Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jeździłem testowo Cruzem - wrażenia

Featured Replies

Napisano

1.8 - 140 koni

to auto nie jedzie

a podobno silnik opla, czy w oplu ten silnik też nie jedzie? Ktoś wie?

Napisano

> 1.8 - 140 koni

> to auto nie jedzie

To jedzie, ale trzeba deptać.

Do 3000 obr. nic się nie dzieje.

Potem zaczyna serce bić.

A od 4000 obr. zaczyna jechać.

11 s do 100 km/h to tyle samo, co kiedyś miał 1,6 109KM w Lacetti, ale Lacetti było 200kg lżejsze.

Chcesz by w Cruze czuć było moc od niskich obrotów - kup 140 koni ale z 1,4T - ten już w papierach ma wyższy moment obrotowy i to od niskich obrotów, no i lepszy czas do 100km/h.

A najlepiej wziąć diesla 2.0 163KM i ponad 300 niutków biglaugh.gif

Napisano

> To jedzie, ale trzeba deptać.

> Do 3000 obr. nic się nie dzieje.

> Potem zaczyna serce bić.

> A od 4000 obr. zaczyna jechać.

> 11 s do 100 km/h to tyle samo, co kiedyś miał 1,6 109KM w Lacetti, ale Lacetti było 200kg lżejsze.

> Chcesz by w Cruze czuć było moc od niskich obrotów - kup 140 koni ale z 1,4T - ten już w papierach

> ma wyższy moment obrotowy i to od niskich obrotów, no i lepszy czas do 100km/h.

> A najlepiej wziąć diesla 2.0 163KM i ponad 300 niutków

Mam jakieś takie wrażenie, że now(sz)e auta są jakieś takie niedoprojektowane i nieprzemyślane do końca.

Czyżby systemy komputerowe miały w zamyśle producentów całkowicie wyręczyć próby, badania, testy?

Weźmy taki C-Max hybryda albo inny Elantra. Niby super-hiper, ale okazuje się, że założenia producentów nie potwierdzają się w realu.

Chodzi mi o zuż.paliwa na ten przykład.

Gdzieś jest jakaś wielka przewałka w nowoczesnym przemyśle samochodowym.

W przypadku Cruze'a - pamiętam, jak Astra II 1.8 była autem żwawym, niemal uchodziła za "wyższą półkę". 1.4 na codzień wystarczała.

Dzisiaj istotnie po wsiądnięciu do Astry IV / Buicka Verano / Cruze'a - nie czuć tych wspaniałości projektowanych przy użyciu wyrafinowanych technik. Samochody "nie jadą". Jakby miały kartofel wsadzony w tłumik. Chyba wiem jak się ten kartofel nazywa. EKOLOGIA. sick.gif

Napisano

> Buicka Verano / Cruze'a - nie czuć tych wspaniałości

> projektowanych przy użyciu wyrafinowanych technik. Samochody "nie jadą". Jakby miały kartofel

> wsadzony w tłumik. Chyba wiem jak się ten kartofel nazywa. EKOLOGIA.

. bezpieczeństwo - dążenie do ***** w testach zderzeniowych powoduje, że auta są bardzo ciężkie - kopakt waży 1,5t

. ekologia - norma Euro V powoduje zmulenie silnika

. niskie spalanie - auto ma spalać wg norm bardzo mało - a w sumie to niskie spalanie jest nieosiągalne w realu, ale powoduje zmulenie silnika

Napisano

> Chyba wiem jak się ten kartofel nazywa. EKOLOGIA.

Ekologia + euro komuna zwana unią europejską, gdzie banda urzędasów za naszą grubą kasę prześciga się w wymyślaniu absurdów. Pamiętacie unijną definicję krzywizny banana lub ogórka (nie pamiętam dokładnie).

Podobnie jest z żarówkami ekologicznymi. Zwykłe żarowe może i zużywały kilka % więcej prądu, ale ich wyprodukowanie i utylizacja były pewnie z kilkadziesiąt (jak nie kilkaset) razy tańsze.

Podobnie jest z autami.

W katalogach wzrasta ich moc, maleje zużycie paliwa.

Tylko ich wytrzymałość i żywotność jest mniejsza niż tych starych nieekologicznych. A częstsza (bo szybsza wynikająca z mniejszej żywotności) ich utylizacja wcale moim zdaniem nie przyczynia się do deklarowanych i zakładanych oszczędności.

Napisano

> 1.8 - 140 koni

> to auto nie jedzie

> a podobno silnik opla, czy w oplu ten silnik też nie jedzie? Ktoś wie?

Tak samo jedzie/nie jedzie. Jeździłem takim w Vectrze - szału nie robi. Jeździłem też w Orlando - tam hałasuje przy większych prędkościach.

Napisano
  • Autor

Tak też mówił sprzedawca: ekologia.... ale

jeżdziłęm też octavią 3 (1.4 TSI 141 koni) i civic 1.8 140 koni, i one jadą (octa 8.5 do setki, honda 9s)

opel chyba jednak odstaje...

Napisano

> Tak samo jedzie/nie jedzie. Jeździłem takim w Vectrze - szału nie robi. Jeździłem też w Orlando -

> tam hałasuje przy większych prędkościach.

mam stałego klienta w sklepie (gdzie pracuje), ma orlando ltz 1.8, popytałem jak sprawuje się, jak silnik (spalanie , przyspieszenie), pali dużo (miasto 11-12), trasa (8-9), a moc wystarczająca (jeździ w lecie z łódką) hmm.gif

Napisano

> 11 s do 100 km/h to tyle samo

10,8 grinser006.gif

Napisano

> Tak też mówił sprzedawca: ekologia.... ale

> jeżdziłęm też octavią 3 (1.4 TSI 141 koni) i civic 1.8 140 koni, i one jadą (octa 8.5 do setki,

> honda 9s)

Tak, jak pisałem - Cruze z 1,4T też ma lepsze osiągi.

A co do Hondy, to ta słynie ze swych silników, ale zauważ, że Honda jest sporo lżejsza, a do tego ma skrzynię 6-biegową zapewne inaczej zestopniowaną.

> opel chyba jednak odstaje...

Ma dziwny program - czuć, że auto przyspiesza nierównomiernie - moc jest dawkowana mały płynnie od 2000 do 4000 obr. Wg mnie w pewnym zakresie jest na siłę zmulony, pewnie by zaoszczędzić paliwo w testach spalania.

Napisano

> Lacetti 1,6 też miało ciut poniżej 11s - IMO silnik chętniej wkręcał się na obroty

A 1.8 miało chyba poniżej 10 hmm.gif

Napisano

> A 1.8 miało chyba poniżej 10

Pewnie miało.

Ale obecnie 1,8 w Cruze daje takie przyspieszenie, jak 1,6 w Lacetti.

Co ważne, mimo dużo wyższej masy, spalanie nie wzrosło zbytnio.

W Lacetti miałem śr. 8,2 a w Cruze mam 8,4. Oby tak dalej.