Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aparat zapłonowy, a kąt wyprzedzenia zapłonu

Featured Replies

Napisano

Na popularnym portalu aukcyjnym są od czasu do czasu dostępne kompletne (lub nie) aparaty zapłonowe do Poloneza z zapłonem stykowym, np. ten. Potrzebowałbym kupić taki aparat, ale jest pewien problem - w aukcjach, na których te aparaty występują czasem jest napisane, że kąt wyprzedzenia zapłonu wynosi 12 stopni. Dostępna mi literatura (instrukcja, Morawski itp.) twierdzą, że do Poloneza powinien iść aparat, który ma maksymalny kąt wyprzedzenia zapłonu 24 stopnie.

Sęk w tym, że nie widziałem nigdzie aparatów do Poloneza (zarówno do zapłonów stykowych jak i z modułem), które miałyby wg opisów w aukcjach inny kąt niż 12 stopni, a Morawski uparcie twierdzi, że wszystkie aparaty mają kąt 24 stopnie spineyes.gif (przykład: aparat 4498 - wg aukcji 12 stopni, wg książki 24). Jak to w końcu jest, ile tych stopni powinno być? niewiem.gif Sprzedawcy też niezbyt orientują się w tym co sprzedają crazy.gif Nie chcę też niepotrzebnie kupować aparatu, który jednak nie będzie miał wystarczającego wyprzedzenia zapłonu, bo auto w ogóle nie będzie jechać (chociaż w sumie i tak nie jedzie hehe.gif).

Jak ktoś rozjaśni nieco sprawę albo chociaż podsunie pomysł jak do tego podejść to byłbym wdzięczny 20.GIF

Napisano

Z tego co jeszcze pamiętam alien.gif do Poloneza były dwa rodzaje bezstykowego aparatu, 10* do 1,5 i 12* do 1,6 i oba silniki równie dobrze traktowały każdy z tych aparatów grinser006.gif. Najważniejsze i tak były indywidualne nastawy dla konkretnego egzemplarza. Te "24 stopnie" to jakieś bajki, albo błędy drukarskie zlosnik.gif. 24* dla Poloneza hehe.giffacepalm%5B1%5D.gifpanic.gif

Napisano
  • Autor

> Z tego co jeszcze pamiętam do Poloneza były dwa rodzaje bezstykowego aparatu, 10* do 1,5 i 12* do

> 1,6 i oba silniki równie dobrze traktowały każdy z tych aparatów . Najważniejsze i tak były

> indywidualne nastawy dla konkretnego egzemplarza. Te "24 stopnie" to jakieś bajki, albo błędy

> drukarskie . 24* dla Poloneza

Nie wiem, czy się dobrze rozumiemy grinser006.gif 10 stopni to statyczny kąt wyprzedzenia zapłonu, natomiast te 12 (tudzież 24) to maksymalny kąt dla odśrodkowego przyspieszacza, który znajduje się pod palcem rozdzielacza zapłonu grinser006.gif Sęk w tym, że coś za dużo byłoby tych błędów drukarskich, bo oprócz samych liczb, które są podane, można znaleźć również wykresy charakterystyk tego przyspieszacza (wg każdej są właśnie te 24 stopnie). Co więcej, mam książkę do 125p i tam też są 24 stopnie. I komu tu wierzyć spineyes.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Widziałem twoje zapytanie na PTK ale obawiam się, że tam poziom merytoryczny jest bliski poziomu szamba i niewiele się dowiesz 30.GIF

Napisano

> Z tego co jeszcze pamiętam do Poloneza były dwa rodzaje bezstykowego aparatu, 10* do 1,5 i 12* do

> 1,6 i oba silniki równie dobrze traktowały każdy z tych aparatów . Najważniejsze i tak były

> indywidualne nastawy dla konkretnego egzemplarza. Te "24 stopnie" to jakieś bajki, albo błędy

> drukarskie . 24* dla Poloneza

zgadza się grinser006.gif

najlepiej ustawiać zapłon w PN na żarówkę , lampa stroboskopowa niezbyt się sprawdza ok.gif

