeszcze robocizna, panewki, uszczelki etc. Poza tym ASO ma swoja specyfike i nie chodzi to tylko o ceny ale takze wymuszone z gory procedury dzialania.

oczywiscie mozna kupic uzywany silnik i przelozyc u wybranego mechanika ale - pomijajac niewiadoma co do jego faktycznego stanu - pytanie czy akurat ten jest latwo i wzglednie tanio znalezc

Napisano

> Zastanawiają mnie te koszty... przecież ten wał nie jest wykonany z dokładnością do milionowej

> metra, nie zawiera kosmicznych technologii ani nie jest toczony na udach młodych dziewic...

> rozumiem 2 tysiące, ale 20 ? Można kupić za to cały silnik w wyśmienitym stanie.

kolega alastair dokladnie to naswietlil

mozna kupic 2. silnik ale to jest loteria

a diesel subaru jest na tyle egzotyczny ze czesci specjalistyczne sa dostepne tylko w aso poza tym tam sie nie przewiduje zmiany "panewek wzdluznych" - czyli nowy blok

Napisano

> a diesel subaru jest na tyle egzotyczny ze czesci specjalistyczne sa dostepne tylko w aso poza tym

> tam sie nie przewiduje zmiany "panewek wzdluznych" - czyli nowy blok

W większości silników za luz wzdłużny odpowiadają pierścienie oporowe, wykonane z podobnego stopu jak panewki. Zasadniczo to się raczej nie zużywa przedwcześnie i jest tak trwałe jak panewki, chyba, że ktoś już wcześniej grzebał w silniku i np założył te pierścienie na odwrót grinser006.gif

Oczywiście jak konkretnie jest w tym silniku subaru-nie wiem, może być i tak jak piszesz ok.gif

Z drugiej strony to w większości współczesne silniki nie są przewidziane do remontów kapitalnych.

Napisano

Wszystko rozumiem z jednym ale dlaczego kupujący i sprzedający próbują się dogadać ? W jakiej sprawie bo chyba nie w temacie w/w auta .

Kupujący sprawdził auto w ASO kupił je za ustaloną kwotę w jakim celu ta dogrywka ?

Napisano

> Wszystko rozumiem z jednym ale dlaczego kupujący i sprzedający próbują się dogadać ? W jakiej

> sprawie bo chyba nie w temacie w/w auta .

> Kupujący sprawdził auto w ASO kupił je za ustaloną kwotę w jakim celu ta dogrywka ?

Pewnie chodzi o wadę ukrytą. Jeśli właściciel o niej wiedział i to zataił, to jest to podstawa do odstąpienia od umowy, ewentualnie do obniżenia ceny. Gdyby poprzedni właściciel nie chciał sie dogadać, to bym poszedł do sądu.

Napisano

> Pewnie chodzi o wadę ukrytą. Jeśli właściciel o niej wiedział i to zataił, to jest to podstawa do

> odstąpienia od umowy, ewentualnie do obniżenia ceny. Gdyby poprzedni właściciel nie chciał sie

> dogadać, to bym poszedł do sądu.

Miało by to sens (ale i tak marne szanse ) gdyby nie wizyta w ASO , tanszy zakup , sprzedający nie jest komisem a osoba prywatną nie musi być mu znany stan auta .

Udowodnić to że wiedział o tym ( zakładasz że wiedział) będzie bardzo bardzo trudno

Napisano

> Miało by to sens (ale i tak marne szanse ) gdyby nie wizyta w ASO , tanszy zakup , sprzedający nie

> jest komisem a osoba prywatną nie musi być mu znany stan auta .

> Udowodnić to że wiedział o tym ( zakładasz że wiedział) będzie bardzo bardzo trudno

Masz rację- udowodnienie jest bardzo trudne ok.gif. Lecz nie niemożliwe. W takich sytuacjach pozostaje sąd ok.gif.

Napisano

> Wszystko rozumiem z jednym ale dlaczego kupujący i sprzedający próbują się dogadać ? W jakiej

> sprawie bo chyba nie w temacie w/w auta .

podzialu kosztow naprawy

> Kupujący sprawdził auto w ASO kupił je za ustaloną kwotę w jakim celu ta dogrywka ?

to sie nazywa uczciwosc

Napisano

> W większości silników

i na tym mozna zakoczyc

nie w subaru diesel

> za luz wzdłużny odpowiadają pierścienie oporowe, wykonane z podobnego stopu

> jak panewki. Zasadniczo to się raczej nie zużywa przedwcześnie i jest tak trwałe jak panewki,

> chyba, że ktoś już wcześniej grzebał w silniku i np założył te pierścienie na odwrót

> Oczywiście jak konkretnie jest w tym silniku subaru-nie wiem, może być i tak jak piszesz

> Z drugiej strony to w większości współczesne silniki nie są przewidziane do remontów kapitalnych.

racja

Napisano

> to sie nazywa uczciwosc

z moich wlasnych obserwacji wynika ze nie jest to najwyzej ceniona wartosc wsrod spoleczenstwa. Acz zdarzaja sie wyjatki ktore przywracaja wiare w ludzi czasem.