Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jednostka sterująca - weryfikacja

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie.

Ponad rok temu padł mi pedal gazu. Założyłem używkę z allegro i pojeździłem do ubiegłego czwartku. Wtedy moc auta spadła o jakieś 50 proc i ledwo dowlokłem się do warsztatu. Tam wyszedł im ponoć błąd pedału gazu. Kupili nowy, ale auto dalej nie chciało jechać. Dziś stwierdzili, że zepsuł sie komputer (jednostka sterująca) która ponoć przez rok dostawała od tego pedału złe informacje, poszło jakieś zwarcie i po ptokach. Pytanie jest proste - czy to jest możliwe? Niestety sie nie znam, więc trudno mi zweryfikować ich wersję, a rozumiem, że koszty (o których nie chca na razie mówić) będą spore.

Na co mam zwrócić uwagę rozmawiając z nimi?

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Napisano

Ale komedia te tłumaczenie hehe.gif Czyli centralka zachowała się jak człowiek, po długim czasie słuchania głupot sfiksowała hahaha.gif

Nie jest wykluczone, że jest problem z centralką, ale tłumaczenie to dla mnie science-fiction.

Jaki numer błędu?

Napisano
  • Autor

No własnie dla mnie to też brzmi dosyć głupawo, dlatego chciałem to zweryfikować. Oczywiście numeru błędu nie znam, jutro się dopytam i dam znać.

> Ale komedia te tłumaczenie Czyli centralka zachowała się jak człowiek, po długim czasie słuchania

> głupot sfiksowała

> Nie jest wykluczone, że jest problem z centralką, ale tłumaczenie to dla mnie science-fiction.

> Jaki numer błędu?

Napisano

> No własnie dla mnie to też brzmi dosyć głupawo, ... <

Głupawo ?

Poniżej wycinek schematu:

286613875-pedalgazu.JPG

Podyskutujmy rzeczowo. Jeżeli za potencjometrem jest przetwornik A/C to czy może dojść do uszkodzenia ?

EDIT: W tym układzie po wymianie pedału na nowy, wykasowałbym wszystkie błędy + reset. Jeżeli dalej byłby w/w błąd to podmieniłbym jednostkę centralną. Twój obecny mechanik może mieć rację.

Mając drugie Stilo "na wzór" pomierzyłbym napięcia w punkach A i G.

post-115567-14352518561491_thumb.jpg

Napisano

> Mam pytanie.

> Ponad rok temu padł mi pedal gazu. Założyłem używkę z allegro i pojeździłem do ubiegłego czwartku.

> Wtedy moc auta spadła o jakieś 50 proc i ledwo dowlokłem się do warsztatu. Tam wyszedł im

> ponoć błąd pedału gazu. Kupili nowy, ale auto dalej nie chciało jechać. Dziś stwierdzili, że

> zepsuł sie komputer (jednostka sterująca) która ponoć przez rok dostawała od tego pedału złe

> informacje, poszło jakieś zwarcie i po ptokach. Pytanie jest proste - czy to jest możliwe?

> Niestety sie nie znam, więc trudno mi zweryfikować ich wersję, a rozumiem, że koszty (o

> których nie chca na razie mówić) będą spore.

> Na co mam zwrócić uwagę rozmawiając z nimi?

> Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Zapewne sam im powiedziałeś,że rok temu kupiłeś na allegro używkę frown.gifTakich rzeczy się nie mówi bo sam im sugerujesz usterkę,!Mówi się,że jeździło a teraz nie chce smile.gifA tak teraz będą Ci mówić,że to Twoja wina frown.gifI zrzucać na Ciebie koszt zakupu nowego pedału gazu.Poza tym,zapewne nie jest to autoryzowany serwis,bo na pewno nie kupowali by nowego,tylko zmierzyli rezystęcje potencjometrów,i to daje już pewną diagnozę czy pedał jest ok,czy trzeba kupić nowy,a Ci "fachowcy"najpierw kupili nowy,a potem się zastanowili,co dalej???bo auto dalej jest Beee.I zapadła decyzja:powiemy,że i pedał jest [motyla noga]...wy oraz ECU.Moja prywatna rada:zapytaj "majstra"który "uzdrawia"Twoje autko jaka jest rezystencja na potęcjometrze nr 1 i potencjometrze nr 2 przy 0%,50% i 100% wciśniętym pedale ???Jeśli nie będzie potrafił Ci rzeczowo odpowiedzieć i zacznie krecić,to radzę zabrać autko gdzies indziej,bo może się okazać,że nawet koło zapasowe też masz zepsute i to ma wpływ na działanie pedału gazu smile.gif

To jest moje zdanie,postąpisz jak uważasz.

Możesz powiedzieć,że zaciągnąłeś opinii kolegi elektronika,i mówił,żebyś się o taki rzeczy spytać smile.gifMożesz też spytać,czy jeśli po wymianie sterownika auto dalej nie będzie chciało jeździć,to kto zapłaci za wszystkie części???