Napisano

> zgadza się

> najlepiej ustawiać zapłon w PN na żarówkę , lampa stroboskopowa niezbyt się sprawdza

Nawet nie na żarówkę, tylko indywidualnie dla każdego silnika. Mój ostatni borewicz 1,5 o ile pamiętam najlepiej chodził na aparacie z 1,6 i statycznym kącie 6*. Kombinowałem też z jakimiś podcięciami i blaszkami oporowymi na regulatorze podciśnieniowym spineyes.gif. Razem z kombinacjami z gaźnikiem palił 8/100 i objeżdżał "rovery" panic.gif. Cały silnik od zera sam składałem w piwnicy bite dwa tygodnie zlosnik.gif.

Napisano
  • Autor

> Widziałem twoje zapytanie na PTK ale obawiam się, że tam poziom merytoryczny jest bliski poziomu

> szamba i niewiele się dowiesz

Niech to szlag, myślałem że może tam ktoś coś będzie wiedział w tym temacie beksa.gif Próbowałem też się zarejestrować na FSO AK, ale tam jest niezły tor przeszkód dla potencjalnych użytkowników spineyes.gif

Generalnie to po przekopaniu internetu, dostępnej literatury na temat Polonezów i 125p, odwiedzeniu paru sklepów z częściami do FSO to w zasadzie już wiem czego potrzebuję, chciałem tylko się dowiedzieć skąd się bierze różnica w oznaczeniach producenta, a tym co piszą w książkach hmm.gif

Przy okazji okazało się, że u mnie jest założony jakiś "modzony" aparat od 125p. Ile jeszcze wody w Wiśle upłynie zanim ja ogarnę to wszystko spineyes.gif Kupowanie samochodów od starszych panów też jednak ma swoje wady irked.gif

Napisano
  • Autor

> zgadza się

> najlepiej ustawiać zapłon w PN na żarówkę , lampa stroboskopowa niezbyt się sprawdza

Ja ustawiam statyczny kąt (te książkowe 10 stopni) na słuch, potem odpalam silnik i trochę kręcę aparatem - tak aby ładnie chodził, przyzwoicie się wkręcał i żeby spalania stukowego nie było ok.gif

Napisano

> Ja ustawiam statyczny kąt (te książkowe 10 stopni) na słuch, potem odpalam silnik i trochę kręcę

> aparatem - tak aby ładnie chodził, przyzwoicie się wkręcał i żeby spalania stukowego nie było

O to to ok.gif Można się jeszcze pobawić z czułością podciśnieniowego lub szlifowaniem jednej przeciwmasy odśrodkowego ok.gif

Napisano

Przy silnikach poloneza i dużego fiata to akurat nie dasię mówić o standardowych nasawach bo każdy silnik jest inny. W każdym razie 24 stopnie na pewno tam nie było smile.gif

Napisano

> Dostępna mi literatura (instrukcja, Morawski itp.)

> twierdzą, że do Poloneza powinien iść aparat, który ma maksymalny kąt wyprzedzenia zapłonu 24

> stopnie.

Wg mojego Morawskiego:

1500 aparat 4497, maks kąt 31

1600 aparat 4498, maks kąt 26

Napisano
  • Autor

> Wg mojego Morawskiego:

> 1500 aparat 4497, maks kąt 31

> 1600 aparat 4498, maks kąt 26

Moja książka chyba jakaś inna, bo jest odpowiednio 30 i 24 (a na aparacie 4498 jest napisane 12 zlosnik.gif).

Napisano

> Moja książka chyba jakaś inna, bo jest odpowiednio 30 i 24 (a na aparacie 4498 jest napisane 12 ).

Wydanie z 95, brązowa okładka

Napisano

> Moja książka chyba jakaś inna, bo jest odpowiednio 30 i 24 (a na aparacie 4498 jest napisane 12 ).

bo te 30 i 24 to wartości maksymalnego do uzyskania wyprzedzenia zapłonu na wysokich obrotach.

