Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej Amsoil - opinie

Featured Replies

Napisano

> Jakoś bardziej wierzę w to co jest napisane w kartach niż w to co jakiś gościu pisze na forum.

> Tak jak napisał ABM zgodnie z prawem można używać na oleje HC nazwy "syntetyki".

> Więc ta informacja z forum nic nie wnosi nowego, no chyba, ze Motul kłamie w kartach i miałoby

> dawać PAO i Estry, ale cicho bo urząd skarbowy się o tym dowie, mówię o akcyzie

> A tak poważnie wystarczy spojrzeć na temperatury płynięcia tych "syntetyków" motula i już widać, że

> coś nie tak. Dla przykładu:

> 8100 X-cess 5W-40 -36stC

> SPECIFIC dexos2 5W-30 -36stC

> A na obu pisze 100% syntetyczne

Nie znasz gościa więc bagatelizujesz, ale to nic nie zmienia w kontekście jego oświadczenia jako pracownika Motula.

O prawie polskim mi nie pisz bo jest nieprecyzyjne, ale co z niemieckim? Też Motul kłamie?

Napisano

> HC, czyli oleje trzeciej grupy, są w znacznym stopniu obrobione chemicznie, w przeciwieństwie do

> olejów grupy I i II, również ich parametry są wyższe. Dzięki swojej budowie można je niejako

> "podciągnąć" do miana oleju syntetycznego. Bodajze w 99' wydano w USA stosowne orzeczenie w

> tej sprawie.

Od strony technicznej liczy się baza, a gr IV czy V to estry albo pao, ale kluczem są dodatki i ich nośnik i tu już jest różnie....

Napisano

> Nie znasz gościa więc bagatelizujesz, ale to nic nie zmienia w kontekście jego oświadczenia jako

> pracownika Motula.

> O prawie polskim mi nie pisz bo jest nieprecyzyjne, ale co z niemieckim? Też Motul kłamie?

Czy na forum skody umieszczone jest jedyne oficjale zdanie firmy Motul yikes.gif

Z tego co widziałem to jest cytat, wycinek z tekstu od Piotra Pyrki. Nie wiemy, co tam było napisane dalej, więc wyciąganie informacji z tego forum jest trochę niecelowe i moze wprowadzać w błąd.

Poczytaj sobie inne fora niż to co podałeś (dość dobre fora o olejach są amerykańskie, lub rosyjskie) i zobaczysz, ze jakoś zadziwiająco dużo ludzi zauważa w motulach bazy HC.

A najlepsze w tym jest to, że nie są to złe oleje, ale wielu chce udowadniać wyższość tych olei nad innymi niesprawdzonymi informacjami

Napisano

> HC, czyli oleje trzeciej grupy, są w znacznym stopniu obrobione chemicznie, w przeciwieństwie do

> olejów grupy I i II, również ich parametry są wyższe. Dzięki swojej budowie można je niejako

> "podciągnąć" do miana oleju syntetycznego. Bodajze w 99' wydano w USA stosowne orzeczenie w

> tej sprawie.

claps.gif

Chemicy, czasem maja trochę inne zdanie na temat syntetyczności niż sąd USA smile.gif

Bo przetwórstwo ropy na oleje grupy I, II i III to niekoniecznie jest synteza hehe.gif

Napisano

> Czy to jest oficjale zdanie firmy Motul,a pracownik Motula pisze o jakiś wałkach z kartami?

> Poczytaj sobie inne fora niż to co podałeś (dość dobre fora o olejach są amerykańskie, lub

> rosyjskie) i zobaczysz, ze jakoś zadziwiająco dużo ludzi zauważa w motulach bazy HC.

> A najlepsze w tym jest to, że nie są to złe oleje, ale wielu chce udowadniać wyższość tych olei nad

> innymi niesprawdzonymi informacjami

A skąd wiesz co czytam?

