Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana ubezpieczyciela i nie podanie jednej informacji?

Featured Replies

Napisano

Witam,chce zmienić ubezpieczyciela.

Obecnie jest to Allianz sama składka za zeszły rok była 410zł teraz ma wyjść 570zł(informacja telefoniczna) a po rozmowie z zaprzyjaźnionym agentem 517zł.

Dziś byłem obliczyć w pewnym biurze ubezpieczenie najtaniej wyszło w AXA 445zł ale po podaniu info ze była szkoda w ostatnich 5latach z winy ubezpieczonego kwota wzrosła do 557zł.

I moje pytanie brzmi czy AXA jest wstanie sprawdzić tą informacje,szkoda była jakieś dwa lata temu i chyba się juz anulowała .

Napisano

Jest w stanie. Niektóre firmy ubezpieczeniowe sprawdzaja przy zawieraniu ubezpieczenia, inne poźniej. I wtedy musisz dopłacic.

Napisano

> I moje pytanie brzmi czy AXA jest wstanie sprawdzić tą informacje,szkoda była jakieś dwa lata temu

> i chyba się juz anulowała .

Jest w stanie, pytanie czy znajda ta informacje w systemie.

Jak widzisz wedlug ich myslenia nic sie nie anulowalo.

Napisano
  • Autor

Dodam tylko że szkoda była zgłoszona na innym samochodzie a nie na tym które chce ubezpieczyć

Napisano

> Dodam tylko że szkoda była zgłoszona na innym samochodzie a nie na tym które chce ubezpieczyć

To nie ma znaczenia. Ubezpieczyciele mogą to sprawdzić i AXA Direct to na pewno robi. Inna sprawa to to czy baza danych jest kompletna...

Napisano

> I moje pytanie brzmi czy AXA jest wstanie sprawdzić tą informacje,szkoda była jakieś dwa lata temu

> i chyba się juz anulowała .

Żadna szkoda się nie anuluje. W tej chwili wszyscy (bądź większość) ubezpieczyciele sprawdzają na bieżąco szkodowość klientów w UFG.

Jeśli nie poda się informacji o szkodzie, to ubezpieczyciel i tak to sprawdzi w UFG i zażąda wyrównania składki.

Napisano

Weź w Proama, tam Ci się nikt nie pyta o bezszkodowość i dają max zniżki. Mi w każdym razie wyliczyli najmniej z tych które sprawdzałem.

Napisano

> Weź w Proama, tam Ci się nikt nie pyta o bezszkodowość i dają max zniżki.

facepalm%5B1%5D.gif

Jedno z pól kalkulatora Proama - "Zniżka/zwyżka za historię ubezpieczenia z ostatniej zawartej polisy OC"

Napisano

> Weź w Proama, tam Ci się nikt nie pyta o bezszkodowość i dają max zniżki. Mi w każdym razie

> wyliczyli najmniej z tych które sprawdzałem.

Przy zawarciu ubezpieczenia mogą nie pytać, ale przy likwidacji ewentualnej szkody będą chcieli zaświadczeń od poprzednich właścicieli.

Napisano

> Przy zawarciu ubezpieczenia mogą nie pytać, ale przy likwidacji ewentualnej szkody będą chcieli

> zaświadczeń od poprzednich właścicieli.

Zawsze pytają.

Napisano

> Jeśli nie poda się informacji o szkodzie, to ubezpieczyciel i tak to sprawdzi w UFG i zażąda

> wyrównania składki.

A co jak pomylimy się ew. celowo skłamiemy (z punktu prawa wyjdzie zapewne na jedno) w wypełnianiu wniosku AC... powiedzmy podamy 10% zniżek więcej.

Dzień po zawarciu polisy mamy szkodę całkowitą... co wtedy?

Ubezpieczyciel się wypina, czy każe dopłacić/ew potrąca z odszkodowania ?

Napisano

> Ubezpieczyciel się wypina, czy każe dopłacić/ew potrąca z odszkodowania ?

Ubezpieczenie jest zawarte, polisa działa, natomiast dopiero po wyrównaniu składki można dochodzić swoich roszczeń u ubezpieczyciela.

Napisano

> Weź w Proama, tam Ci dają max zniżki. Mi w każdym razie

> wyliczyli najmniej z tych które sprawdzałem.

A mi nie: z 70% zniżki w Proama było drożej, niż teraz 60% u innego TU. Ciekawe, nie? cfaniaczek.gif

Napisano

> A mi nie: z 70% zniżki w Proama było drożej, niż teraz 60% u innego TU. Ciekawe, nie?

Te 70% to taki chwyt marketingowy, także trzeba do tego podchodzić z dystansem wink.gif

Napisano
  • Autor

No jak ktoś ma 5 samochodów ubezpieczonych w jednej firmie a w między czasie zrobił jednym kuku to takie auto go blokuje na pięć lat żeby np przejść do takiej AXA a kiedyś agent allianz mi powiedział że u nich zniżki lecą z jednego auta

Napisano

> No jak ktoś ma 5 samochodów ubezpieczonych w jednej firmie a w między czasie zrobił jednym kuku to

> takie auto go blokuje na pięć lat żeby np przejść do takiej AXA a kiedyś agent allianz mi

> powiedział że u nich zniżki lecą z jednego auta

Możliwe, że Allianz traktuje każde auto osobno. Do niedawna również Warta tak robiła.

Napisano

> A co jak pomylimy się ew. celowo skłamiemy (z punktu prawa wyjdzie zapewne na jedno) w wypełnianiu

> wniosku AC... powiedzmy podamy 10% zniżek więcej.

> Dzień po zawarciu polisy mamy szkodę całkowitą... co wtedy?

> Ubezpieczyciel się wypina, czy każe dopłacić/ew potrąca z odszkodowania ?

To zależy co napisano w warunkach umowy. Przykładowo odszkodowanie może być wypłacone proporcjonalnie do zapłaconej vs należnej składki.