Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stłuczka auto firmowe VAT od auta i naprawy?

Featured Replies

Napisano

Witam

Ktos sie orientuje jak to wyglada w praktyce? Auto trafia do warsztatu szkoda z OC sprawcy. Dostaje zastepczy. Pracownicy mowia, ze skoro auto na firme to firma doplaca vat od naprawy i vat od wypozyczenia, a pozniej oni wystawiaja fakture i ja to sobie wrzucam w koszta wiec vat sie zwraca?

Czy rzeczywiscie tak jest?

Pozdrawiam

Napisano

Jeżeli masz możliwość odliczyć sobie vat od naprawy i wypożyczenia to netto.

Quote:

Uchwała SN z dnia 17 maja 2007 r. (sygn. akt III CZP 150/06),

Odszkodowanie przysługujące na podstawie umowy ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu mechanicznego za szkodę powstałą w związku z ruchem tego pojazdu, ustalone według cen części zamiennych i usług, obejmuje kwotę podatku od towarów i usług (VAT) w zakresie, w jakim poszkodowany nie może obniżyć podatku od niego należnego o kwotę podatku. Naliczonego.

Jeżeli nie możesz sobie odliczyć vatu to powinieneś dostać brutto.

Napisano

Ja przerabiam teraz dość ciekawy temat.

Bo składka była zapłacona specjalnie w kwocie brutto, by właśnie odszkodowanie było w kwocie brutto,

bez zamieszania z VATem.

I oczywiście teraz jest wymiana pisemek, bo chcą wypłacić netto hehe.gifspineyes.gif

Napisano

> Ja przerabiam teraz dość ciekawy temat.

> Bo składka była zapłacona specjalnie w kwocie brutto, by właśnie odszkodowanie było w kwocie

> brutto,

> bez zamieszania z VATem.

> I oczywiście teraz jest wymiana pisemek, bo chcą wypłacić netto

Ale to chyba dotyczy AC nie OC? W AC można netto/brutto. W OC nie ma wyboru. Chyba.

Napisano

> Witam

> Ktos sie orientuje jak to wyglada w praktyce? Auto trafia do warsztatu szkoda z OC sprawcy. Dostaje

> zastepczy. Pracownicy mowia, ze skoro auto na firme to firma doplaca vat od naprawy i vat od

> wypozyczenia, a pozniej oni wystawiaja fakture i ja to sobie wrzucam w koszta wiec vat sie

> zwraca?

> Czy rzeczywiscie tak jest?

> Pozdrawiam

Powiem więcej - jeśli chcesz odszkodowanie zamiast bezgotówkowej naprawy, również pomniejszają je o VAT, ze względu na to, iż auto firmowe.

Napisano

> I oczywiście teraz jest wymiana pisemek, bo chcą wypłacić netto

Jeśli firma jest VAT-owcem, to nie może być inaczej, bo by dostała 2x vat.

Czyli:

- faktura na 1230 zł - 1000 netto i 230 vat.

Ubezpieczyciel zwraca 1000 zł, 230 vat się odlicza.

Jakby ubezpieczyciel oddał 1230 i 230 vat by zostało odliczone - firma by dostała 1460 zł, czyli o 230 więcej.

Napisano

> Jeśli firma jest VAT-owcem, to nie może być inaczej, bo by dostała 2x vat.

> Czyli:

> - faktura na 1230 zł - 1000 netto i 230 vat.

> Ubezpieczyciel zwraca 1000 zł, 230 vat się odlicza.

> Jakby ubezpieczyciel oddał 1230 i 230 vat by zostało odliczone - firma by dostała 1460 zł, czyli o

> 230 więcej.

Chyba wtedy nie ma prawa do odliczenia VAT bo nie poniosła tego kosztu?

Poza tym po co wtedy były by składki AC w netto/brutto?

PS Piszemy teraz o AC a nie jak autor wątku o OC.

Napisano

> Chyba wtedy nie ma prawa do odliczenia VAT bo nie poniosła tego kosztu?

Teoretycznie tak, ale ma fakturę, więc musiałbyś jakoś szczególnie to dokumentować.

Inna sprawa, że działalność TU nie podlega VAT, więc TU by sobie tego VAT odliczyć nie mogło.

> Poza tym po co wtedy były by składki AC w netto/brutto?

Np. dla działalności nie VAT-owskich. Taki np. dentysta nie odliczy sobie VAT, więc płaci składkę od brutto.

Napisano

> Teoretycznie tak, ale ma fakturę, więc musiałbyś jakoś szczególnie to dokumentować.

Ja wiem czy szczególnie? Nie odliczasz VATu (jak od paliwa od osobówek), wpisujesz do pdof jako koszt (netto) a otrzymane ubezpieczenie (netto) jako przychód i tyle.

> Np. dla działalności nie VAT-owskich. Taki np. dentysta nie odliczy sobie VAT, więc płaci składkę

> od brutto.

Dla działalności nie VATowskich i chyba ryczałtu (bo tam kosztów nie księgujesz).

Napisano

> Jeżeli masz możliwość odliczyć sobie vat od naprawy i wypożyczenia to netto.

a jeśli auto jest na firmę a działalność ma w tym czasie zawieszoną ?

Napisano

> a jeśli auto jest na firmę a działalność ma w tym czasie zawieszoną ?

Pojęcia nie mam. Na 'chłopski rozum' bo nie jestem księgowym to powinni w brutto bo w myśl orzeczenia SN które cytowałem powinieneś dostać tyle vatu od ubezpieczyciela ile nie możesz sobie odliczyć w urzędzie skarbowym. A mając zawieszoną działalność nie możesz odliczyć nic.

Napisano

Masz prawo ubepzieczyc brutto, a to nie jest sprawa ubezpieczyciela jak Ty sie rozliczysz z fiskusem. Przepisy nie zabraniaj takiego ubezpieczenia. Czasami masz czesciowo VAT odliczony np. max 6000 tys zl. VAT nie jest kosztem ale stanowi problem w CF, bo nagle musisz np. kilka tys. dorzucic do faktury i rozliczac w kolejnych m-cach. Jka dostaniesz dodatkowy VAT to traktujesz to jako przychod i tyle.