Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochód gaśnie przy redukcji i hamowaniu?!

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich,

mam nie lada problem.....(jak dla mnie - laika). Samochód stał 1,5 miesiąca nieużywany. Po czym 2,5 tygodnia temu odpaliłem go i wyruszyłem nie dalej jak do centrum DG (ok. 7km). Brava zaczęła wariować. Przy hamowaniu i redukcji z trójki na dwójkę gasł całkiem silnik, po czym nie mogłem go odpalić.

Pierwsza myśl - akumulator rozładowany. Jakoś wróciłem do domu i podłączyłem akumulator pod prostownik. 3 dni później było jeszcze gorzej. Bez wciśniętego do podłogi sprzęgła i gazu nie odpalał:/

Na biegu jałowym momentalnie gasł (czasem nawet przy dodawaniu gazu).

Odstawiłem bravolota do warsztatu. Po wymianie kompletu świec i okablowaniu oraz wyregulowaniu gaźnika, sprawdzeniu alternatora oraz pompy paliwowej wydawało się,że wszystko jest ok.

Pojechałem w ubiegły poniedziałek na Słowację, na narty - wszystko było ok. Codziennie rano przepalałem go i przejeżdżałem kawałek.

W drodze powrotnej zaczęło dziać się to samo....

Co tej cholerze może jeszcze dolegać?

Jeżeli ktoś z Was napotkał w przeszłości podobne problemy, byłbym wdzięczny za każdą wskazówkę, tu też pomoc.

Z góry wszystkim dziękuję piwo.gif

------------------------------------------

Jednak to "ch" w tytule było nieco drażniące smirk.gif

Napisano

> wyregulowaniu

> gaźnika

yikes.gif a o jakim aucie jest mowa?

Napisano
  • Autor

> a o jakim aucie jest mowa?

Pierwsze co mechanik powiedział,że dostaje za dużą dawkę paliwa i regulował ..."gaźnik"...(chyba dobrze usłyszałem),a mowa o bravie, którą widać na fotce....

Napisano

> Pierwsze co mechanik powiedział,że dostaje za dużą dawkę paliwa i regulował ..."gaźnik"...(chyba

> dobrze usłyszałem),a mowa o bravie, którą widać na fotce....

Po prostu nie wiedziałem, że Brava 1.4 była z gaźnikiem, sadziłem, że wszystkie BBM-y miały wtrysk

Sorry za zaśmiecenie tematu

Napisano
  • Autor

> Po prostu nie wiedziałem, że Brava 1.4 była z gaźnikiem, sadziłem, że wszystkie BBM-y miały wtrysk

> Sorry za zaśmiecenie tematu

Wtrysk ma.....może mechanik tak to nazwał, bo wiem,że "marchewka" od wtrysku od 2 lat się zaświeca....

Napisano

Nie pamiętam już jakie parametry można było odczytać z euroscana ale może od tego należałoby zacząć? grinser006.gif Tym bardziej, że kontrolka wtrysku się zaświecała. Jak mechanik tego nie robił to... zmien mechanika.

Napisano

> Pierwsze co mechanik powiedział,że dostaje za dużą dawkę paliwa i regulował ..."gaźnik"...(chyba

> dobrze usłyszałem)

Gdyby mi mechanik zaproponował regulację gaźnika w aucie z wtryskiem , to zdecydowanie bym mu podziękował za pomoc zlosnik.gif

Przede wszystkim żeby coś więcej powiedzieć w temacie , trzeba się podpiąć do ECU i dopiero wtedy można stwierdzić dlaczego załącza "marchewę" ok.gif

Napisano
  • Autor

Nie chciałbym się skupiać na "marchewie", ponieważ ona zaświeca mi się od dwóch lat - sama i (gdy się jej znudzi) gaśnie.

A problem, który poruszyłem (główny) z gaśnięciem samochodu przy redukcji oraz hamowaniu pojawił się 2,5 tygodnia temu....:/

Napisano

> Nie chciałbym się skupiać na "marchewie", ponieważ ona zaświeca mi się od dwóch lat - sama i (gdy

> się jej znudzi) gaśnie.

> A problem, który poruszyłem (główny) z gaśnięciem samochodu przy redukcji oraz hamowaniu pojawił

> się 2,5 tygodnia temu....:/

Myślisz, że problemy z wtryskiem nie mogą spowodować gaśniecia silnika?

Napisano

> Nie chciałbym się skupiać na "marchewie", ponieważ ona zaświeca mi się od dwóch lat - sama i (gdy

> się jej znudzi) gaśnie.

Z samej ciekawości bym to sprawdził , tym bardziej że teraz nie wiesz czy świeci się z powodu starego czy zupełnie nowego błędu smirk.gif

Napisano

Moim zdaniem padnięta cewka. Dobrze by było mieć jakaś na podmianę by to wykluczyć. U mnie wypadał zapłon i działo się podobnie. Diagnoza dosyć ciężka - bo palił na wszystkie gary aż któregoś dnia odpalił tylko na 3.