Napisano
  • Autor

O pedale gazu nie mówiłem. Mówiłem o zaworze EGR bo to, jak czytam dość popularna przypadłość, a i objawy zbliżone. Warsztat rzeczywiście nieautoryzowany. W centrum wawy ale blisko domu (wiadomo, logistyka). Wcześniej już u nich byłem i wrażenia raczej ok, ale... nigdy nic nie wiadomo. Spytam o rezystencję. Bo że o części, to jakby jasne oslabiony.gif

> Zapewne sam im powiedziałeś,że rok temu kupiłeś na allegro używkę Takich rzeczy się nie mówi bo sam

> im sugerujesz usterkę,!Mówi się,że jeździło a teraz nie chce A tak teraz będą Ci mówić,że to

> Twoja wina I zrzucać na Ciebie koszt zakupu nowego pedału gazu.Poza tym,zapewne nie jest to

> autoryzowany serwis,bo na pewno nie kupowali by nowego,tylko zmierzyli rezystęcje

> potencjometrów,i to daje już pewną diagnozę czy pedał jest ok,czy trzeba kupić nowy,a Ci

> "fachowcy"najpierw kupili nowy,a potem się zastanowili,co dalej???bo auto dalej jest Beee.I

> zapadła decyzja:powiemy,że i pedał jest [motyla noga]...wy oraz ECU.Moja prywatna rada:zapytaj

> "majstra"który "uzdrawia"Twoje autko jaka jest rezystencja na potęcjometrze nr 1 i

> potencjometrze nr 2 przy 0%,50% i 100% wciśniętym pedale ???Jeśli nie będzie potrafił Ci

> rzeczowo odpowiedzieć i zacznie krecić,to radzę zabrać autko gdzies indziej,bo może się

> okazać,że nawet koło zapasowe też masz zepsute i to ma wpływ na działanie pedału gazu

> To jest moje zdanie,postąpisz jak uważasz.

> Możesz powiedzieć,że zaciągnąłeś opinii kolegi elektronika,i mówił,żebyś się o taki rzeczy spytać

> Możesz też spytać,czy jeśli po wymianie sterownika auto dalej nie będzie chciało jeździć,to

> kto zapłaci za wszystkie części???

Napisano

Lepiej zainwestowac w kabelek i wiesz juz co mu dolega..

Wymiana po kolei to duze koszty...a tak nie dasz sie naciagnac.

Nie ma kogos w okolicy z EL-em?

Napisano

> Mając drugie Stilo "na wzór" pomierzyłbym napięcia w punkach A i G.

FES pokazywal ZTCP napiecia z obu potencjometrow.

nie wiem w jaki sposob komputer korzysta z dwoch wskazan - czy bierze srednia, czy analizuje rownorzednie oba potencjometry, ale IMO podlaczenie FESem i sprawdzenie da lepszy oglad jak centralka widzi polozenie pedalu (biorac pod uwage, ze usterka moze wystepoac w 3ech elementach: pedal, wiazka, komputer.

Napisano

Kolego mir1, widzę, że jesteś z Warszawki, jak coś to wpadaj do Radzymina, podepniemy pod FESa i zobaczymy co pokaże. W razie potrzeby mam również drugi komp z JTD więc można by podpiąć (tylko nie wiem co na to immo) Jak coś wal na PW

Napisano
  • Autor

Dzięki. Zobaczę co tu się będzie działo, na razie auto stoi unieruchomione a u mnie problemy z czasem. Czy masz coś wspólnego z serwisem Górka w Radzyminie?

A i oczywiście błędów mi nie dadzą, bo nie zapisywali mad.gif

> Kolego mir1, widzę, że jesteś z Warszawki, jak coś to wpadaj do Radzymina, podepniemy pod FESa i

> zobaczymy co pokaże. W razie potrzeby mam również drugi komp z JTD więc można by podpiąć

> (tylko nie wiem co na to immo) Jak coś wal na PW

Napisano

> Dzięki. Zobaczę co tu się będzie działo, na razie auto stoi unieruchomione a u mnie problemy z

> czasem. Czy masz coś wspólnego z serwisem Górka w Radzyminie?

> A i oczywiście błędów mi nie dadzą, bo nie zapisywali

Co najwyżej znam tam paru chłopaków smile.gif tyle mam wspólnego 270751858-jezyk.gif Jak będziesz miał chęci/czas to zapraszam

Napisano

> Dzięki. Zobaczę co tu się będzie działo, na razie auto stoi unieruchomione a u mnie problemy z

> czasem.

Gdzie stoi ten Twój Stilon? Mam FESa - jeśli nie za daleko, to mogę podjechać z netbookiem i możesz posprawdzać.

daj znac na prv