Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

silnik 1.2 69KM EURO 5 a LPG

Featured Replies

Napisano

Witam

Zastanawiam się nad Fiatem Panda II lub III z silnikiem 1.2 69KM EURO 5. Czy silnik ten toleruje zasilanie LPG? Jeśli kupię zamierzam założyć LPG z BRC. Będzie się to sprawowało poprawnie.

Przy okazji - czy ten silnik sam w sobie jest OK?

pzdr

tomek

Napisano

> Witam

> Zastanawiam się nad Fiatem Panda II lub III z silnikiem 1.2 69KM EURO 5. Czy silnik ten toleruje

> zasilanie LPG? Jeśli kupię zamierzam założyć LPG z BRC. Będzie się to sprawowało poprawnie.

> Przy okazji - czy ten silnik sam w sobie jest OK?

> pzdr

> tomek

Panda EURO 5 + LPG = ok.gif

Były robione i wszystko śmiga.

Napisano

> Witam

> Zastanawiam się nad Fiatem Panda II lub III z silnikiem 1.2 69KM EURO 5. Czy silnik ten toleruje

> zasilanie LPG? Jeśli kupię zamierzam założyć LPG z BRC. Będzie się to sprawowało poprawnie.

> Przy okazji - czy ten silnik sam w sobie jest OK?

> pzdr

> tomek

Jak graty będą dobre i montaż będzie zgodny ze sztuką to będzie śmigać jak na benzynie. PS nie daj się złapać na instalacje za 2-2,2k PLN.

Napisano

W piatek bede do swojej montowal brc sequent24 i zdam relacje ok.gif

Napisano

będzie dobrze ale lepiej założyć KME

Napisano

> będzie dobrze ale lepiej założyć KME

Łaj?

Napisano

Zrobiłem już pandą z tym silnikiem ponad 52 kkm. Gaz od nowości. Wszystko jest ok, na benzynie cisza, a na gazie trochę tyrkoli zlosnik.gif

Napisano

> Zrobiłem już pandą z tym silnikiem ponad 52 kkm. Gaz od nowości. Wszystko jest ok, na benzynie

> cisza, a na gazie trochę tyrkoli

Jaka masz instalacje? Masz lubryfikacje?

Napisano

BRC Sequent

Reduktor BRC typ Genius

Wielozawór typ BRC

Napisano

> KME ma większe możliwości regulacji

bo musi obsługiwać valdemary i alaske hehe.gifbrc ma tyle funkcji ile potrzeba do regulacji, a i tak wszystkich funkcji sienie wykorzystuje grinser006.gif

Napisano

problem pojawia się po dłuższej eksploatacji w miarę zużywania elementów, w KME można sporo podciągnąć regulacją

Napisano

> problem pojawia się po dłuższej eksploatacji w miarę zużywania elementów, w KME można sporo podciągnąć regulacją

Ale masz na myśli podzespołu instalacji lpg, czy zużycie wszystkich innych podzespołów samochodu?

Napisano

Panowie. Czy potrzebna jest lubryfikacja przy tym silniku? ASO montuje?

Napisano

> Panowie. Czy potrzebna jest lubryfikacja przy tym silniku? ASO montuje?

Dla mnie lubryfikacja to lipa - pic na wodę.

Lepiej dopłacić do szybszych i mniej awaryjnych wtrysków i/lub mocniejszego i stabilniejszego reduktora ...

Na forum AC otrzymałem informację, że temperatura spalania lpg nie jest wyższa od temperatury spalania benzyny jeżeli mieszanka jest dobrze wyregulowana ...

Napisano

> Na forum AC otrzymałem informację, że temperatura spalania lpg nie jest wyższa od temperatury

> spalania benzyny jeżeli mieszanka jest dobrze wyregulowana ...

Temperatura spalania, czy raczej spalin?

Napisano

> Temperatura spalania, czy raczej spalin?

Chodziło o temperaturę spalin.

Jest tam też info o lubryfikacji i wypowiedź pracownika AC.

Napisano

> Chodziło o temperaturę spalin.

Ano właśnie. Nie jest to to samo.

> Jest tam też info o lubryfikacji i wypowiedź pracownika AC.

Są przeróżne opinie na ten temat. Cały problem w tym, że rzetelne badania eksploatacyjne kosztują dużo, a opieranie się na pojedynczych przypadkach "z życia" nie daje dobrego poglądu na całe zjawisko.

Napisano

> Ano właśnie. Nie jest to to samo...

Ale jest ze sobą bardzo powiązane, bo niby dlaczego ciepło generowane przez spalania benzyny ma być tracone inaczej lub gdzie indziej niż ciepło generowane przez spalanie lpg ...

Napisano

> Ale jest ze sobą bardzo powiązane, bo niby dlaczego ciepło generowane przez spalania benzyny ma być

> tracone inaczej lub gdzie indziej niż ciepło generowane przez spalanie lpg ...

Jest powiązane. Chodzi o to jak ładunek spala się vs. kąt OWK. A to już zależy od składu mieszanki, paliwa i całej masy różnych innych parametrów.

Napisano

> problem pojawia się po dłuższej eksploatacji w miarę zużywania elementów, w KME można sporo

> podciągnąć regulacją

po dłuższej czyli po ilu kilometrach? brc ma dobrej jakości podzespoły więć wytrzymałośc ich jest długa grinser006.gif

Napisano

Pytanie z innej manki: Czy macie tak w tych silnikach ze przy ruszaniu na 1 z pelnym butem przy 3,5krpm jest odcinany zaplon? I dopiero po 3s rusza dalej z kopyta?

Napisano

U mnie jest dokładnie tak jak piszesz ok.gif Złapie 3,5 tys obrotów, zawiesza się chwilowo i dalej jedzie

Napisano

Fiat zna problem i nie potrafi nic z nim zrobic. Nastepuje odciecie zaplony (na lpg tez problem wystepuje). Dlaczego...? niewiem.gif

Napisano

> Fiat zna problem i nie potrafi nic z nim zrobic. Nastepuje odciecie zaplony (na lpg tez problem

> wystepuje). Dlaczego...?

Może chodzi o to, żeby zniechęcić do takiego sposobu eksploatacji?

Napisano

to mi w robocie trafiła sie jakaś dziwna panda bo nie miała z tym problemów i kręciła się normalnie

Napisano

Ale to też trochę niebezpieczne sick.gif

Chcąc ruszyć dynamiczniej bądź wykonać jakiś manewr te kilka sekund może być przydatne

arek1992 kolega ma identyczną pandę jak moja i u niego już ten problem nie występuje

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Ale to też trochę niebezpieczne

> Chcąc ruszyć dynamiczniej bądź wykonać jakiś manewr te kilka sekund może być przydatne

> arek1992 kolega ma identyczną pandę jak moja i u niego już ten problem nie występuje

Moze chodzi o wersje softu? Da sie zrobic downgrade w ASO? Ile $? Denerwuje mnie to odciecie sick.gif