Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno auta z dowodem rejestracyjnym ważnym czasowo

Featured Replies

Napisano

> Brawo. Starosta odpowiada za rejestrację, a nie sprawy własności pojazdu.

nie do końca, decyzja rejestracji i twardy DR potwierdza prawo własności - stąd też urząd wydaje go po weryfikacji pojazdu, a nie od ręki.

@noras

warunki techniczne to też wyposażenie, przejdź przegląd bez wymaganego wyposażenia

Napisano

> nie do końca, decyzja rejestracji i twardy DR potwierdza prawo własności

facepalm%5B1%5D.gif znowu .....

> po weryfikacji pojazdu, a nie od ręki.

"Weryfikacja" polega na odczekaniu aż PWPW wydrukuje kwit.

> warunki techniczne to też wyposażenie, przejdź przegląd bez wymaganego wyposażenia

A wymagane są czym ? Gazetą Krakowską, czy Dziennikiem Łódzkim ?

Napisano

> znowu .....

> "Weryfikacja" polega na odczekaniu aż PWPW wydrukuje kwit.

i jesteś w 100% pewny, że urząd nie weryfikuje auta w systemie, nie sprawdza po VIN przeszłości auta, ew zgłoszeń kradzieży itp?

> A wymagane są czym ? Gazetą Krakowską, czy Dziennikiem Łódzkim ?

co wymagane? Czytaj sobie co chcesz, jeśli o mnie chodzi możesz prenumerować Gościa Niedzielnego, mało mnie o interesuje

Napisano

> nie do końca, decyzja rejestracji i twardy DR potwierdza prawo własności

Bzdura. Która to już? Nam nie wierzysz to może uwierzysz SN?

"Dowód rejestracyjny pojazdu stwierdza nie prawo majątkowe osoby związane z tym pojazdem, lecz administracyjne dopuszczenie pojazdu do ruchu.

(...)

To prawda, że z reguły w dokumencie tym wpisane są dane osobowe właściciela pojazdu. Jednak samo wskazanie w dowodzie rejestracyjnym tych danych nie oznacza jeszcze, że tenże dokument stwierdza prawo własności."

V KK 283/11

Napisano

> i jesteś w 100% pewny, że urząd nie weryfikuje auta w systemie, nie sprawdza po VIN przeszłości

> auta, ew zgłoszeń kradzieży itp?

W jaki sposób i kiedy? Myślisz, że pani Jadzia w przerwie między pączkiem i kawą dzwoni do ASO i na Policję?

Napisano

> Bzdura. Która to już? Nam nie wierzysz to może uwierzysz SN?

Jak widać w prawie zeszytowym stoi wyraźnie, że DR potwierdza własność pojazdu. SN jest gupi i się nie zna. A poza tym to taki cyrk dla prostego luda. Władza ma święte zeszyty i wie.

Napisano

> Jak widać w prawie zeszytowym stoi wyraźnie, że DR potwierdza własność pojazdu. SN jest gupi i się

> nie zna. A poza tym to taki cyrk dla prostego luda. Władza ma święte zeszyty i wie.

No tak...

Quote:

Potwierdzam,
w samym WK Pani powiedziała
, że nie jest to możliwe, bo miałem klienta na takie auto.

Pani nawet wielką literą. icon_eek.gif Musi być ktoś ważny.

Napisano

> V KK 283/11

Zostawiłeś sobie argument nie do zbicia na deser? biglaugh.gif

Bo już miałem to wcześniej wkleić, ale dyskusja ciekawie się rozwijała. wink.gif

Napisano

> Zostawiłeś sobie argument nie do zbicia na deser?

> Bo już miałem to wcześniej wkleić, ale dyskusja ciekawie się rozwijała.

Sprawa jest tak prosta, że nie widziałem sensu w sięganiu do orzecznictwa SN. Ale jeśli w dyskusji pojawił się TK...

Napisano

> SN

> TK

Ale Pani Krysia nie wie co to. Tylko ZESZYT. Autopsja oslabiony.gif

M.

Napisano

> znowu .....

> "Weryfikacja" polega na odczekaniu aż PWPW wydrukuje kwit.

Nie do końca...mają system potwierdzania, czy pojazd był w ewidencji wydziału komunikacji, który wydał DR pojazdu otrzymany od sprzedającego. Wiem coś o tym, bo właśnie walczę z WK, (pisałem o tym tutaj w wątku odnośnie problemu z rejestracją starego moto). Jeżeli ten poprzedni WK nie potwierdzi rejestracji, nowy WK nie wyda Ci nowego DR.

