Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Paliwo cofa sie z pompy do baku / SC

Featured Replies

Napisano

Witam!

Już kiedyś pisałem że mam problem z pompa paliwa.

Gdy w aucie zaświeci rezerwa - zgaszę go i zostawię na parę godzin to nie odpalę. Musze kilka krotnie a czasem i więcej razy pokręcić kluczykiem na zapłon i za X razem słychać że pompa zabrała paliwo i auto odpala.

Z tego wnioskuje że paliwo cofa sie z pompy do baku...

Skoro gdy go zgaszę i zaraz odpalę to nie ma problemu, a gdy postoi pare godzin w pompie jest 0 i trzeba ja nabic na nowo.

Jak temu zaradzić?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam!

> Już kiedyś pisałem że mam problem z pompa paliwa.

> Gdy w aucie zaświeci rezerwa - zgaszę go i zostawię na parę godzin to nie odpalę. Musze kilka

> krotnie a czasem i więcej razy pokręcić kluczykiem na zapłon i za X razem słychać że pompa

> zabrała paliwo i auto odpala.

> Z tego wnioskuje że paliwo cofa sie z pompy do baku...

> Skoro gdy go zgaszę i zaraz odpalę to nie ma problemu, a gdy postoi pare godzin w pompie jest 0 i

> trzeba ja nabic na nowo.

> Jak temu zaradzić?

> Pozdrawiam

zawór jednokierunkowy sprawdzony?

Napisano
  • Autor

> zawór jednokierunkowy sprawdzony?

Gdzie go zlokalizuje?

Prawy tył ,koło baku?

Jakoś nie kojarzę no zlosnik.gif

Napisano

raczej bym powiedział ze pompa sie kończy, ona w sobie ma już zaworek

Napisano

A może po prostu wytwarza Ci się podciśnienie? Odkręć korek i po dłuższym postoju spróbuj odpalić normalnie.

Napisano

> raczej bym powiedział ze pompa sie kończy, ona w sobie ma już zaworek

to taki mały diwajs gdzies w okolicach filtra paliwa na przewodzie (chuba powrocie) - oczywiście mówie o ccs bo w innych to nie wiem.

Jutro wżuce jakies foto

Napisano
  • Autor

> A może po prostu wytwarza Ci się podciśnienie? Odkręć korek i po dłuższym postoju spróbuj odpalić

> normalnie.

Nie wytwarza się bo gdybym otwierał korek baku to było by słychać "psssyt" a nic nie ma ok.gif

Problem pojawia sie tylko gdy dochodzi do rezerwy....

I gdy auto jest przechylone na prawą strone to nawet gdy jest pół baku nie zassa paliwa.... passed_out.gif nienormalne

Napisano
  • Autor

> to taki mały diwajs gdzies w okolicach filtra paliwa na przewodzie (chuba powrocie) - oczywiście

> mówie o ccs bo w innych to nie wiem.

> Jutro wżuce jakies foto

Nie wydaje mi się żeby był na powrocie bo jaki by to miało tam sens? Prędzej na przewodzie od pompy... puszcza paliwo w strone silnika a nie przepuszcza spowrotem do pompy i to by miało sens. W przewodach paliwo i auto odpala pozniej pompa sobie dobija i jest ok... hmy tylko że nigdzie nie ma takiego czegos ori do fiata wogole było to w ogóle ori montowane?

Napisano

Radze zajrzeć do zbiornika gdy objaw się powtórzy. Jeśli masz 1.2 to wypadało by mieć pompę 3 barową. więc ktoś tam był, jeśli sam swapowałeś to wiesz najlepiej co tam zastaniesz, mam na myśli nie właściwie zamontowaną pompę. A wskaźnik poziomu paliwa ściemnia gdy odłączony filtr z weglowy i zbiornik sie nie odpowietrza.

Napisano
  • Autor

> Radze zajrzeć do zbiornika gdy objaw się powtórzy. Jeśli masz 1.2 to wypadało by mieć pompę 3

> barową. więc ktoś tam był, jeśli sam swapowałeś to wiesz najlepiej co tam zastaniesz, mam na

> myśli nie właściwie zamontowaną pompę. A wskaźnik poziomu paliwa ściemnia gdy odłączony filtr

> z weglowy i zbiornik sie nie odpowietrza.

Pompa jest tam 5 bar ( sam nie wiem czemu nie dali 3 bar ta jest za duża ) w jakim sesie niewłaściwie zamontowana pompa? Można ją jakos niewłaściwie zamontować? :D

A co do filtra węglowego to tak jest odłączony....