To Twoje słowa, że Motul jest lepszy niż Amo.Użytkowałem Amo jako jeden z pierwszych w Polsce (SSO 0w30 był ok.) gdzie jeszcze wtedy był ciągnięty zza oceanu a nie jak teraz, i wiele innych np. M1, QS z U.S i Fuchsa czy Motula. Nie podniecają mnie bazy IV czy V czy inne cuda bo super płynie w -50.Dla mnie ważne jak olej sprawuje się w silniku, jak silnik na nim pracuje czy go spala jak ciągnę do czerwonej skali, a Amsoil niczym szczególnym się nie pokazał (ASM 0w20) niż inne, więc wiem jak jest z tym super Amo.

Czyli uważasz że na SIP napisał to ot tak sobie? Po co? Żeby robić w konia ludzi i podkopać swoją wiarygodność i firmy? Grubo...

Napisano

Dlatego napisałem - w świetle prawa, można taki olej nazwać syntetycznym i jak widać wielu producentów, w tym Motul, korzystają z tego na maxa.

Chemia to już inna sprawa smile.gif

Napisano

> Czy na forum skody umieszczone jest jedyne oficjale zdanie firmy Motul

> Z tego co widziałem to jest cytat, wycinek z tekstu od Piotra Pyrki. Nie wiemy, co tam było

> napisane dalej, więc wyciąganie informacji z tego forum jest trochę niecelowe i moze

> wprowadzać w błąd.

> Poczytaj sobie inne fora niż to co podałeś (dość dobre fora o olejach są amerykańskie, lub

> rosyjskie) i zobaczysz, ze jakoś zadziwiająco dużo ludzi zauważa w motulach bazy HC.

> A najlepsze w tym jest to, że nie są to złe oleje, ale wielu chce udowadniać wyższość tych olei nad

> innymi niesprawdzonymi informacjami

Napisałem wyraźnie to cytat z forum SIP, w odpowiedzi na wyraźne zapytanie innego kolegi lubującego się w olejach, które Motule to syntetyki.Znasz to forum? Poszukaj sobie....

Napisano

> Dlatego napisałem - w świetle prawa, można taki olej nazwać syntetycznym i jak widać wielu

> producentów, w tym Motul, korzystają z tego na maxa.

> Chemia to już inna sprawa

Napisałem, prawo polskie mnie nie interesuje, czysta technologia i np. prawo niemieckie gdzie jest wyraźnie napisane co może być syntetykiem a co HC-syntese także bez podniety....

Napisano

> Napisałem wyraźnie to cytat z forum SIP, w odpowiedzi na wyraźne zapytanie innego kolegi lubującego

> się w olejach, które Motule to syntetyki.Znasz to forum? Poszukaj sobie....

Z całym szacunkiem, ale forum skody, nie jest dla mnie kompendium wiedzy o olejach.

Natomiast Tobie polecam poczytać fora typowo o olejach

chyba największe na swiecie:

forum1

a tu mniejsze ale z Rosji smile.gif

forum2

Napisano

> Z całym szacunkiem, ale forum skody, nie jest dla mnie kompendium wiedzy o olejach.

> Natomiast Tobie polecam poczytać fora typowo o olejach

> chyba największe na swiecie:

> forum1

> a tu mniejsze ale z Rosji

> forum2

Czyli jednak nie wiesz o czym piszę, uwaga tłumaczę skrót:

SIP - Subaru Import Polska, jaka Skoda?

Napisano

> Napisałem, prawo polskie mnie nie interesuje

Dość mocne stwierdzenie....

Napisano

> Czyli jednak nie wiesz o czym piszę, uwaga tłumaczę skrót:

> SIP - Subaru Import Polska, jaka Skoda?

Oj mój błąd, bo podobny wątek o olejach motula był na forum skody, a dokładnie octawii

Napisano

> Dość mocne stwierdzenie....

W czym takie mocne? Przecież w kontekście technologii nie ma to żadnego znaczenia. U nas wrzucasz pod syntetyk co chcesz, łącznie z przetwarzanymi zużytymi olejami, na nowe jakie możesz kupić w Lidlu jako syntetyk...

