Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

podgrzewanie wtrysków płynem

Featured Replies

Napisano

czy zaszkodzi wtyskom gazomy ciagła praca przy ~90 st C

planuje dołożyć podgrzewanie wtrysków płynem chłodniczym (puscic przez stara listwe [sama kostka alu] płyn chodniczy i przykręcic ja do listwy z wtyskami gazowymi).

Napisano

> czy zaszkodzi wtyskom gazomy ciagła praca przy ~90 st C planuje dołożyć podgrzewanie wtrysków płynem chłodniczym (puscic przez stara listwe [sama kostka alu] płyn chodniczy i przykręcic ja do listwy z wtyskami gazowymi).

Jedne z pierwszych matrixów miały obieg płynu chłodzącego ...

Napisano
  • Autor

> Jedne z pierwszych matrixów miały obieg płynu chłodzącego ...

ok dzieki

w najwieksze mrozy przelaczenie na LPG nastepuje u mnie nawet po 5km mimo ze silnik dawno juz uzyskal temp robocza

w centralce BRC P&D konieczne jest spelnienie dwuch wanunków aby przelaczyc na LPG: temp plynu (w reduktorze) min 30stC i temp gazu (we wtryskiwaczach) min 10szt C

Napisano

> ok dzieki

> w najwieksze mrozy przelaczenie na LPG nastepuje u mnie nawet po 5km mimo ze silnik dawno juz

> uzyskal temp robocza

> w centralce BRC P&D konieczne jest spelnienie dwuch wanunków aby przelaczyc na LPG: temp plynu

> (w reduktorze) min 30stC i temp gazu (we wtryskiwaczach) min 10szt C

Ale temperaturę gazu we wtryskiwaczach można chyba przestawić. Ewentualnie można dać podgrzewacz elektryczny, który się wyłącza po osiągnięciu odpowiedniej temperatury. To podobno rozwiązuje 99 % problemów z wtryskami w zimie.

Napisano
  • Autor

> Ale temperaturę gazu we wtryskiwaczach można chyba przestawić.

wole spełnic warunek niz sztucznie go oszukiwać

> Ewentualnie można dać podgrzewacz

> elektryczny, który się wyłącza po osiągnięciu odpowiedniej temperatury. To podobno rozwiązuje

> 99 % problemów z wtryskami w zimie.

w/g mnie prostrzym i beardziej bezawaryjnym rozwiązaniem jest podgrzewanie plynem chodniczym

moje auto bardzo szybko lapie temp robocza

Napisano

> wole spełnic warunek niz sztucznie go oszukiwać

też tak uważam

> w/g mnie prostrzym i beardziej bezawaryjnym rozwiązaniem jest podgrzewanie plynem chodniczym

jednemu prostsze... innemu nie, o awaryjności ciężko tu dyskutować bo możemy tu sobie za i przeciw wymyślać przykłady i każdy będzie miał rację

> moje auto bardzo szybko lapie temp robocza

To może inaczej, zwróć uwagę kiedy ciepło oddaje płyn a kiedy podgrzewacz elektryczny.

Napisano

> To może inaczej, zwróć uwagę kiedy ciepło oddaje płyn a kiedy podgrzewacz elektryczny.

Dokładnie. Podgrzewacz elektryczny działa od razu. Przy płynie musisz chwilę poczekać.

Napisano

> w/g mnie prostrzym i beardziej bezawaryjnym rozwiązaniem jest podgrzewanie plynem chodniczym

IMHO też prościej zapiąć dwa kabelki niż dwa wężyki, ale to faktycznie jest względna kwestia.

Jeśli chodzi o temperaturę, to w lecie będą miały nie 90 a raczej powyżej 100 deg C.

Napisano

> czy zaszkodzi wtyskom gazomy ciagła praca przy ~90 st C

> planuje dołożyć podgrzewanie wtrysków płynem chłodniczym (puscic przez stara listwe [sama kostka

> alu] płyn chodniczy i przykręcic ja do listwy z wtyskami gazowymi).

nie

po co tyle zachodu- nie wiem jak u Ciebie w komorze silnika ale np BRC poleca przeciagnac powrót zbiorniczka wyronowazajacego cieczy do wtryskiwaczy.

poprostu dłuzsza gumowa rurka , która styka sie z wtryskiwaczami grzejac je...

rowniez mozesz zaizolowac wtryskiwacze

Napisano

w zeszłym roku przerabiałem temat, auto przechodziło na gaz ale podczas dalszej jazdy listwa się wychładzała poprzez opływające ją zimne powietrze , pomogło zakamuflowanie przewodu doprowadzającego gaz z reduktora do listwy wtryskowej ( i chyba całą listwę skitraliśmy ) . pozdro

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

a tak to wyglada w praktyce

caly czas mam obawy czy jest to zdrowe dla wtryskow. po 20km listwa jest goraca pewnie ~90 stC

p.s. strzałka bez podpisu to czujnik temp LPG na listwie

286594481-untitled.JPG

post-8406-143525184912_thumb.jpg

Napisano

> w zeszłym roku przerabiałem temat, auto przechodziło na gaz ale podczas dalszej jazdy listwa się

> wychładzała poprzez opływające ją zimne powietrze...

Opływające powietrze czy po prostu wtryskiwany gaz się rozpręża i ochładza? Przecież tam jest nadciśnienie gazu względem kolektora rzędu 1 bara.

Napisano

> Opływające powietrze czy po prostu wtryskiwany gaz się rozpręża i ochładza? Przecież tam jest

> nadciśnienie gazu względem kolektora rzędu 1 bara.

tak ale jest to faza lotna, przy mocnym silniku i słabym reduktorze mozna reduktor zamrozic. OPływajace powietrze schładza zarówno reduktor, list jak i przewody gazu. podczas jazdy w trasie , zima przy duzych predkosciach ma to wpływ na działąnia instalacji.