Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

muszę wymienić klamkę zewnętrzną kierowcy...

Featured Replies

Napisano

bo już prawie otwierać drzwi nie można. Co muszę kupić, co wymienić, żeby zapomnieć o problemie klamki i spokojnie otwierać drzwi ? Samą klamkę, czy mechanizm jakiś też?

Napisano

> bo już prawie otwierać drzwi nie można. Co muszę kupić, co wymienić, żeby zapomnieć o problemie

> klamki i spokojnie otwierać drzwi ? Samą klamkę, czy mechanizm jakiś też?

Hej - zależy co Ci się tam wyrobiło. Każda klamka ma plastikowy zaczep do metalowego mechanizmu i taki metalowy mechanizm:

1193_2.jpg

Jeżeli coś Ci się tam rozciągnęło lub zardzewiało to należy szukać z tym mechanizmem (nie wiem nawet czy w standardzie nie są sprzedawane tylko z nim) Sam zamek od przednich klamek można przełożyć z jednego mechanizmu do drugiego (by nadal pasował ten sam kluczyk) - ja tak zrobiłem jak kupiłem klamkę ze szrotu, bo mechanizm w tej kupionej był w lepszym stanie niż mojej.

Napisano

Może należałoby posmarować mechanizmy, np: Multi-Lube(nadaje się też do wkładek).

Napisano
  • Autor

> Może należałoby posmarować mechanizmy, np: Multi-Lube(nadaje się też do wkładek).

raczej nasmarowanie nic nei da, bo klamka łapie zupełnie na końcu, jak jest całkiem pociągnięta, dosłownie prawie trzeba szarpnąć na końcu, żeby otworzyć drzwi. Podejrzewam, że coś się wygięło albo wyrobiło...

Napisano

> raczej nasmarowanie nic nei da, bo klamka łapie zupełnie na końcu, jak jest całkiem pociągnięta,

> dosłownie prawie trzeba szarpnąć na końcu, żeby otworzyć drzwi. Podejrzewam, że coś się

> wygięło albo wyrobiło...

To zdaje się, że wystarczy tylko zdjąć tapicerkę, rozpiąć zapinkę regulacyjną od klamki i zapiąć ją trochę dalej. Ten pręcik (cięgno) od klamki ma na końcu takie rowki, które wchodzą w zapinkę. Przy okazji psiknij jakimś białym smarem w spraju na zamek od wewnątrz.

Napisano

> raczej nasmarowanie nic nei da, bo klamka łapie zupełnie na końcu, jak jest całkiem pociągnięta,

> dosłownie prawie trzeba szarpnąć na końcu, żeby otworzyć drzwi. Podejrzewam, że coś się

> wygięło albo wyrobiło...

Przecie tam jest regulacja, zdejmujesz cięgno z klamki i kręcisz cięgnem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Przecie tam jest regulacja, zdejmujesz cięgno z klamki i kręcisz cięgnem

była jednak potrzebna wymiana. Całość 130 plnów. Niestety, samemu nie miałem czasu zrobić.

W czwartek przyjeżdżają mocniejsze sprężyny na tył. Zobaczymy co to warte. A w przyszłym tygodniu nowe amorki, też tył. I będzie można kostkę brukową przwozić 270751858-jezyk.gif