Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

rejestracja auta z zagranicy

Featured Replies

Napisano

po raz pierwszy kupuje auto sprowadzone z zagranicy ( austria)

jakie dokumenty musze otrzymac od komisu ktory sprowadzil auto ( komis ma zrobic"oplaty")

co mi pozostanie

jakie beda w sumie koszty

wartosc auta 12900zł na fakturze z komisu ( tyle za auto zaplace w komisie)+oplaty cokolwiek to znaczy

Napisano

> po raz pierwszy kupuje auto sprowadzone z zagranicy ( austria)

> jakie dokumenty musze otrzymac od komisu ktory sprowadzil auto ( komis ma zrobic"oplaty")

> co mi pozostanie

> jakie beda w sumie koszty

> wartosc auta 12900zł na fakturze z komisu ( tyle za auto zaplace w komisie)+oplaty cokolwiek to

> znaczy

Musisz dostać kpl dokumentację austriacką (briefy), jeśli ma być opłacone (a powinno skoro przez pośrednika i na legalu to wszystkie opłaty na nim ciążą, a więc:

-briefy

-zaświadczenie o opłaceniu akcyzy z Urzędu Celnego

-zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym

-świstek o opłaceniu recyklingu

-faktura 23% (jeśli odkupione od firmy za granicą), lub faktura Vat marża (jeśli było za granicą zakupione od prywatnego właściciela)

-tłumaczenia przysięgłe dokumentów

-blachy zagraniczne, chyba że będziesz się podkładał i pisał że przyjechało na lawecie.

Napisano

Poszukaj czy nie masz gdzieś w okolicy firmy która za opłatą zajmuje się wszelkimi sprawami z tym temacie, bo czasami warto zapłacić 300zł i nie tracić czasu na bujanie się po urzędach a Oni załatwią to szybciej ok.gif

EDIT: o coś takiego http://www.akcyza.org/

Napisano

> Poszukaj czy nie masz gdzieś w okolicy firmy która za opłatą zajmuje się wszelkimi sprawami z tym

> temacie, bo czasami warto zapłacić 300zł i nie tracić czasu na bujanie się po urzędach a Oni

> załatwią to szybciej

> EDIT: o coś takiego http://www.akcyza.org/

A czy kolega doczytał ze KOMIS MA ZROBIĆ OPŁATY, więc on bierze kwity w garść i prosto do WK

Napisano
  • Autor

> Musisz dostać kpl dokumentację austriacką (briefy), jeśli ma być opłacone (a powinno skoro przez

> pośrednika i na legalu to wszystkie opłaty na nim ciążą, a więc:

> -briefy

> -zaświadczenie o opłaceniu akcyzy z Urzędu Celnego

> -zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym

> -świstek o opłaceniu recyklingu

> -faktura 23% (jeśli odkupione od firmy za granicą), lub faktura Vat marża (jeśli było za granicą

> zakupione od prywatnego właściciela)

> -tłumaczenia przysięgłe dokumentów

> -blachy zagraniczne, chyba że będziesz się podkładał i pisał że przyjechało na lawecie.

ale auto przyjechalo faktycznie na lawecie

Napisano

> ale auto przyjechalo faktycznie na lawecie

Zadzwoń sobie do swojego Wydz Komunikacji i podpytaj, czy Twoje oświadczenie wystarczy, ale zaznacz, że nie Ty sprowadzałeś auto. Powiedzą Ci co zrobić, bo to co WK to inaczej, ostatnio mialem syt że klient kupił auto ode mnie, dałem mu ori umowę, ale by nie pisać dwukrotnie to wypełniłem, xero, potem podpisy niebieskim długopisem by się odróżniało-w WK bałwany stwierdzili że to kopia i nie zarejestrowali auta klientowi, dopiero u notariusza potwierdziłem za zgodność i wysłałem drugą do klienta. Masakra.

Napisano

> A czy kolega doczytał ze KOMIS MA ZROBIĆ OPŁATY, więc on bierze kwity w garść i prosto do WK

EDIT: Ok, przepraszam, pierwszy nawias mi umknął ok.gif

A kolega pokaże mi tam gdzie jest napisane że to komis ma zrobić opłaty ??

Jest napisane że ma zapłacić X plus "opłaty cokolwiek to znaczy" ja zrozumiałem to tak że opłaty ma zrobić sobie sam.

Szwagier wczoraj przyprowadził auto i było tak samo 12,500zł na fakturę plus opłaty we własnym zakresie lub zostawia zaliczkę o gość załatwia wszystko w kilka dni.

Szwagier wybrał opcję nr. 2 czyli zostawił zaliczkę po obejrzeniu auta a opłatami zajął się gość który zrobił to w 5 dni a szwagier robiłby to ze 2 tygodnie albo i lepiej.

Napisano

> Szwagier wybrał opcję nr. 2 czyli zostawił zaliczkę po obejrzeniu auta a opłatami zajął się gość

> który zrobił to w 5 dni a szwagier robiłby to ze 2 tygodnie albo i lepiej.

Wg prawa na gościu ściągającym ciążą opłaty (akcyza i recykling), wszystko inne jest "pisaniem prawa przez handlarzy", w tej kwestii bramek nie ma.

Napisano

> Wg prawa na gościu ściągającym ciążą opłaty (akcyza i recykling), wszystko inne jest "pisaniem

> prawa przez handlarzy", w tej kwestii bramek nie ma.

kupowałem od importera i tak:

1/ faktura vat na zakup przeze mnie auta wystawioną przez importera który jest firmą

2/ komplet dokumentów od pojazdu

3/ ksiązki serwisowe etc

4/ tłumaczenia dokumentów

5/oświadczenie imoprtera, że pojazd został sprowadzony bez tablic rejestracyjnych

6/ badanie techniczne pojazdu sprowadzonego zza granicy do PL

7/ dokumenty z Urzędu Celnego

8/ kserokopia wyciągu o wpisie do ewidencji gospodarczej prowadzonej przez importera

9/ potwierdzenie opłacenie opłaty recyklingowej

Moje koszta to faktycznie koszta poniesione w wydziale komunikacji stricte związane z samą rejestracją wink.gif

Napisano

> 5/oświadczenie imoprtera, że pojazd został sprowadzony bez tablic rejestracyjnych

Importer tez dal mi taki swistek.

Paniusia w WK uparla sie, ze to ja mam poswiadczyc jako rejestrujacy.

Nie potrafilem kobiecie wbic do durnego umyslu urzedniczego, ze nie moge poswiadczyc sposobu sprowadzenia czegos czego na oczy nie widzialem wczesniej niz na kolach w komisie.

Importer go wiozl, wiec logiczne, ze to on powinien poswiadczac.

Chcac zarejestrowac auto od reki, a nie ciagac sie po naczelnikach w WK dalem se na luz.