Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszczelnienie szyberdachu

Featured Replies

Napisano

1) Przecieka mi szyberdach (honda CRV) z jednej strony, a że pacjent otwiera szyber do środka i do tego jest płaski z dachem to ciężko to jakoś obejść. Musze uszczelnić na zimę / jesień. Pytanie tylko jak i czym żeby nie uszkodzić.

2) Wersja druga: jak by go na "stale zakleić" to tez nie byłoby źle. Wersja ze stałym "zaklejeniem to u brata w omedze - u mnie raczej uszczelnienie.

Napisano

A jest tam jakaś uszczelka? Jeżeli tak, to wymienić? niewiem.gif

Napisano

> 1) Przecieka mi szyberdach (honda CRV) z jednej strony, a że pacjent otwiera szyber do środka i do

> tego jest płaski z dachem to ciężko to jakoś obejść. Musze uszczelnić na zimę / jesień.

> Pytanie tylko jak i czym żeby nie uszkodzić.

Ja walczylem z szyberem w Bravie. Producent szybera Webasto. Niestety zmarnowalem czas i kase na nowa uszczelke, nim doszedlem w czym problem.

Brava miala szklany szyberdach, uczylny i odsuwany. Uszczelka byla montowana na szybie. W tym szyberdachu nic nie mialo prawa ciec na "szparze" szyber-dach bo wszedzie byly "rynienki". Okazalo sie, ze ciekla uszczelka, ale ta czesc, co siedzi na szybie. Woda zbierala sie w naroznikach i sciekala po szybie do srodka. Pomoglo chamskie zaklejenie tasma a potem podklejenie superglue uszczelki do szyby zlosnik.gif

Napisano

> A jest tam jakaś uszczelka? Jeżeli tak, to wymienić?

U mnie to byl blad - uszczelka nie chciala sie tak ladnie ulozyc jak "stara" i cieklo gorzej niz przed wymiana. Dopiero "glebsze" zastanowienie wyjasnilo problem i pozwolilo go uleczyc. Najgorsze, ze problem byl banalny, a ja rozbebeszylem caly dach i kombinowalem jak kon pod gore hehe.gif

Napisano

Jeżeli jest to fabryczny chowany w dach to posprawdzaj odpływy w rogach, jak otworzysz szyber to zobaczysz gdzie są

Napisano
  • Autor

> Jeżeli jest to fabryczny chowany w dach to posprawdzaj odpływy w rogach, jak otworzysz szyber to

> zobaczysz gdzie są

Odpływy namierzyłem, ale przednie maja dlugośc 1,6 m - potrzebne cos długiego do sprawdzenia i pogoda albo garaż.

Napisano

> Odpływy namierzyłem, ale przednie maja dlugośc 1,6 m - potrzebne cos długiego do sprawdzenia i

> pogoda albo garaż.

Wlewasz powoli wodę i patrzysz czy spływa np. strzykawką

Napisano

> Odpływy namierzyłem, ale przednie maja dlugośc 1,6 m - potrzebne cos długiego do sprawdzenia i

> pogoda albo garaż.

a gdzie to odpływy się kończą? Ja niedawno walczyłem w wodą cieknącą przez dach w stilo i winne były właśnie zatkane odpływy

Napisano

> pogoda albo garaż.

Podjedz na wulkanizacje i poproś aby przedmuchali powietrzem. Albo jak masz gdzieś indziej dostęp do kompresora to załóż na pistolet do pompowania kominek, przyłóż go do wlotu odpływu i przedmuchaj.

> a gdzie to odpływy się kończą? Ja niedawno walczyłem w wodą cieknącą przez dach w stilo i winne

> były właśnie zatkane odpływy

W zależności od auta odpływy mogą mieć zakończenie we wnękach kół, w podszybiu. Najlepiej jest odpływy przedmuchać. ok.gif

> Wlewasz powoli wodę i patrzysz czy spływa np. strzykawką

Najlepiej jeśli będzie to ciepła woda ok.gif W większości przypadków strzykawkę można zamienić na butelką lub po prostu czajnik ok.gif

Napisano
  • Autor

> Wlewasz powoli wodę i patrzysz czy spływa np. strzykawką

Tylko właśnie nie wiem gdzie się kończy odpływ. wiesz wylewać to mi się tez może do środka samochodu - choć cała podłoga sucha.

Napisano

> Tylko właśnie nie wiem gdzie się kończy odpływ. wiesz wylewać to mi się tez może do środka

> samochodu - choć cała podłoga sucha.

nie wiem jak wygląda szyber w Twoim aucie, ale myślę że konstrukcje odpływów sa pewnie podobne. W Stilo trzeba zdjąć podsufitkę, ewentualnie tylko odczepić jej część przednią i odgiąć tak, żeby mieć dostęp do dachu. I widać, że w rogach szyberdachu zaczynają się gumowe rurki, które idą pod poszyciem słupków przednich. Najprostszy sposób, żeby sprawdzić drożność tych rurek, to odpiąć ją z dachu, wziąć do buzi zlosnik.gif i dmuchnąć. Jak czujesz, że nie ma siły, to znaczy że zatkane, jak jest przedmuch to nie ma co się bawić w szukanie drugiego końca, bo wiadomo, że drożne

Napisano

> Tylko właśnie nie wiem gdzie się kończy odpływ. wiesz wylewać to mi się tez może do środka

> samochodu - choć cała podłoga sucha.

Przednie pewnie idą w słupkach przednich i gdzieś pod auto a tył idzie albo w środkowych albo jest poprowadzony do tylnych i gdzieś pod auto

EDIT: ale po co Ci końce przewodów jak zatkane może być gdzieś w środku, najprostsza metoda to woda i powietrze.

To nie są małe średnice jak nalejesz trochę wody w przewód i poleci Ci zaraz na ziemię to jest drożny

Napisano

> Przednie pewnie idą w słupkach przednich i gdzieś pod auto a tył idzie albo w środkowych albo jest

> poprowadzony do tylnych i gdzieś pod auto

Tylne nadkola lub pod tylny zderzak.

Napisano

> Przednie pewnie idą w słupkach przednich i gdzieś pod auto a tył idzie albo w środkowych albo jest

> poprowadzony do tylnych i gdzieś pod auto

Albo do progów alien.gif

> EDIT: ale po co Ci końce przewodów jak zatkane może być gdzieś w środku, najprostsza metoda to woda

> i powietrze.

> To nie są małe średnice jak nalejesz trochę wody w przewód i poleci Ci zaraz na ziemię to jest

> drożny

Ja kiedyś udrożniałem odpływ jakąś starą linką od prędkościomierza, najlepiej taką z malucha bo długa zlosnik.gif

Napisano

> pogoda albo garaż.

Ja przepychalem kawałkiem miedzianego drutu w izolacji (taka jedna żyła z przwodu instalacyjnego). Do przodu i do tyłu i tak kilka razy, masa syfu wyleciała. Całość zajęła z 5 min na parkingu. Pomogło w 100%.

Napisano

> Albo do progów

No ale do progu musi przejść przez słupek zlosnik.gif

> Ja kiedyś udrożniałem odpływ jakąś starą linką od prędkościomierza, najlepiej taką z malucha bo

> długa

No też można, ale najpierw zacząłbym od mniej inwazyjnej metody

Napisano

gdyby ktoś potrzebował fachowej pomocy to w Warszawie jest polecany zakład Szyberdachy Brzyszcz, gość ma dobrze opanowane wszelkie konstrukcje i problemy typowe dla różnych modeli. Ustawił moją panorame, gdzie w 2 miejscach nie dali rady