Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuki w zawieszeniu

Featured Replies

Napisano

Witam,

proszę o wasze sugestie ponieważ brakuje mi już pomysłów.

Problem1. Podczas wolnej jazdy po nierównej drodze słyszę metaliczny stukot. Słychać go bardzo wyraźnie gdy kieruję, gdy siedzę na miejscu dla pasażera prawie go nie słychać. Gdy majstrowałem z zawieszeniem przyszło mi do głowy poruszać półosią. Wydaje się, że dobija tak jakby do tarczy hamulcowej (taki dźwięk) czy jest to możliwe?

Problem2. Jeździłem Oplem Corsą D. To samo zawieszenie, a jazda zupełnie inna.Powiecie, że to tylko Fiat, ale jechałem już Kropką od kumpla i wrażenie z jazdy było podobne zupełnie inne niż u mnie. Podczas jazdy coś stuka, koła gdy wpadają w dziurę jakby chciały uciec spod samochodu. Wymieniłem wydaję się wszystkie elementy odpowiedzialne za zawieszenie. Dokładnie: amortyzatory przód,łożyska w kolumnie przód, wahacze.Sprawdziłem drążek stabilizatora czy nie jest luźny. Łączniki stabilizatora wymienione 5 miesięcy temu. Nie sprawdziłem jeszcze gałek. Wymieniona łapa od skrzyni biegów.Czy jest jeszcze jakiś element amortyzujący lub mający wpływ na komfort jazdy? Z tyłu wymienione: para amortyzatorów wraz z górnym mocowaniem. Koszty spore a rezultat żaden. Niestety w dalszym ciągu nie jeździ ten samochód tak jak powinien. frown.gif Czekając na podpowiedzi pozdrawiam

Napisano

> Maglownica

wew przeguby mogą tak stukać i na szarpakach sie nie wychwyci . Ewentualnie (raczej chyba niemożliwe) mocowanie maglownicy do tego tzw "samolotu" czy jak tam to się nazywa

Napisano
  • Autor

Czy jest możliwe, że po zaliczeniu dużego doła kołem możliwe jest ścięcie pierścienia ziegera w przegubie wewnętrznym, czy to może być to, że pół oś lata luźno i dzwoni?

Napisano

> Czy jest możliwe, że po zaliczeniu dużego doła kołem możliwe jest ścięcie pierścienia ziegera w

> przegubie wewnętrznym, czy to może być to, że pół oś lata luźno i dzwoni?

Pierścionka raczej nie zerwiesz bo tam 3 łożyska luźno latają w szklankach . Najwyżej cała wyleci jak urwiesz zwrotnicę.

Łożyska w przegubie wew są igiełkowe , trzeba by było manszetę ściągnąć i looknąć bo jak igiełki dostaną sie między szklanke a ring łożyska to lipa.

Napisano

Krzyżak w kolumnie kierownicy

Napisano

Panowie mam pytanie w temacie.

Kolega posiada GP 1.3.

Od jakiegos czasu ma problem ze stukaniem (metaliczny odglos) przy obracaniu kierownicy zarowno na postoju jak i podczas jazdy.

Byl na stacji diagnostycznej. Po sprawdzeniu wyszla lewa koncowka drazka.

Wymieniona,ale problem nadal jest.

Obejrzałem mu zawieche na tyle na ile mozna pod blokiem i zauwazylem, że spręzyny przy kreceniu kierownica sobie drgaja. Widac, ze sprezyna sie rusza w mocowaniu (to normalne?).

Pytanie do specjalistów co się moglo popsuć i co do wymiany.

Cała kolumna?

Pozdrawiam

Krzysiek

Napisano

górne mocowanie amortyzatora tj łozysko i poduszka do wymiany