Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

e39 wymiana klocków hamulcowych... samemu

Featured Replies

Napisano

Hej zlosnik.gif

Z przodu skończyły się klocki zlosnik.gif

Założone były 1,5 roku temu, pod moją nogą 13 miesięcy, więc w normie... dużo dłużej nigdy u mnie nie wytrzymują hehe.gifzlosnik.gif

I tak się składa, że w przyszłym tygodniu cały weekend będę u kuzyna, który ma duży garaż zlosnik.gif Normalnie robiłby to mój mechanik ale jako, że mam możliwość zastanawiam się czy samemu ich nie zmienić zlosnik.gif

W e36 dwa razy zmieniałem, więc chyba nie powinno być niespodzianek? "Sprężynka", dwa imbusy i cofnięcie tłoczka? Czy w e39 coś bardziej niebezpiecznego mnie może spotkać? hmm.gifniewiem.gif

No i tradycyjnie nie wiem jakie klocki kupić... W poniedziałek będę znał ceny z zaprzyjaźnionej hurtowni /po rabatach/, ale wydaje mi się, że co bym nie kupił powinno być ok, skoro i tak za rok będą nowe zlosnik.gif

Napisano

Cześć, jeżeli robiłeś w e36 to nie spotkasz niczego nowego smile.gif

co do wyboru klocków to ja osobiście polecam TRW, ATE, lub textar. pozdrawiam

Napisano

Sprężynka, dwa imbusy 7mm, zdjąć filtr kabinowy celem ewentualnego odessania nadmiaru płynu ze zbiorniczka, cofnąć tłoczek. Sprawdzić, czy nowy klocek przylega całą powierzchnią do tarczy, bo jak opiera się na rancie, to podszlifować fazki na okładzinie. Nie kupuj najtańszych klocków, bo w e39 rozpadną się przy lepszym butowaniu.

Napisano
  • Autor

> Sprężynka, dwa imbusy 7mm, zdjąć filtr kabinowy celem ewentualnego odessania nadmiaru płynu ze

> zbiorniczka, cofnąć tłoczek.

Podejrzewam, że z płynem powinno być ok, bo klocki były prawie nowe, a nic w między czasie z płynem nie robiłem. Muszę obadać, bo obudowę chyba też trza odkręcić?

> Sprawdzić, czy nowy klocek przylega całą powierzchnią do tarczy,

> bo jak opiera się na rancie, to podszlifować fazki na okładzinie.

Cenna uwaga zlosnik.gif

> Nie kupuj najtańszych

> klocków, bo w e39 rozpadną się przy lepszym butowaniu.

Oki, zobaczę co mi tam zaproponują smile.gif

ps: blaszka od czujnika, którą miałem schować... najpierw w czujnik i później razem do kloca? zlosnik.gif

Napisano

> ps: blaszka od czujnika, którą miałem schować... najpierw w czujnik i później razem do kloca?

Obojętnie. Ja najpierw na czujnik wkładam, później wszystko w klocek wciskam. Sprawdź jeszcze bez zacisku, czy wchodzi z lekkim oporem w klocek. Ten przewód po wyjęciu czujnika chyba włożyłem Ci z drugiej strony amorka, żeby się nie plątał. Zwróć uwagę, żeby szedł dobrą stroną i nie był gdzieś napięty.

Napisano
  • Autor

> Obojętnie. Ja najpierw na czujnik wkładam, później wszystko w klocek wciskam. Sprawdź jeszcze bez

> zacisku, czy wchodzi z lekkim oporem w klocek. Ten przewód po wyjęciu czujnika chyba włożyłem

> Ci z drugiej strony amorka, żeby się nie plątał. Zwróć uwagę, żeby szedł dobrą stroną i nie

> był gdzieś napięty.

waytogo.gif będę uważał zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie kupuj najtańszych

> klocków, bo w e39 rozpadną się przy lepszym butowaniu.

zrobiłem dobry interes zlosnik.gif

wyrwałem z allegro ATE za 109zł biglaugh.gifzlosnik.gif

mam nadzieje, że będą się zgadzać z tym co VIN mi powiedział smile.gif

wiem, wiem- będą pylić, ale w tej cenie grzech było nie wziąć zlosnik.gif

Napisano

wszystkie zaciski są prawie takie same, nie ma tam duzej filozofii, wystarczy, że choćraz się już to robiło. Wyjątkiem są durne wkręcane tłoczki w tylnych zaciskach np w niektorych francuzach

Napisano

> Wyjątkiem są durne wkręcane tłoczki w tylnych zaciskach np w niektorych francuzach

Z ktorymi swietnie radzą sobei zaciski stolarskie grinser006.gif

Napisano

> Z ktorymi swietnie radzą sobei zaciski stolarskie

najpierw trzeba było wiedzieć, że w danym aucie coś takiego jest zastosowane.

Napisano

> Wyjątkiem są durne wkręcane tłoczki w tylnych zaciskach np w niektorych francuzach

i np fiatach i volvo tongue.gif

Napisano
  • Autor

A więc chciałem powiedzieć, że klocki jeszcze niewymienione zlosnik.gif

W czwartek kaczorek je wymieni. Chciałem w sobotę to zrobić tak jak planowałem, ale wziąłem się za to w sobotę po południu i ... w dwóch kompletach imbusów nie było (oryginalnie) 7ki facepalm%5B1%5D.gif To jakiaś nietypowa wielkość? niewiem.gif

Niestety nie mogliśmy z kuzynem już jechać na poszukiwania piwo.gifpiwo.gifspineyes.gifrotfl.gif

Napisano

Musisz przyjść do mnie na szkolenie. Nauczyłem żonę ze jak się jedzie BMW to się przed zakretem nie hamuje lecz co najwyżej dodaje gazu. grinser006.gif po 100 tys km ma zużyte ok połowy okladzin. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Musisz przyjść do mnie na szkolenie. Nauczyłem żonę ze jak się jedzie BMW to się przed zakretem nie

> hamuje lecz co najwyżej dodaje gazu. po 100 tys km ma zużyte ok połowy okladzin.

jak mnie najdzie ochota to jeżdżę niedynamicznie, ale wczoraj 44km musiałem np szybko pokonać i wyszło 38min zlosnik.gif Niestety czasami trzeba hamować częściej niż się chce zlosnik.gif

Napisano

> jak mnie najdzie ochota to jeżdżę niedynamicznie, ale wczoraj 44km musiałem np szybko pokonać i

> wyszło 38min Niestety czasami trzeba hamować częściej niż się chce

Ale przy dynamicznej jeździe to się gaz wciska a nie hamulec. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Od czwartku na ATE śmigam zlosnik.gif Już jakieś 200km zrobione. Ułożyły się już? zlosnik.gif Jeszcze hamowania z dużej prędkości do 0 nie było, ale ładnie się zachowują zlosnik.gif