Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[L] Po wymianie rozrządu gubi olej

Featured Replies

Napisano

Witam

W siostry autku po wymianie rozrządu i przejechaniu 2000 km zaczął gubić olej - tak, że zaczęła się świecić kontrolka.

Możliwe przyczyny?

Mechanik, który wymieniał rozrząd jest 200 km od miejsca postoju (assistance do 150 km)? Jechać z reklamacją do mechanika?

Pozdrawiam

Napisano

> Mechanik, który wymieniał rozrząd jest 200 km od miejsca postoju (assistance do 150 km)? Jechać z

> reklamacją do mechanika?

Na początek zerknąłbym pod maskę i zobaczył skąd leci bo przy rozrządzie to ciężko coś schrzanić

Napisano
  • Autor

> Na początek zerknąłbym pod maskę i zobaczył skąd leci bo przy rozrządzie to ciężko coś schrzanić

właśnie podobno nic nie widać, żeby leciało

Napisano

> Tak jakby gubił w trakcie jazdy

Ile ubywa tego oleju na bagnecie?

Skoro świeci kontrolka to daleko by nie zajechał.

Sprawdź może czujnik oleju.

Napisano
  • Autor

> Ile ubywa tego oleju na bagnecie?

> Skoro świeci kontrolka to daleko by nie zajechał.

> Sprawdź może czujnik oleju.

Tyle gubi, ze w przeciągu ostatnich kilku dni dolano bańkę 4 litry

Napisano

> Tyle gubi, ze w przeciągu ostatnich kilku dni dolano bańkę 4 litry

A kopci z wydechu? tongue.gif

Napisano

> To najprędzej jest wyciek - pewnie przez jakiś uszczelniacz.

Od strony skrzyni old.gif

Napisano
  • Autor

> Od strony skrzyni

Dzięki za wszelkie rady - jechać z tym problemem do mechanika, który wymieniał rozrząd (czy to może być jego wina)?

Napisano

> Tyle gubi, ze w przeciągu ostatnich kilku dni dolano bańkę 4 litry

Przy takiej ilości MUSI być widać wyciek - zapal silnik i na postoju zobacz gdzie kapie

No , chyba że zniszczyło np uszczelniacz zaworowy, ale wtedy spalany olej w takich ilościach powodowałby kopcenie

Napisano

> Dzięki za wszelkie rady - jechać z tym problemem do mechanika, który wymieniał rozrząd (czy to może

> być jego wina)?

Jeśli od strony skrzyni to jest niewinny

Napisano

> Od strony rozrządu też są uszczelniacze.

Ale tam łatwiej zauważyć wyciek.

Napisano
  • Autor

> Ale tam łatwiej zauważyć wyciek.

Relacja od użytkownika:

Quote:

dzięki za info. nie kopci, w momencie gdy pracuje silnik na postoju, z góry po otwarciu maski nie widać aby coś tutaj uciekało, podobnie pod autem, przez kilka minut żadnych plam.

Kontrolka zapaliła się w piątek, odpaliłem, zobaczyłem kontrolkę wlałem max 0,5l nie sprawdzałem bagnetem bo się spieszyłem (miałem ze 2 km do przejechania), pod blokiem znów się zapaliła. Dolano 0,5l.

Sobota rano, odpalono, po chwili znów kontrolka, ale z racji tego, że się spieszyliśmy pojechaliśmy na ryzyko, zrobił ze 35/40km po mieście, ale było słychać, że silnik pracował inaczej (tzn. lekko głośniej). Stanąłem pod uczelnia. Samochód "odpoczął", sprawdziłem po bagnecie, suchy. Zakup 4l. Lałem po około litrze, i sprawdzałem po odczekaniu bagnet. Przy prawie 4l wykazał normalny poziom z bagnetu. Przejechałem 8/9 km. Jak wjeżdżałem na parking znów kontrolka.

Dziś jak wrócę z uczelni zerknę co pod nim i jak bagnet pokazuje, ale biorąc dzień do dnia "wyparowało"wszystko podczas jazdy.