Bitoga czytuję od dawna, ale u nas też już robią lab testy (np. Balckstone)i parę osób ma pojęcie o olejach i pisze na naszych forach choćby wspomniany SIP.

Napisano

To w którym miejscu jakiś olej Motula jest syntetykiem (nie HC)? Pytam bo szukałem na angielskim i wyskoczyło to samo co w polskim, pomijając oczywistą różnicę w języku spineyes.gif

Napisano

> To w którym miejscu jakiś olej Motula jest syntetykiem (nie HC)? Pytam bo szukałem na angielskim i

> wyskoczyło to samo co w polskim, pomijając oczywistą różnicę w języku

No przecież piszą że wg nich żaden.

A Motul kłamie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> No przecież piszą że wg nich żaden.

> A Motul kłamie

No wg kart polskiego i angielskiego Motula wynika, że jest to HC, a nie "100% synthetic" jak to jest napisane na bańkach.

Zawartość to jedno, a marketing to drugie i nie tyczy się to tylko Motula ale całego biznesu olejowego.

Napisano

> No przecież piszą że wg nich żaden.

> A Motul kłamie

Nie karmić trolla, niech zacznie rozmawiać sam ze sobą. Dostają grajcary za post i tyle w temacie. Nie ważne są karty MSDS, wazny jest "szeptany marketing" - niestety ostatnio coraz bardziej nachalny i głupszy screwy.gif.

Napisano

> Nie karmić trolla, niech zacznie rozmawiać sam ze sobą. Dostają grajcary za post i tyle w temacie.

> Nie ważne są karty MSDS, wazny jest "szeptany marketing" - niestety ostatnio coraz bardziej

> nachalny i głupszy .

Jak się ktoś nie zgadza z tobą i brakuje ci argumentów to uważasz że trolluje.Gdzie i w którym momencie? Jaki szeptany marketing? Nie znasz mnie, nie wiesz co robię...a uważasz że diluję Motulem, bo się nie zgadzam z Twoimi argumentami? Widzę, że ciężko Ci zachować poziom, znawco olejowy...ogarnij się trochę....żal.pl

Napisano

ostatnio tj pół roku temu kupiłem w tesco 4 litry

castrol edge do dizli 5-40 za 110 zł.

zadowolony jestem bo przejechałem już 10 tyś a olej nie jest zbyt brudny więc jeszcze 5 tyś przejadę.

dyskusja nt czy olej HC czy PAO to taka akademicka jest bo liczy się cena. skoro wymieniam po 10-15 tyś to różnica żadna a nawet HC może być lepszy

moim zdaniem każdy syntetyk jest dobry a najlepszy ten najtańszy

Napisano

> Potrzebuję opini na temat tego oleju. Podobno jest bardzo dobry - szczególnie dla zimnego silnika,

> ale czy warto zmieniać dotychczasowy? Obecnie leję Motula

Jeździłem na Amsoil 5W30, ale po przejechaniu 8000 km silnik zaczął dziwnie głośno pracować. Powróciłem więc do sprawdzonego QUAKER STATE 5W30 Ultimate Durability i tego mogę polecić.

Napisano

> A może być test na ośmiu jednakowych samochodach?

Wyszło, że najwieksze zużycie silnika (żelazo i molibden w oleju) na olejach Mobil i Castrol grinser006.gif

Napisano

> dyskusja nt czy olej HC czy PAO to taka akademicka jest bo liczy się cena. skoro wymieniam po 10-15

> tyś to różnica żadna a nawet HC może być lepszy

Baza HC tańsza, więc dodatki mogą być lepsze?

> moim zdaniem każdy syntetyk jest dobry a najlepszy ten najtańszy

CCC ?

