Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy silniki w obecnie produkowanych autach trzeba docierać?

Featured Replies

Napisano

> Może po prostu nauczyłeś się nią bardziej ekonomicznie jeździć?

> k.

Nie sądze. Po dotarciu jezdże szybciej bo w ogóle nie czuć w niej prędkości. Na zmniejszenie zużycia też nie miała wpływu zmiana trasy/korki bo jazda była na A4. Dla mnie wniosek jest jeden: Producent zalecał delikatną jazdę w czasie docierania- i miał rację.

Ps- dotarła się tez skrzynia biegów bo biegi wchodzą znacznie precyzyjniej. Tak samo miałem ze skrzynią wieki temu z Punto-3 tys i inna praca skrzyni.

Napisano

> Ale to trwa za krótko aby mu zaszkodzić.

krotko ? Wez pod uwage ze wczesniej silnik ... nigdy wczesniej nie pracowal a auto przejechalo o wlasnych silach max 100m a programy sa napisane w sposob "jak sie ma cos urwac to teraz".

Napisano

Ja myślę tak: chcesz optymalną moc w silniku o zacięciu sportowym (wytrzyma więcej przez krótszy okres) - docieraj "na ostro". Chcesz długą eksploatację w dupowozie - docieraj "na spokojnie". Po zastanowieniu wynika to z różnic w podejściu do projektowania i zastosowaniu materiałów przez producenta w obu przypadkach.

Znajomi zajmujący się budową samochodów i totalną przeróbką silników docierają "na ostro". Jakbym kupił nowy samochód, to bym docierał łagodnie, bo wolę się trzymać tego co napisał producent b jeszcze nigdy na tym źle nie wyszedłem i mądrzejszy niż producent nie jestem.

Napisano

> domyślam się, że było to auto służbowe ???

Nie. Jego własne. Jesteśmy hardcorami na swój koszt.

devil.gifzlosnik.gif

Napisano

tylko ze :

- ja pisze o pospolitym pojezdzie w PL ( fiat)

- dwa - nie masz na to wplywu - kazdy schodzacy z tasmy jedzie z 20-30 minut na czerwonym polu.

Napisano

> Powiedz proszę po co się dociera silnik po

> kupnie nowego auta?

Ja już o tym pisałem wcześniej, przeczytaj proszę moją wypowiedź. Po pierwsze rozgraniczmy dwie różne rzeczy. Właściwie docieranie to samoistny proces, który zawsze zachodzi w nowym urządzeniu typu silnik czy skrzynia. Potocznie "docieraniem" bywa nazywany też sposób traktowania przez użytkownika przez pierwsze kilometry przebiegu. Co do tego że ten pierwszy proces ma miejsce nawet we współczesnych silnikach, nie ma żadnych wątpliwości - to jest po prostu fakt z którym nie ma co dyskutować. Wszystkie współpracujące elementy silnika muszą się względem siebie dopasować, nie zastąpią tego nawet najmniejsze tolerancje obróbki przy produkcji. Tak jak pisałem wcześniej, takie np. pierścienie tłokowe CELOWO mają takie specyficzne właściwości, że przez pierwszy okres eksploatacji - mówiąc chłopskim językiem - są "miększe" niż później, właśnie po to aby skrócić i zoptymalizować proces docierania.

Oczywiście technologia poszła bardzo do przodu, i dlatego możemy dziś dyskutować o zasadności drugiego procesu, czyli "docierania" przez użytkownika. Jedna teoria głosi, że silniki są tak dobrze spasowane że użytkownik nie może poprzez sposób traktowania silnika zakłócić naturalnego procesu docierania, a nawet może przyspieszyć zakończenie tego procesu bez szkody dla silnika. Inna teoria głosi, że jednak zdrowiej jest traktować silnik delikatnie. Niezależnie od tego jak potraktujesz silnik przez pierwszy okres eksploatacji, to proces docierania niewątpliwie w nim zachodzi ok.gif

Napisano

> Albo się przyzwyczaiłeś

Gwarantuję Ci że nie, zwłaszcza że nie jestem głównym userem tego auta. Nie w każdym aucie różnica jest zauważalna, tutaj akurat była wyraźna. Dużo częściej można to zauważyć przy skrzyni biegów, jak już któryś z przedmówców pisał. Po dotarciu skrzynia mniej "haczy", biegi wchodzą lżej ok.gif

Napisano

> krotko ? Wez pod uwage ze wczesniej silnik ... nigdy wczesniej nie pracowal a auto przejechalo o

> wlasnych silach max 100m a programy sa napisane w sposob "jak sie ma cos urwac to teraz".

Mimo wszystko wpływ takiego testu poprodukcyjnego na trwałość silnika jest marginalny. Pewnie dużo większy wpływ ma użytkownik przez pierwsze tysiące kilometrów, choć też na pewno nie ma to takiego znaczenia jak w konstrukcjach sprzed np. 30 lat wink.gif

Napisano
  • Autor

> dociera się Nawet mój kumpel spec mechanik twierdzi, żeby przez pierwsze 10 kkm nie szaleć

No jak TWÓJ KUMPEL SPEC MECHANIK mówi to ja już nie ma pytań zlosnik.gif