Jakby tego było mało, spierniczony jest hamulec (lewy tył). Wcześniej było słychać, że odbija z opóźnieniem, wczoraj się zablokował na tyle,że zapaliła się kontrolka ABS i dodatkowo kontroli trakcji chyba. Dość szybko sam jednak "odbił".

Napisano

> Relacja od użytkownika

Jeśli jest tak jak pisze to za samochodem musi być struga oleju wink.gif

Napisano

> Jeśli jest tak jak pisze to za samochodem musi być struga oleju

Nie musi, ale kupiliśmy właśnie Iveco, które w 600km zgubiło litr oleju i plamę po zatrzymaniu na drodze zostawiało sporą. Także albo niebieska chmura, albo leje gdzieś, nawet jak od strony skrzyni to gdzieś to się musi wylewać bo sprzęgło by już było mokre.

Napisano

> Nie musi, ale kupiliśmy właśnie Iveco, które w 600km zgubiło litr oleju i plamę po zatrzymaniu na

> drodze zostawiało sporą.

Tu krótszy dystans wink.gif

Quote:

Przy prawie 4l wykazał normalny poziom z bagnetu. Przejechałem 8/9 km. Jak wjeżdżałem na parking znów kontrolka.

Napisano

> Tu krótszy dystans

> Quote:

> Przy prawie 4l wykazał normalny poziom z bagnetu. Przejechałem 8/9 km. Jak wjeżdżałem na parking

> znów kontrolka.

No myślę, gdzie ten olej mógłby się podziać, ale liczmy że to ze 5-6l oleju - musi gdzieś wyciec lub dymić na niebiesko, cudów nie ma.

Napisano

> No myślę, gdzie ten olej mógłby się podziać, ale liczmy że to ze 5-6l oleju - musi gdzieś wyciec

> lub dymić na niebiesko, cudów nie ma.

Na takim dystansie to i parowóz nie przepali grinser006.gif Musi się grubo lać

Napisano

> Od strony skrzyni

W sensie ten wyciek jest tym uszczelnieniem spowodowany:

20130118558.jpg

20130118557.jpg

Napisano

> W sensie ten wyciek jest tym uszczelnieniem spowodowany:

To jest wyciek z pod głowicy. Chodziło chyba o uszczelniacz włau korbowego od strony skrzyni.

Ale jakby to nie było, to takie ilości są mocno zastanawiające. Jedno jest pewne: auto nie powinno w takim stanie poruszać się o własnych siłach.

Napisano

> No myślę, gdzie ten olej mógłby się podziać, ale liczmy że to ze 5-6l oleju - musi gdzieś wyciec

> lub dymić na niebiesko, cudów nie ma.

Jeśli stracił 4litry na dystansie poniżej 10km to nie ma możliwości tego przepalić.

Napisano

> Tu krótszy dystans

> Quote:

> Przy prawie 4l wykazał normalny poziom z bagnetu. Przejechałem 8/9 km. Jak wjeżdżałem na parking

> znów kontrolka.

Toż to 1 litr na 2-2,5km icon_eek.gifchipsy.gif

Ciężko uwierzyć niewiem.gif

Napisano

> To jest wyciek z pod głowicy.

W sensie uszczelka pod głowicą ? crazy.gif

Te zdjęcia są z naszego laćka i sie zastanawiam...