A 12 to kąt wyprzedzenia statyczny lub dla obrotów biegu jałowego.

pozdr

Napisano

> bo te 30 i 24 to wartości maksymalnego do uzyskania wyprzedzenia zapłonu na wysokich obrotach.

> A 12 to kąt wyprzedzenia statyczny lub dla obrotów biegu jałowego.

A ja co napisałem?

Quote:

maks kąt 31

Napisano
  • Autor

> bo te 30 i 24 to wartości maksymalnego do uzyskania wyprzedzenia zapłonu na wysokich obrotach.

> A 12 to kąt wyprzedzenia statyczny lub dla obrotów biegu jałowego.

> pozdr

Ale te dwanaście stopni do wg producenta maksymalny kąt wyprzedzenia zapłonu dla przyspieszacza odśrodkowego. Statyczny kąt dla Poloneza (akurat mój przypadek) to 10 stopni, dla 125p ten kąt wynosi 5.

Przykład, dla którego mam dwa wykresy charakterystyk, które się nie zgadzają, a podejrzewam, że dla aparatu, który mnie interesuje jest tak samo - aparat S91BX od 125p z odśrodkowym przyspieszaczem oraz podciśnieniowym (który nas w tym momencie nie interesuje). Wg książki "Elektrotechnika i elektronika pojazdów samochodowych: podręcznik dla technikum" Jerzego Ocioszyńskiego wykres wygląda tak:

286685921-s91bx.gif

Jak widać powyżej maksymalny kąt wyprzedzenia zapłonu, który uzyskuje odśrodkowy przyspieszacz wynosi 13 stopni i zgadza się to z oznaczeniem na obudowie aparatu.

A oto wykres charakterystyki tego samego aparatu tym razem według Jerzego Kowala z książki "Polski Fiat 125p. Budowa eksploatacja naprawa":

286685921-s91bx.jpg

Jak widać na powyższym wykresie kąt wyprzedzenia zapłonu wynosi tu już 26 stopni. Należy tu zwrócić uwagę na osie - w pierwszym przypadku oś pozioma to prędkość obrotowa wałka aparatu, a w drugim już prędkość obrotowa silnika. I o ile "załamania" na wykresach się zgadzają (na jeden obrót wałka aparatu przypadają dwa obroty wału korbowego), to jednak nie rozumiem dlaczego w książce Kowala został podwojony kąt - błąd czy tak ma być a ja nie rozumiem? niewiem.gif

post-129023-14352519119719_thumb.jpg

Napisano

Trzymałbym się raczej tej drugiej wersji, przecież wyprzedzenie zapłonu na wyższych obrotach musi być spore.

Ciekawe czy uwzględniono wyprzedzenie podciśnieniem hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Trzymałbym się raczej tej drugiej wersji, przecież wyprzedzenie zapłonu na wyższych obrotach musi

> być spore.

To ja już sam nie wiem spineyes.gif

> Ciekawe czy uwzględniono wyprzedzenie podciśnieniem

Tak, ja tu nie pokazałem wykresu, bo w tym wątku rozważania dotyczą tylko odśrodkowego przyspieszacza grinser006.gif

Napisano

> To ja już sam nie wiem

> Tak, ja tu nie pokazałem wykresu, bo w tym wątku rozważania dotyczą tylko odśrodkowego

> przyspieszacza

Oba wykresy sa poprawne. Przecież wyprzedzenie pochodzące od regulatora odśrodkowego czy podciśnieniowego jest dwa razy większe na wale korbowym niż gdy jest mierzone na wałku rozdzielacza.

Napisano
  • Autor

> Oba wykresy sa poprawne. Przecież wyprzedzenie pochodzące od regulatora odśrodkowego czy

> podciśnieniowego jest dwa razy większe na wale korbowym niż gdy jest mierzone na wałku

> rozdzielacza.

Tyle nad tym siedziałem, myślałem, kombinowałem, a to takie proste mlot.gif O ile różnica w obrotach mi się zgadzała, to w życiu bym się nie domyślił, że w pierwszym przypadku chodzi o kąt wyprzedzenia dla wałka rozdzielacza a nie na wale korbowym spineyes.gif Dzięki 20.GIF