Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pedał sprzęgła cięzko chodzi

Featured Replies

Napisano

W ostatnim tygodniu zauważyłem, że podczas wciskania i puszczania sprzęgła, tak w ok. połowie skoku, daje się wyczuć wyraźne blokowanie i hałas dobiegający z okolic mocowania pedała.

Podczas wciskania nie robi to większego problemu, ale podczas zwalniania staje się już problematyczne. Mechanik stwierdził że winna jest najpewniej linka sprzęgła - u mnie z samoregulatorem.

Nastawiłem się na wymianę, zamówiłem już w hurtowni (ATE - 116zł do Peugeota 206), gdy dziś popołudniu objaw ustąpił. Niespodziewanie po 1 tygodniu.

I teraz zagwózdka - wymieniać czy pozostawić do czasu aż znowu zacznie się zacinać?

Napisano

> W ostatnim tygodniu zauważyłem, że podczas wciskania i puszczania sprzęgła, tak w ok. połowie

> skoku, daje się wyczuć wyraźne blokowanie i hałas dobiegający z okolic mocowania pedała.

> Podczas wciskania nie robi to większego problemu, ale podczas zwalniania staje się już

> problematyczne. Mechanik stwierdził że winna jest najpewniej linka sprzęgła - u mnie z

> samoregulatorem.

> Nastawiłem się na wymianę, zamówiłem już w hurtowni (ATE - 116zł do Peugeota 206), gdy dziś

> popołudniu objaw ustąpił. Niespodziewanie po 1 tygodniu.

> I teraz zagwózdka - wymieniać czy pozostawić do czasu aż znowu zacznie się zacinać?

Jak juz kupiles to bym wymienil dla swietego spokojuok.gif

Napisano

> Jak juz kupiles to bym wymienil dla swietego spokoju

Po co?

Napisano

> W ostatnim tygodniu zauważyłem, że podczas wciskania i puszczania sprzęgła, tak w ok. połowie

> skoku, daje się wyczuć wyraźne blokowanie i hałas dobiegający z okolic mocowania pedała.

> Podczas wciskania nie robi to większego problemu, ale podczas zwalniania staje się już

> problematyczne. Mechanik stwierdził że winna jest najpewniej linka sprzęgła - u mnie z

> samoregulatorem.

> Nastawiłem się na wymianę, zamówiłem już w hurtowni (ATE - 116zł do Peugeota 206), gdy dziś

> popołudniu objaw ustąpił. Niespodziewanie po 1 tygodniu.

> I teraz zagwózdka - wymieniać czy pozostawić do czasu aż znowu zacznie się zacinać?

Przy skrzyni linka jest na wierzchu czy zabudowana?

Napisano

> Po co?

Na wszelki wypadek przy najblizszej okazji, jak i tak juz kupiona...

Po co to wozic w bagazniku albo sie pozniej bujac z laweta..?

Skoro sie zacinal, to znaczy, ze cos jest nie tak i warto tam zajrzecok.gif

Napisano
  • Autor

> Przy skrzyni linka jest na wierzchu czy zabudowana?

Na wierzchu - osłonięta od góry elementem obudowy filtra powietrza i

Napisano

> Na wierzchu - osłonięta od góry elementem obudowy filtra powietrza i

A nie przymarzła?

Napisano
  • Autor

> A nie przymarzła?

Raczej nie - wczoraj było cieplej niż dziś i chodziło ciężko.

Dziś jest zimniej, a chodzi lżej. Poza tym tam panuje na tyle wysoka temperatura, że przy łapie szybko by odmarzło.

Zobaczę jutro rano, jak będzie się zachowywać po nocy w garażu.

Napisano

> Raczej nie - wczoraj było cieplej niż dziś i chodziło ciężko.

> Dziś jest zimniej, a chodzi lżej. Poza tym tam panuje na tyle wysoka temperatura, że przy łapie

> szybko by odmarzło.

> Zobaczę jutro rano, jak będzie się zachowywać po nocy w garażu.

To może przyrdzewiała?

Napisano

> Po co?

po to, że są to objawy sugerujące szybki zgon linki, niech wymieni, bo któregoś dnia niespodziewania stanie na jakimś pipidówku bez możliwości zmiany biegów bez sprzęgła i będzie problem

Napisano

> po to, że są to objawy sugerujące szybki zgon linki, niech wymieni, bo któregoś dnia

> niespodziewania stanie na jakimś pipidówku bez możliwości zmiany biegów bez sprzęgła i będzie

> problem

Biegi da się zmieniać bez sprzęgła grinser006.gif

3 autami już tak wracałem pod dom skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Biegi da się zmieniać bez sprzęgła

> 3 autami już tak wracałem pod dom

Jasne że da, ale jest to dobre rozwiązanie na sytuacje kryzysowe.

Wymienię dla świętego spokoju tę linkę - skoro coś tam się działo, to samo raczej nie ustąpi na zawsze.

Napisano

> Jasne że da, ale jest to dobre rozwiązanie na sytuacje kryzysowe.

> Wymienię dla świętego spokoju tę linkę - skoro coś tam się działo, to samo raczej nie ustąpi na

> zawsze.

A nie świszcze łożysko oporowe przypadkiem?

Bo mi to wygląda na zacierające się łożysko właśnie.

Napisano

> Biegi da się zmieniać bez sprzęgła

straszne boje_sie.gif

> 3 autami już tak wracałem pod dom

ja 5-cioma

ale czy to coś zmienia ?

Niech wymieni, a nie później spinanie się ze zmianą biegów tongue.gif

Napisano

> straszne

> ja 5-cioma

> ale czy to coś zmienia ?

> Niech wymieni, a nie później spinanie się ze zmianą biegów

Mnie bardziej chodziło o tą wypowiedź:

Quote:

bo któregoś dnia niespodziewania stanie na jakimś pipidówku bez możliwości zmiany biegów bez sprzęgła

Napisano
  • Autor

> A nie świszcze łożysko oporowe przypadkiem?

> Bo mi to wygląda na zacierające się łożysko właśnie.

No i chyba Twoja diagnoza się potwierdziła - linki wprawdzie nie wymieniłem, bo na dzień czy dwa się uspokoiło, ale za to od wczoraj daje się słyszeć świszczenie, kiedy wciskam pedał sprzęgła.

Ile z takim czymś mogę plus minus pojeździć? Pewnie ciężko odpowiedzieć, ale termin na wymianę u mechanika miałbym dopiero za ok 2 tygodnie.

Drugie pytanie, którego producenta sprzęgła najlepiej wybrać? LUK, SACHS czy VALEO?

Napisano

> No i chyba Twoja diagnoza się potwierdziła - linki wprawdzie nie wymieniłem, bo na dzień czy dwa

> się uspokoiło, ale za to od wczoraj daje się słyszeć świszczenie, kiedy wciskam pedał

> sprzęgła.

> Ile z takim czymś mogę plus minus pojeździć? Pewnie ciężko odpowiedzieć, ale termin na wymianę u

> mechanika miałbym dopiero za ok 2 tygodnie.

> Drugie pytanie, którego producenta sprzęgła najlepiej wybrać? LUK, SACHS czy VALEO?

Zobacz jeszcze czy nie przyłapało Ci osi mechanizmu na której mocowana jest łapa naciskająca na łożysko wysprzęglika/linka.

U mnie w XUD9 kiedyś z tego powodu rozsypało się łożysko oporowe i "słoneczko". Objawy podobne.

Napisano

a ja mysle ze lozysko stanelo na tulejce prowadzacej zlosnik.gif