Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Yamaha Majesty - prośba o opinie

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

na początku przesyłam pozdrowienia z sąsiednich kącików:)

Mam do Was prośbę o kilka opinii na temat skuterów Yamahy z serii Majesty.

Mój brat, "poważny" już facet wink.gif chciałby kupić sobie skuter do codziennej jazdy do pracy i ogólnie poruszania się po mieście.

Z racji wykonywanej pracy i miejsca w jakim mieszka nie ma czasu (ochota by się znalazła) na "dłubanie" przy sprzęcie więc potrzebuje sprawdzonego modelu.

Stąd mam do Was kilka pytań:

- Czy wiecie który silnik (125, 150, 180, 250) jest jednostką najbardziej solidną?

- Jak pojemność 125 radzi sobie w mieście?

- Czy sa jakieś typowe usterki na które warto zwrócić uwagę oglądając ten sprzęt?

- A może polecacie zupełnie inne skutery? Budzet to 3000zł, rocznik nie starszy niż 2002.

Dzięki z góry za odpowiedzi

Pozdrawiam

Grzesiek521

Napisano

Witaj.

Od razu niech odpuszcza sobie te male silniki, 250 to minimum, a lepiej 400. Jest jeszcze wiekszy, ale to 600, bo cena spora. Skuter swoje wazy, wiec potrzeba tez mocy aby w miare sie odpychal.

Jeszcze moze popatrzec na konkurencje np: Suzuki Burgman.

Napisano

Jeśli chodzi o Majesty, a dokładnie 250cm to był mój pierwszy motocykl, więc trochę mogę o nim powiedzieć:

Ogólnie...hm..super sprzęt, polecam 250 ponieważ, super silnik na miasto jak i na niedalekie trasy(sam jeździłem trasy po 200km, nie było problemów z wyprzedzaniem samochodów na trasie, normalna prędkość podróżna 100-110km/h, V-maks 125km/h). W 250 przepastny bagażnik/schowek pod siedzeniem, sam się dziwiłem ile tam można zmieścić.

Wygodna, kanapowa pozycja. Sprzęt bardzo niezawodny, nic się nie psuło ani nie wymagało wymiany, jedynie eksploatacja. Spalanie 4-4,5l/100km.

Prawdziwy japończyk.MBK Skyliner to to samo tylko montaż był we Francji.

Ogólnie polecam i mimo, że ujeżdżam większy i mocniejszy motocykl to nic nie pobije Majesty pod względem przydatności w mieście(automat, wygodna pozycja, ilość schowków).

Chętnie wrócił bym do tego skuterka.

Co do ceny, myślę, że za 3000zł nic ciekawego nie znajdziesz. Na zadbany sprzęt trzeba szykować 4-5tysięcy ale uwierz mi, że warto..

Ps. co do postu powyżej kolegi Denus, nie było Majesty 600cm. Były 125, 150,180, 250 i największy 400.

Napisano

z mojego doswiadczenia... miałem yamahę 125 - do miasta wystarcza - połamała mi kolano wink.gif

pojezdzilem burgmanem 200 - całkiem przyjemny skuter - wygodna duza kanapa a silnik takze wystarczający. tym nie bałbym sie wyjechac za miasto.

był tez burgman 400 - mo0im zdaniem idealny i do miasta i za miasto... prędkosci rzedu 140km/h wystarczają

no i kilkadziesiąt km zrobionych an650... statek... płynie... szybki i zrywny... ale do miasta to nijak mi nie lezy. kredens... no i pas napędowy drogi jak cholera.

Napisano

> Ps. co do postu powyżej kolegi Denus, nie było Majesty 600cm. Były 125, 150,180, 250 i największy

> 400.

Bardzo mozliwe wink.gif. Kiedys ogladalem kilka Burgmanow i tam byly 600. Widac Yamaha nie poszla w takie pojemnosci.

Napisano

> Bardzo mozliwe . Kiedys ogladalem kilka Burgmanow i tam byly 600. Widac Yamaha nie poszla w takie

> pojemnosci.

nie 600 a 650...

Napisano

Tak jak koledzy pisza, YP250 jest fajna i do miasta nadaje się w zupelnosci.

Ktos jeszcze pisal o spalaniu 4,5l - troche sporo. Mi wychodzilo 3,8-4,0 caly czas. A zrobilem Majką okolo 20tys km.

YP400 - do samego miasta sie nie nadaje, chodz to bardzo wygodny skuter i calkiem szybki. W porownaniu do innych 400tek, ma muła na dole.

Ja jeszcze polecilbym bardzo udany skuter Kymco Downtown 300. Bardzo tani sprzet (nawet salonowy). No i po prostu istny szatan. Nie widzalem osoby na Burgmanii, ktora by go krytykowała.

Duza jeszcze zalezy od Twojej masy i ch chcesz wozic. Jak ważysz kolo 100kg, to każda 250 bedzie lekko przymulala powyzej 100km/h.

No i na koniec, wedlug mnie to za 3k spokojnie znajdziesz sprzet w tych latach. Lakierek moze nie bedzie idealny, ale i tak wazniejsza jest sprawnosc techniczna.

Napisano

> - A może polecacie zupełnie inne skutery? Budżet to 3000zł, rocznik nie starszy niż 2002.

> Dzięki z góry za odpowiedzi

> Pozdrawiam

> Grzesiek521

podpiszę się pod tym co piszą chłopaki niżej.

Moja uwaga jest jedna - niech brat unika używanych starych burgmanów.

w ogłoszeniach znajdzie na pewno takiego za 3kzł ale taki B. to same kłopoty = wydatki.

czytając posty z Burgamnii (te dot serwisowania) widać już na pierwszy rzut oka że tak jest.

Sam używam Versity z silnikiem 267cm3 (rozwiercone 250) i jestem zadowolony z jazdy. Na miasto w zupełności ok, trasy jeszcze nie robiłem więc się nie wypowiem. Z perspektywy 2 lat mogę powiedzieć że teraz to by się przydał trochę mocniejszy sprzęt - znaczy się apatyt rośnie w miarę jedzenia (jeżdżenia) ale z drugiej strony po co mi większy skuter do jazdy w korku screwy.gif

no chyba żeby przedłużyć sobie ...... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki serdeczne za wszystkie opinie. Myślę, że 250tka to dobry kompromis, biorąc pod uwagę budżet i osiągi.

Strona Burgmanii - rzeczywiście rewelacja! Wielka kopalnia wiedzy, a przede wszystkim dużo konkretów w jednym miejscu, więc brat (i ja z ciekawości) ma lekturę na kilka wieczorów. Po tym co wyczytałem w Waszych odpowiedziach i na tej stronce Majesty cieszy się dobrą opinią, ale ma dużo równie dobrych konkurentów, więc trzeba je po prostu zobaczyć i przetestować.

Dzięki za namiary!

Pozdrowienia

Grzesiek521