Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuki ( chrobotanie ) Fiat BRAVA 1,9 JTD

Featured Replies

Napisano

Witam Szonwnych Kolegów i proszę o jakieś wskazówki co to może być. Pojawiły się niespodziewanie głośne stuki ( chrobotanie ) wydaje mi się ,że z okolić lewego koła - ale to może być złudzenie Zdecydowanie występują przy ruszaniu z jednoczesnym sręcaniem, później praktycznie nie słychać. Wahacze OK - wymienione w ubiegłym roku. Dziś oddałem auto do naprawy, sugerowali ,że to przeguby, ale są w doskonałej kondycji stwierdzili po ich zdemontowaniu. Przyczyn stuków nie znaleźli, a są one naprawdę głośne - dobitnie słychać je w samochodzie, a na zewnątrz to musi być naprawdę bardzo głośno.Auto wydali i kazali pojechać na stację diagnostyczą aby przetestować go na wibracjach - gdyż na podnośniku w warsztacie niczego nie mogą znaleść.

Nadniemiam,że w styczniu auto przeszło dość rygorystyczny przegląd techniczny - bez uwag odnośnie spraw jezdnych.

Napisano

Masz co prawda inny łącznik ale sprawdź drążek skrętny. Mam na uwadze jego mocowanie do nadwozia, czy nie przesuwa się na boki przy skręcaniu kołami i nie zaczepia o wahacz..

Napisano
  • Autor

Witam i dziękuję za uwagi. Na stacji diagnostycznej bylem, ale nie sprawdzali -tiwerdząc, że wibracje nic nie pokażą. Odjechałem z niczym. Sugerowali jedynie,ze to może coś być z mechanizmem róznicowym. Sprawdziłem skręty na postoju - nic nie słychać. Kiedyś miałem uszkodzone wspomaganie to kręcąc na postoju słychać było chrobotanie i opór.

Napisano

Ja bym dokładnie obejrzał tylną tuleje wahacza... często jest tak że dopiero jak wahacz jest wyjęty widać luz...

Napisano

Witam

Sprawdź przegub czy nie jest suchy, może jest uszkodzona osłona.