Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaka będzie najlepsza antena fm do naszych uniaków?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich smile.gif

Ostatnio w moim uniaczu fabryczna antena do radia zaczęła bardzo słabo łapać sygnał i nie chce mi się diagnozować co się z nią stało wole wymienić całą antene z przewodem. I tu pytanie do wam drodzy użytkownicy: w jaką antene zainwestować żeby mieć naprawde solidny sygnał?

zastanawiam się nad tą anteną , albo tez mógłbym zainwestować w trochę bardziej markową blaupunkta ale czy opłaci się kupić droższą?

Czekam na wasze rady i sugestie... smile.gif

Napisano

Tak szczerze Ci powiem:

Dobre radio będzie prawie wszystko odbierać nawet na 10cm druta wsadzonym w gniazdko.

Kiepskiemu nawet 2m na dachu nie pomogą...

pozdr

Napisano
  • Autor

No masz racje. mam pioneera deh-2900mp więc radio nie jest złe. pytam o dobrą antene bo często jeżdzę w teren gdzie sygnał radiowy nie jest najmocniejszy dlatego zależy mi na tym żeby to miało ręce i nogi...

Napisano

> No masz racje. mam pioneera deh-2900mp więc radio nie jest złe. pytam o dobrą antene bo często

> jeżdzę w teren gdzie sygnał radiowy nie jest najmocniejszy dlatego zależy mi na tym żeby to

> miało ręce i nogi...

Jeśli tu ktoś Ci sensownie nie odpowie to zadaj pytanie na kąciku "Car audio"

Podejrzewam że tam szybciej uzyskasz odpowiedź.

pozdr

Napisano

ja kupilem taka ze stalowym batem (plastiki lubia sie lamac) za jakies 35zl i nie narzekalem

Napisano

nie wiem oryginalna? grinser006.gif

ale w moim Uno najlepiej radio odbiera fale z pośród wszystkich z jakimi mialem do czynienia ok.gif

Napisano

wymień kabel antenowy najpierw, a potem myśl o antenie... to częsta przypadłość w fiacie uno

poza tym antena w uno montowana jest na stopce, która jest fabryczna i najlepsza (najszczelniejsza)... więc anteny też musisz szukać pod fiata.

u mnie radio znakomicie odbierało na pręcie 10cm wkręconym właśnie w fabryczną stopkę na dachu... smile.gif

Napisano

jak połamałem oryginalną Uniakową, to założyłem ~80cm! antenę GSM z niewielką cewką w połowie długości wink.gif grało idealnie

Napisano

tylko i wylacznie fiatowski nowy org i bedzie dzialac gwarantuje

temat przerabiany w 4 fiatach

wszystkie te chinskie 'anteny' mozna se w tylek wsadzic conajzwyzej

Napisano

zapomniałem poprzednio napisać, że podstawa w dachu została oryginalna i wkręciłem się w oryginalny gwint M6 samym batem

Napisano

możliwe też że wystarczy jak wyczyścisz gwint w antenie, czasem pomaga.

a teraz lekko odejdę od tematu bo cały czas mnie to ciekawiło, czy tylko ja mam antenę na przednim błotniku oryginalnie montowaną?

Napisano
  • Autor

Dziękuje koledzy za rady, jutro pokombinuje jeszcze z tą moją oryginalną anteną i zobaczymy...

Generalnie tak myślałem, że fiatowska bedzie najlepsza i ciężko bedzie znaleść dobry zamiennik, no nic zobaczymy...

Napisano

> Dziękuje koledzy za rady, jutro pokombinuje jeszcze z tą moją oryginalną anteną i zobaczymy...

> Generalnie tak myślałem, że fiatowska bedzie najlepsza i ciężko bedzie znaleść dobry zamiennik, no

> nic zobaczymy...

Ponieważ tak jak piszesz też jeżdżę dużo w terenie i to takim gdzie jest kiepsko z zasięgiem (Bieszczady nie jest dobrym terenem jesli chodzi o odbiór) więc zamiast oryginalnej wkreciłem z małego fiata - taką metrową na spężynce wyglądającej jak cewka. Odbiór idealny w takich miejscach w których bym się nie spodziewał. zlosnik.gifok.gif

Napisano

zwykły bat ja mam 50cm co ważne w antenie to połączenie pod radio tam sprawdź czy ta końcówka czasem nie odmówiła posłuszeństwa,lub sam kabel może gdzieś złamany lub mocowanie w dachu czy przykręcone i najważniejsze to Radio jak radio kaplica to i 2m antena Ci nie pomoże.

Jeśli masz możliwość to kombinuj z anteną na wzór cewki czyli u dołu sprężynka potem bat takie zbierają najlepiej nawet na kijowym radiu. Nie kombinuj czasem z żadnym wzmacniaczami bo to uj daje.

Napisano

> możliwe też że wystarczy jak wyczyścisz gwint w antenie, czasem pomaga.

> a teraz lekko odejdę od tematu bo cały czas mnie to ciekawiło, czy tylko ja mam antenę na przednim

> błotniku oryginalnie montowaną?

Pierwsze roczniki MKII napewno 89 i niekotorw 90 Nie miały dziury w dachu, Niespotkałem uno po 92r bez dzirawego dachu 270751858-jezyk.gif