Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zabawa w blacharza - co kupić

Featured Replies

Napisano

tak mnie naszło przy piwie

może by się pobawić w blacharza - zawsze chciałem się tego nauczyć

co trzeba kupić do spawania ??

jakie techniki gdzie się stosuje i kiedy - tig mig i t d

inwertorowe, transformatorowe , gazowe i co tam jeszcze jest

wątek bardziej teoretyczny , ale kto wie niewiem.gif może kiedyś

Napisano

> tak mnie naszło przy piwie

> może by się pobawić w blacharza - zawsze chciałem się tego nauczyć

> co trzeba kupić do spawania ??

> jakie techniki gdzie się stosuje i kiedy - tig mig i t d

> inwertorowe, transformatorowe , gazowe i co tam jeszcze jest

> wątek bardziej teoretyczny , ale kto wie może kiedyś

W blacharce praktycznie tylko mig.

Kiedyś spawano gazowo ale mig oczywiście jest lepszy.

Napisano

Ja bym powiedzial ze mag, z dobrze dobrana mieszanką (Ar+co2+o2 ?). Teraz są tez fajne metody niskoenergetyczne, ale maszyny drogie. Mozna tez spawac tigiem, ale wymaga wiekszych umiejetnosci i jest wolniejsze. Co do zrodel, to tylko inwertorowe, maja duzo fajnych przydatnych bajerów typu dobor krzywych i charakterystyk.

W naprawach przyda sie tez zgrzewarka, ale nie wiem czy kolege to dokladnie interesuje.

Profesjonalnie to płyta do wyciagania jest przydatna grinser006.gif

Narzedzia typu szlifierki i materialy dodatkowe typu szpache, kleje zywice

Napisano
  • Autor

> Ja bym powiedzial ze mag, z dobrze dobrana mieszanką (Ar+co2+o2 ?). Teraz są tez fajne metody

> niskoenergetyczne, ale maszyny drogie. Mozna tez spawac tigiem, ale wymaga wiekszych

> umiejetnosci i jest wolniejsze. Co do zrodel, to tylko inwertorowe, maja duzo fajnych

> przydatnych bajerów typu dobor krzywych i charakterystyk.

> W naprawach przyda sie tez zgrzewarka, ale nie wiem czy kolege to dokladnie interesuje.

> Profesjonalnie to płyta do wyciagania jest przydatna

> Narzedzia typu szlifierki i materialy dodatkowe typu szpache, kleje zywice

bez zgrzewarki

szpej dodatkowy to oczywiście jasna sprawa - sporo mam albo mam dostęp

chodzi mi też o trochę teorii - czym się różni tig,mig spawanie inwertorem na elektrodę itp

czym się różni taka od takiej ????

Napisano

> czym się różni taka od takiej ????

to co pokazales to tig, bez butli i uchwytu, czyli ta spawarka bez dodatkow mozna spawac tylko elektrodami.

jak do tego dolozysz sobie uchwyt do tiga i butle to mozesz spawac w oslonie argonu elektoda wolframowa (nietopliwą) a spoiwo dokladasz recznie w postaciu litego drutu

Jak dolozysz sobie uchwyt do plasmy to jest mozliwosc ciecia ta spawarka plasma (tak pisza)

to jest spawanie w tig, wyglada dosc prosto, ale jest roche wymagajace w stsunku do zdolosci manualnych. Spawacze cenią sobie tą metode, bo jest czysta, cicha, brak odpryskow itd. Wykwalifikowani spawacze w tej metodzie na zachodzie zarabiaja fortune.

mig/mag to tzw polatomaty, jak wiesz masz wtedy jedna reke wolną (dlatego polautomat) i spoiwo wychodzi ze srodka raczki/uchwytu i podlega stopieniu w oslonie gazu. Problematyczne dla poczatkujacych w tej metodzie jest dobranie predkosci podawania drutu w stosunku do ustawionego prądu, zwlaszcza dla cienkich blach (jak karoseryjne). Spawanie blach ocynkowanych i cienkiej grubosci to dosc duza szkola jazdy, to co robią blacharze to praktycznie "klejenie" bez wystarczajacego wtopienia. Widocznie im wystarcza cool.gif

jesli chcesz zaglebic sie w teorie to proponuje poczytac cos w necie bo spawalnictwo to praktyczne temat wielu lat studiow, to praktyczne troche metalurgia, materialoznawstwo, fizyka i elektryka

Napisano
  • Autor

Dzieki troche mi sie rozjasnilo. czyli tig to cos jak lutowanie -grzejesz oddzielnie i reka dajesz spoiwo.