Napisano

> Wyszło, że najwieksze zużycie silnika (żelazo i molibden w oleju) na olejach Mobil i Castrol

Co do mobila, do dość często powtarza się w testach zwiększone zużycie części stalowych (dużo Fe w próbkach)

Napisano

> Wyszło, że najwieksze zużycie silnika (żelazo i molibden w oleju) na olejach Mobil i Castrol

Żelazo to praktycznie przy wszystkich olejach wyszło porównywalnie (najniższe miał Shell).

natomiast rzeczywiście molibden bardzo wysoki poziom miał w Mobilu i Castrolu, tylko czy to na pewno świadczy o zużyciu silnika, czy raczej o tym że jest w podstawowym składzie tego oleju (jako dodatek uszlachetniający). Raczej należy przyjąć to drugie - shelli i castrol stosują molibden w oleju - bo poziom molibdenu nie zmienił się - po 5 czy 10 tyś. km.

Swoją drogą, lanosem na mobilu przejechałem 190kkm i nie zaobserwowałem objawów zużycia silnika..

Napisano

Teraz jeszcze pytanie jak się ma 'ich' Mobil i Castrol do tego sprzedawanego u nas, podejrzewam że są produkowane w innych miejscach.

Napisano

Tak jak Valvoline, zachwalany na amerykańskich forach to i u nas ludzie kupują, a wystarczy do karty zajrzeć, że to są inne oleje na inne rynki... niestety.

Tak z tego rosyjskiego testu... nie uważacie, że te oleje wyszły dość podobnie? Na tyle, że zmieniając je regularnie jak producent samochodu podaje, wszystkie sprawdzą się niemal identycznie dobrze? Bo ja mam takie wrażenie, że PAO/estry to raczej mojej psychice pomogą niż rzeczywiście zrobią różnicę w stosunku do HC.

Napisano

> Bo ja mam takie wrażenie, że PAO/estry to raczej mojej psychice pomogą niż

> rzeczywiście zrobią różnicę w stosunku do HC.

Ale masz rację.

Do normalnej, spokojnej jazdy nie ma problemu używać HC. Mało tego, maja czasem lepsze właściwości przy takiej eksploatacji, np. mają mniejsze problemy z degradacją od wilgoci, lepiej gromadzą zanieczyszczenia. To jest ważne przy normalnej eksploatacji.

Natomiast łatwiej jest zerwać filtr olejowy przy dużych obciążeniach, łatwiej ulegają degradacji od temperatury niż PAO czy Estry. Ale to już jest ważne dla jazdy tzw sportowej zlosnik.gif

Napisano

> W czym takie mocne? Przecież w kontekście technologii nie ma to żadnego znaczenia. U nas wrzucasz

> pod syntetyk co chcesz, łącznie z przetwarzanymi zużytymi olejami, na nowe jakie możesz kupić

> w Lidlu jako syntetyk...

> Bitoga czytuję od dawna, ale u nas też już robią lab testy (np. Balckstone)i parę osób ma pojęcie o

> olejach i pisze na naszych forach choćby wspomniany SIP.

ale tam na topie jest Millers...

Napisano

To, że jakiś olej jest pao/ester to nie wszystko.Ważne są dodatki, a te ciężko "rozpuszczają" się w bazach czysto syntetycznych, a więc coraz więcej firm robi oleje albo właśnie tylko w oparciu o hc i pakują dużo dodatków albo robią miksa, zmniejszając udział pao/ester na rzecz hc jako "nośnika" dodatków.

Oczywiście, że oleje IV czy V grupy są lepsze ale z pakietem dodatków.Jednak wszystko zależy od stylu użytkowania auta.Żaden nawet najlepszy olej nie wytrzyma przeciągania przebiegu, nawet jeżeli producent pisze że mamy zmieniać olej np. co 20 czy 30 kkm, a styl jazdy to gaz w podłogę albo tylko jazda miejska na krótkich odcinkach.

• 9 miesięcy później...
Napisano

> Chyba to prawda - moda. Jak się Amsoil już znudzi to pewnie następny w kolejce będzie Pennzoil.

Pennzoil już był dostępny w Polsce, tak gdzieś z 10 lat temu.