Moja sprawa dalej jest w toku, jestem bliski zwalczenia urzędniczej machiny, ale jak już mi się to uda to opiszę to w moim wątku zlosnik.gif

Napisano

> Wskażesz mi urząd właściwy w zakresie określania prawa do dysponowania moją własnością ?

Czy ja gdzieś napisałem, że to nie będzie Twoja własność?Będzie...

> A co ma postępowanie administracyjne do prawa własności ?

Niewiele.

> Widzisz, pośród tych paru klas szkolnych, które udało mi się ukończyć nauczono mnie, że:

> 1. Źródłami powszechnie obowiązującego prawa Rzeczypospolitej Polskiej są: Konstytucja, ustawy,

> ratyfikowane umowy międzynarodowe oraz rozporządzenia.

> 2. Źródłami powszechnie obowiązującego prawa Rzeczypospolitej Polskiej są na obszarze działania

> organów, które je ustanowiły, akty prawa miejscowego.

> - art. 87 obowiązującej Konstytucji Rzeczypospolitej.

> Patrzę, szukam i nie widzę w tej wyliczance "świętego zeszytu pani Zofii z WK" ani "tego co powie

> pani z okienka w WK".

> W kodeksie cywilnym nie widzę zapisu że przejście własności samochodu uzależnione jest od zgody WK

> na tą czynność.

Mnie nauczono, że powinno się czytać ze zrozumieniem...Kupić kupisz, bo przy transakcji przecież żadnego urzędasa nie ma, możesz wyłozyć kasę i "na gębę" przekazać auto-umowa słowna, towar Twój. Ale czy potem coś takiego zarejestrujesz?A chyba jasno założyciel określił-kupić i przerejestrować.

Napisano

> A po co mam je rejestrować? Ja chcę je tylko kupić.

Pouczasz innych o czytaniu ze zrozumieniem a założyciel jasno napisał-kupić i przerejestrować cool.gif

Napisano

> W jaki sposób i kiedy? Myślisz, że pani Jadzia w przerwie między pączkiem i kawą dzwoni do ASO i na

> Policję?

Zaskoczę Cię pewnie teraz i spadniesz z krzesełka...Pani w przerwie na pączka potrafi (w przyp auta sprowadzonego) wysłać zapytanie do zagranicznego urzędu (kto sprzedał, kiedy itd) chodzi o zweryfikowanie danych w umowie.

Napisano

> Bzdura. Która to już? Nam nie wierzysz to może uwierzysz SN?

> "Dowód rejestracyjny pojazdu stwierdza nie prawo majątkowe osoby związane z tym pojazdem, lecz

> administracyjne dopuszczenie pojazdu do ruchu.

> (...)

> To prawda, że z reguły w dokumencie tym wpisane są dane osobowe właściciela pojazdu. Jednak samo

> wskazanie w dowodzie rejestracyjnym tych danych nie oznacza jeszcze, że tenże dokument

> stwierdza prawo własności."

> V KK 283/11

To chyba wyczerpuje temat-kupić można, ale zarejestrować niekoniecznie, bo administracyjnie w przyp miękkiego nie będzie się nadawał do rejestracji. ok.gif

Napisano

> No tak...

> Quote:

> Potwierdzam, w samym WK Pani powiedziała, że nie jest to możliwe, bo miałem klienta na takie auto.

> Pani nawet wielką literą. Musi być ktoś ważny.

Ogólnie to powiedziałbym Ci coś brzydkiego, ale twój poziom prztyczków mi "lata i powiewa", powiem Ci tylko, że zanim kogoś zaczniesz uczyć języka tudzież żartować sobie w durny sposób, proponuję samemu się podszkolić z form adresatywnych i innych słownych składni.

Napisano

> Ogólnie to powiedziałbym Ci coś brzydkiego, ale twój poziom prztyczków mi "lata i powiewa", powiem

> Ci tylko, że zanim kogoś zaczniesz uczyć języka tudzież żartować sobie w durny sposób,

> proponuję samemu się podszkolić z form adresatywnych i innych słownych składni.

Sugerujesz, że pisząc "pani z mięsnego" powinienem użyć wielkiej litery? hehe.gif

Napisano

> Padły tu już pomysły na rejestrację takiego auta więc nie masz racji.

Ciekawi mnie jak wyglada w praktyce wycofanie wniosku o rejestracje, bo brzmi to rozsądnie ok.gif

Napisano

> Ciekawi mnie jak wyglada w praktyce wycofanie wniosku o rejestracje, bo brzmi to rozsądnie

Zwyczajnie - cofając wniosek doprowadzasz do sytuacji, w której przestaje istnieć żądanie (więc również przedmiot postępowania) i postępowanie podlega umorzeniu na mocy art. 105 § 1 kpa. Trudno o bardziej oczywistą sytuację na gruncie postępowania administracyjnego.