Napisano
  • Autor

Rozwiązanie zagadki:

Quote:

wstępnie o ile mechanika dobrze zrozumiałem, puścił uszczelniacz pod rozrządem przez to że mechanicznie wypchnął go wał (o ile czegoś nie przekręciłem). skutkowało to tym, że pracując na postoju, olej nie uciekał a regularnie ubywał na asfalt w czasie jazdy. swoją drogą, jeździłem z CB i w ruchu miejskim i że też nikt nie zauważył że auto leje spod siebie

Napisano

> Rozwiązanie zagadki:

> Quote:

> wstępnie o ile mechanika dobrze zrozumiałem, puścił uszczelniacz pod rozrządem przez to że

> mechanicznie wypchnął go wał (o ile czegoś nie przekręciłem). skutkowało to tym, że pracując

> na postoju, olej nie uciekał a regularnie ubywał na asfalt w czasie jazdy. swoją drogą,

> jeździłem z CB i w ruchu miejskim i że też nikt nie zauważył że auto leje spod siebie

Ciekawa teoria icon_rolleyes.gif

Wychodzi jednak,że słabo sprawdzałeś gdzie wycieka.

Szykuje się powtórka z rozrywki...rozbieranie rozrządu i zapewne trzeba będzie nowy pasek założyć + simmeringi.

Mechanik też dał ciała,że nie pomyślał o propozycji wymiany simmeringów przy okazji wymiany rozrządu. pad.gif

Koszt nie duży,a jedna robota old.gif

Napisano

Nie kumam jak wał może wypchnąć zimmering. Przecież nie pracuje osiowo.

Napisano

> Nie kumam jak wał może wypchnąć zimmering. Przecież nie pracuje osiowo.

I dlaczego ma lać w czasie jazdy a kręcąc na luzie już nie 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Ciekawa teoria

> Wychodzi jednak,że słabo sprawdzałeś gdzie wycieka.

> Szykuje się powtórka z rozrywki...rozbieranie rozrządu i zapewne trzeba będzie nowy pasek założyć +

> simmeringi.

> Mechanik też dał ciała,że nie pomyślał o propozycji wymiany simmeringów przy okazji wymiany

> rozrządu.

> Koszt nie duży,a jedna robota

nie ja sprawdzałem - szwagier

Napisano

> Nie kumam jak wał może wypchnąć zimmering. Przecież nie pracuje osiowo.

Zamarznięta odma?

Tyle tylko, że nie było ostatnio takich mrozów, ani nie spotkałem się z taką awarią w przedmiotowych silnikach. hmm.gif

Napisano

> W sensie uszczelka pod głowicą ?

Takie w sumie standardowe dziedzictwo Lanosa.

> Te zdjęcia są z naszego laćka i sie zastanawiam...

Nie rób z tym nic, póki wyciek nie zrobi się konkretny, tzn. ewidentnie tłusty. W takim stadium, jak na zdjęciu można jeździć bardzo długo.

Napisano

> Takie w sumie standardowe dziedzictwo Lanosa.

Dotyczy to wszystkich silników?1.8 też na to choruje? spineyes.gif

> Nie rób z tym nic, póki wyciek nie zrobi się konkretny, tzn. ewidentnie tłusty. W takim stadium,

> jak na zdjęciu można jeździć bardzo długo.

Co jest przyczyną takiego stanu?Można jakoś temu zapobiegać?UPG w tych silnikach jest takie słabe jak w Lanosie? hmm.gif

Napisano

> I dlaczego ma lać w czasie jazdy a kręcąc na luzie już nie

To jeszcze bym sobie mógł wymyśleć. Ale generalnie trzeba było szukać pod rozrządem, czyli tam gdzie coś dłubali.

Napisano

> Dotyczy to wszystkich silników?1.8 też na to choruje?

Starszych 1.8, czyli takich, jak mam w aucie, to raczej nie. To były silniki budowane na bloku takim, jak 2.0 w Nubirach, czy Leganzach. Nie przypominam sobie, żeby UPG w nich jakoś specjalnie często leciały.

> Co jest przyczyną takiego stanu?Można jakoś temu zapobiegać?UPG w tych silnikach jest takie słabe

> jak w Lanosie?

Budowa tego węzła w silnikach 1.4/1.6 jest dokładnie taka sama, jak w Lanosie 16V, ale żeby było to dla Lacetti zjawisko powszechne to nie mogę powiedzieć. Prawdę powiedziawszy w tym temacie spotykam się z nim pierwszy raz.