Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Śmierdzi gazem :(

Featured Replies

Napisano

Od kilkunastu dni obserwuję niepokojące zjawisko. Jakiś czas po ruszeniu, w samochodzie śmierdzi gazem. Moment wyczucia smrodu, zbliżony jest do momentu przełączenia się z zasilania z benzyny na LPG. Po chwili smród znika. Pacjent to Grande Punto 1.4 16V, instalacja BRC Sequent.

Co to może być, co sprawdzić?

Niedawno (miesiąc temu) byłem na przeglądzie instalacji - wymienili filtr i jakis wężyk, sprawdzili szczelność i ustawienia.

Napisano

> Od kilkunastu dni obserwuję niepokojące zjawisko. Jakiś czas po ruszeniu, w samochodzie śmierdzi

> gazem. Moment wyczucia smrodu, zbliżony jest do momentu przełączenia się z zasilania z benzyny

> na LPG. Po chwili smród znika. Pacjent to Grande Punto 1.4 16V, instalacja BRC Sequent.

> Co to może być, co sprawdzić?

> Niedawno (miesiąc temu) byłem na przeglądzie instalacji - wymienili filtr i jakis wężyk, sprawdzili

> szczelność i ustawienia.

woda z płynem do mycia naczyn i pedzelek - jedziesz po całej instalacji

Napisano
  • Autor

> woda z płynem do mycia naczyn i pedzelek - jedziesz po całej instalacji

Ale czy jeśli śmierdzi tylko chwilę, to winna może być nieszczelność?

Napisano

> Ale czy jeśli śmierdzi tylko chwilę, to winna może być nieszczelność?

Też tak mam - gdzieś jest delikatna nieszczelność - prawdopodobnie już za reduktorem.

Jest zimno - wszystko się kurczy - stąd taki efekt - trzeba znaleźć i usunąć.

Podpowiem jeszcze ze na ciepłym silniku to nie ma co szukać...

pozdr

Napisano

> Też tak mam - gdzieś jest delikatna nieszczelność - prawdopodobnie już za reduktorem.

> Jest zimno - wszystko się kurczy - stąd taki efekt - trzeba znaleźć i usunąć.

> Podpowiem jeszcze ze na ciepłym silniku to nie ma co szukać...

> pozdr

u mnie byla nieszczelnosc na elektrozaworze przed reduktotrem, po zgaszeniu silnika wyciekał gaz z miedzianej rurki od butli do silnika - ok 50 ml po kazdym wylaczeniu...

Napisano

> Też tak mam - gdzieś jest delikatna nieszczelność - prawdopodobnie już za reduktorem.

> Jest zimno - wszystko się kurczy - stąd taki efekt - trzeba znaleźć i usunąć.

Dokładnie tak miałem, jak cybant za filtrem fazy lotnej był niedokręcony. Po nagrzaniu nie było czuć, ale przy przełączeniu na pierwszych światłach czuć było lpg. Potem już nie ...

Napisano

mozesz wiecej o tym napisac ? bo tez mam smrod jak zimne auto odpalam i chetnie znajde gdzie wycieka

Napisano

> mozesz wiecej o tym napisac ? bo tez mam smrod jak zimne auto odpalam i chetnie znajde gdzie

> wycieka

płyn do myci naczyn i pedzel i jedziesz.

sprawdzasz baryłki wchodzace do reduktora i elektrozawor

Napisano
  • Autor

> Dokładnie tak miałem, jak cybant za filtrem fazy lotnej był niedokręcony. Po nagrzaniu nie było

> czuć, ale przy przełączeniu na pierwszych światłach czuć było lpg. Potem już nie ...

Hmm, w grudniu w serwisie wymieniali filtr i jeszcze jeden wężyk odczepiali - może rzeczywiście któryś cymbał zapomniał dokręcić cybant. Sprawdzałem tylko ręcznie że trzymają wink.gif

Napisano

> Hmm, w grudniu w serwisie wymieniali filtr i jeszcze jeden wężyk odczepiali - może rzeczywiście

> któryś cymbał zapomniał dokręcić cybant. Sprawdzałem tylko ręcznie że trzymają

Ja z kolei czuję (instalacja II generacji) lekki smród gazu przy ruszaniu kiedy mocniej wcisnę pedał.

Sprawdzałem opaski, wszystkie dobrze dociśnięte.