Napisano

> Padły tu już pomysły na rejestrację takiego auta więc nie masz racji.

Padły tu pomysły jak zakombinować, czyli takie polish version by kupujący, a zdaje się, że nie o to chodziło założycielowi...Zrobić w PL można wiele rzeczy, ciągając się po sądach, opłacać prawników itd-ale chyba czasami prościej jest unikać problemów?I mam nadz że o to właśnie chodziło założycielowi.

Napisano

> Sugerujesz, że pisząc "pani z mięsnego" powinienem użyć wielkiej litery?

Sugeruję że byłeś w błędzie zwracając mi uwagę, przez co chciałeś podnieść na wyższy poziom swoje i tak duże ego, nie chce mi się kontynuować dalej z Tobą (tobą) tej dysputy, bo nie jestem godzien tego "poziomu", dlatego napiszę tylko tyle, że grzeje mnie to jak sobie napiszesz do pani (Pani) z mięsnego. Nie mój target więc nie zamierzam się wtrącać.

Napisano

> Sugeruję że byłeś w błędzie zwracając mi uwagę, przez co chciałeś podnieść na wyższy poziom swoje i

> tak duże ego, nie chce mi się kontynuować dalej z Tobą (tobą) tej dysputy, bo nie jestem

> godzien tego "poziomu", dlatego napiszę tylko tyle, że grzeje mnie to jak sobie napiszesz do

> pani (Pani) z mięsnego. Nie mój target więc nie zamierzam się wtrącać.

Zawsze twierdziłem, że wycofanie się z dyskusji to najlepsze wyjście przy braku argumentów dla obrony swojego stanowiska. Jesteś bardzo rozsądnym człowiekiem.

Napisano

> Zawsze twierdziłem, że wycofanie się z dyskusji to najlepsze wyjście przy braku argumentów dla

> obrony swojego stanowiska. Jesteś bardzo rozsądnym człowiekiem.

W innym wątku pokazałeś jakim jesteś obiektywnym i prawym moderatorem, wlepiając mi bana a gościowi co notorycznie łamał regulamin i to on mnie obrażał, nie odwrotnie-nie zrobiłeś nic, pisząc,że ma duży staż i mu wolno, poza tym jest Twoim kolegą spineyes.gif następnie jeszcze pozwoliłeś sobie na szyderczy wpis że "kolega odpoczywa ale zbiera siły"-dla mnie tym samym pokazałeś co jesteś wart jako mod, a z racji, że człowiek nie ma wpływu na wybór "władzy" pozwolę sobie dalej nie kontynuować, i to nie jest brak argumentów, bo ja podam swoje, a Ty mi wlepisz bana bo będą niezgodne z twoimi (Twoimi)-tak jak za czasów gladiatorów-zwiążcie mu nogi,dajcie scyzoryk i puśćcie do walki, ja mam miecz-pokaże ludowi jak się walczy.

Dlatego zawsze twierdziłem że wycofanie się z dyskusji w przypadku prowadzenia jej z nierozsądnym człowiekiem jest rozsądnym wyborem.

Na temat DR i czasowej rejestracji kolega dostał stek sposobów jak można kombinować i kilka normalnych wpisów, że po zakupie mogą go czekać schody w WK z rejestracją takiego sprzętu.

Napisano

> Na szybko jeden ze sposobów.

> Czekasz na upływ ważności pozwolenia czasowego. Po tym okresie następuje stan, w którym pojazd nie

> jest zarejestrowany.

A to ciekawe, powiadasz, że jak upłynie termin pozwolenia czasowego to pojazd jest nie zarejestrowany (wyrejestrowany) yikes.gif

Właśnie wynalazłeś sposób jak nie płacić OC, gratuluję grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> nie wolno sprzedawać auta z tymczasowym dowodem.

spineyes.gif Dzięki...

Napisano
  • Autor

A jeszcze sprawa ubezpieczenia. Czy mogę ubezpieczyć auto w pakiecie OC+AC np. dzień wcześniej, tak żeby pojechać po odbiór auta z ważnym ubezpieczeniem, wypisanym na moje nazwisko?

Napisano

> A jeszcze sprawa ubezpieczenia. Czy mogę ubezpieczyć auto w pakiecie OC+AC np. dzień wcześniej, tak

> żeby pojechać po odbiór auta z ważnym ubezpieczeniem, wypisanym na moje nazwisko?

Jeśli nie jest na Ciebie zarejestrowane to musisz posiadać papiery że jesteś właścicielem, czyli umowa KS (faktura) + dowód rejestracyjny z ważnym badaniem technicznym.

A nie prościej po zakupie podjechać do ubezpieczyciela?W każdym mieście jest większość placówek.