Napisano

> Nie wydaje mi się żeby był na powrocie bo jaki by to miało tam sens? Prędzej na przewodzie od

> pompy... puszcza paliwo w strone silnika a nie przepuszcza spowrotem do pompy i to by miało

> sens. W przewodach paliwo i auto odpala pozniej pompa sobie dobija i jest ok... hmy tylko że

> nigdzie nie ma takiego czegos ori do fiata wogole było to w ogóle ori montowane?

jest na 100% i to na powrocie. Z tego co pamietam to on jest gdzies w okolicy tej czarnej dentki osłaniającej przewody koło zbiornika (nie wiem czy czasem nie troche pod nią - już nie pamiętam) Na zdjeciu to numer 14. A co do tej pompy to zobacz czy w koszu dobrze siedzi i czy może te blachy co trzymają kosz nie podgieły się - kosz ma być dociskany do dna przez te blaszki (chodzi o to zeby pompa zasysała paliwo z jak najniższego połozenia. no i na koniec - może te 5 bar robi za duży wir w baku i poprostu zasysa powietrze

Napisano

> jest na 100% i to na powrocie. Z tego co pamietam to on jest gdzies w okolicy tej czarnej dentki

> osłaniającej przewody koło zbiornika (nie wiem czy czasem nie troche pod nią - już nie

> pamiętam) Na zdjeciu to numer 14. A co do tej pompy to zobacz czy w koszu dobrze siedzi i czy

> może te blachy co trzymają kosz nie podgieły się - kosz ma być dociskany do dna przez te

> blaszki (chodzi o to zeby pompa zasysała paliwo z jak najniższego połozenia. no i na koniec -

> może te 5 bar robi za duży wir w baku i poprostu zasysa powietrze

W ccs tak są metalowe blaszki trzymające kosz ale w scs już jest inny kosz pompy. Tak czy siak miałem podobne objawy. Okazuje sie że po przejechaniu kilkudziesięciu km w zbiorniku robiło sie podciśnienie i paliwo było wsysane do zbiornika no i problem z uruchomieniem. Jako że tak jak każdy młody tuner odłączyłem filtr z węglem, zaczołem sie interesować co i jak, no i trafiłem z pracy na szkolenie z układów paliwowych. Po powrocie z poznania grzecznie wróciłem do fabrycznego stanu tej części układu paliwowego i problemów się pozbyłem. Zaraz pewnie odezwie sie rzesza ludzi którzy będą pisać, że " Ja tak jeżdzę od kilku lat i jest okej" to naprawde spoko, a ja wole coś co zostało sprawdzone i zaprojektowane przez inżynierów. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> W ccs tak są metalowe blaszki trzymające kosz ale w scs już jest inny kosz pompy. Tak czy siak

> miałem podobne objawy. Okazuje sie że po przejechaniu kilkudziesięciu km w zbiorniku robiło

> sie podciśnienie i paliwo było wsysane do zbiornika no i problem z uruchomieniem. Jako że tak

> jak każdy młody tuner odłączyłem filtr z węglem, zaczołem sie interesować co i jak, no i

> trafiłem z pracy na szkolenie z układów paliwowych. Po powrocie z poznania grzecznie wróciłem

> do fabrycznego stanu tej części układu paliwowego i problemów się pozbyłem. Zaraz pewnie

> odezwie sie rzesza ludzi którzy będą pisać, że " Ja tak jeżdzę od kilku lat i jest okej" to

> naprawde spoko, a ja wole coś co zostało sprawdzone i zaprojektowane przez inżynierów.

> Pozdrawiam

Juz wcześniej Marcinonyx1984 napisał:

"A wskaźnik poziomu paliwa ściemnia gdy odłączony filtr z weglowy i zbiornik sie nie odpowietrza. "

Więc coś w tym jest...

Poruszyłem forum też stary temat AZI ST bo tam jest zdjęcie przepustnicy i pytałem gdzie idzie wąż filtra węglowego smile.gif

Więc jutro podłączam mała przejażdzka i test na odpalanie po kilku godzinach smile.gif

Póki co dzięki może trafilismy w sedno zlosnik.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> Juz wcześniej Marcinonyx1984 napisał:

> "A wskaźnik poziomu paliwa ściemnia gdy odłączony filtr z weglowy i zbiornik sie nie odpowietrza. "

> Więc coś w tym jest...

> Poruszyłem forum też stary temat AZI ST bo tam jest zdjęcie przepustnicy i pytałem gdzie idzie

> wąż filtra węglowego

> Więc jutro podłączam mała przejażdzka i test na odpalanie po kilku godzinach

> Póki co dzięki może trafilismy w sedno

Efekt? hmy.... wskaźnik paliwa nie oszukiwał ( aż tak bardzo ) ale paliwo i tak się cofa passed_out.gif wezmę się za to po świętach podobno odwilż ma być więc ^^