Czyli jak sie uczyc to od razu tigiem smigac hehe.gif na emeryturze pojade dorabiac w stoczni

Napisano

> Ja bym powiedzial ze mag, z dobrze dobrana mieszanką (Ar+co2+o2 ?). Teraz są tez fajne metody

Mig/MAG przecież sprzęt ten sam tylko się gaz w butli zmienia.

Napisano

> Dzieki troche mi sie rozjasnilo. czyli tig to cos jak lutowanie -grzejesz oddzielnie i reka dajesz

> spoiwo.

Tig powiedzmy że z zasady spawania jest podobny do spawania palnikiem gazowym (byc mozę taka metode miałes kiedys okazje zobaczyć na oczy) natomiast zamiast palnika masz uchwyt spawalniczy z nietopliwą elektrodą wolframową, metoda bardzo ciekawa ale dla Ciebie wystarczy w 100% dobra umiejętnosc posługiwania sie tzw. półautomatem wink.gif

> Czyli jak sie uczyc to od razu tigiem smigac na emeryturze pojade dorabiac w stoczni

Napisano
  • Autor

> Tig powiedzmy że z zasady spawania jest podobny do spawania palnikiem gazowym (byc mozę taka metodę

> miałeś kiedyś okazje zobaczyć na oczy) natomiast zamiast palnika masz uchwyt spawalniczy z

> nietopliwą elektrodą wolframową, metoda bardzo ciekawa ale dla Ciebie wystarczy w 100% dobra

> umiejętność posługiwania się tzw. półautomatem

przemyślałem sprawę - jak się bawić to w to co mi sie podoba , zacząłem rozglądać sie za jakimś tigiem - zobaczymy co z tego wyjdzie , butlę mam , reduktor też , maskę również czyli początki jakieś sa

za 2000 zł chyba da się kupić coś ac/dc hmm.gif

Quote:

spawanie w tig, wygląda dość prosto, ale jest trochę wymagające w stosunku do zdolności manualnych. Spawacze cenią sobie tą metodę, bo jest czysta, cicha, brak odprysków

zdolności są, chęci również - trzeba trochę poćwiczyć i pobawić się

Napisano

> za 2000 zł chyba da się kupić coś ac/dc?

Niestety za takie pieniążki tylko DC i to też z nie za wysokiej półki

Napisano
  • Autor

> Niestety za takie pieniążki tylko DC i to też z nie za wysokiej półki

troszkę tego się obawiam , ale poszukam , może coś się trafi , jakby co to tysiaka jeszcze mogę dołożyć

bardzo mnie nie ciśnie

chyba, że pójdę na łatwiznę i kupię coś takiego - na początek wystarczy do zabawy cool.gif

Napisano

do nauki na pewno wystarczy, myślę że jak by tego nie zamęczyć to długo posłuży

Napisano
  • Autor

> do nauki na pewno wystarczy, myślę że jak by tego nie zamęczyć to długo posłuży

na szybko przejrzałem net i sobie to nawet chwalą

zamęczyć to nie ma chyba szans - jak mnie wciągnie to parę napraw samochodowych na rok (nie samochodów) i drobiazgów parę "w obejściu" bym dłubał

Napisano

W pracach blacharskich świetnie sprawdzają się półautomaty MIG/MAG

ja uzywam małego bestera 1501 który nie kosztuje fortuny i do prac blacharskich wystarcza w zupełności ale jak trzeba to i grube elementy tez pospawa,

spawałem już na samym Co2 i na mieszance, na mieszance wychodzi lepsza spoina

blachy karoseryjne mają zwykle poniżej 1mm grubości i bardzo łatwo się przepalają, do blacharki używam drutu 0,6mm

z początku spawanie nie szło mi rewelacyjnie ale z czasem nabrałem doświadczenia

Napisano
  • Autor

> W pracach blacharskich świetnie sprawdzają się półautomaty MIG/MAG

migomatu nie chcę

a pytanie z tigowej półki - 200A - jakiej grubości elementy teoretycznie można tym pospawać