Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polskie drogi w niezłym stanie?

Featured Replies

Napisano

Jak informuje Federacja Drogowa Unii Europejskiej, zaprezentowano wyniki wspólnego projektu, Białe drogi, którego celem było wskazanie najbezpieczniejszych odcinków sieci TEN-T we wszystkich krajach Unii. W Polsce znaleziono 9 takich odcinków, o łącznej długości 230 km. Ponadto, częścią projektu było również badanie na miejscu stanu infrastruktury drogowej, wchodzącej w skład sieci TEN-T w 10 krajach, w tym w Polsce. Stwierdzono, że większość dróg TEN-T to są drogi dwupasmowe, choć zdarzają się i jednopasmowe. Szerokość pasa jezdni jest równa lub większa niż 3,5 metra, mają one utwardzone pobocze szerokości 50-150 cm. Przenoszą one dość znaczny ruch: od 10.000 do 35.000 pojazdów na dobę. W Polsce najwyższy był udział ruchu ciężkiego (43 procent), dla porównania w Hiszpanii wahał się od 13 do 26 procent, a na Łotwie wynosił 12 procent. Stwierdzono (ogólnie, bez wymieniania krajów), że widoczne są różnice w poziomie utrzymania nawierzchni. Zdarzają się spękania nawierzchni lub koleiny, wynikające z ograniczania środków przeznaczanych na utrzymanie, ale generalnie stan tych dróg określono jako niezły.

Czy to oznacza że nawierzchnie mamy w niezłym stanie?

źródło: http://www.rynekinfrastruktury.pl/artyku...do-bialych.html

Napisano

> Czy to oznacza że nawierzchnie mamy w niezłym stanie?

> źródło: http://www.rynekinfrastruktury.pl/artyku...do-bialych.html

a masz wątpliwości ?

drogi krajowe są w całkiem niezłym stanie ok.gif

na niższych klasach bywa różnie, ale też w większości tragedii nie ma

Napisano
  • Autor

> a masz wątpliwości ?

> drogi krajowe są w całkiem niezłym stanie

> na niższych klasach bywa różnie, ale też w większości tragedii nie ma

Mam lekkie obawy co do stanu dróg po zimie. Jak już przyjdzie konkretna wiosna, mam nadzieję że dużych zniszczeń nie będzie, chociaż niektóre DK mocno ucierpiały.

Napisano

> Racja!

a czytałeś co napisałem ?

i wrzucasz linka do jakiejś zapyziałej uliczki hmm.gif

poszukaj jeszcze gdzieś foty Lucyfera z jego osiedla

mogę dodać nasz Krk folklor - ulica Portowa

afdc444d668f46a0e583b29eb1027b46_1265429095.jpg

Napisano

> a czytałeś co napisałem ?

Czytałem!!!

Quote:

na niższych klasach bywa różnie, ale też w większości tragedii nie ma

Na drogach "niższych klas" JEST tragedia. Niestety. no.gif

Napisano

> Czytałem!!!

> Quote:

> Na drogach "niższych klas" JEST tragedia. Niestety.

w jednych miejscach jest tragedia, w innych stan dróg jest lepszy niż niejednej krajowej. Stan dróg powiatowych,wojewódzkich czy gminnych zależy od zasobności/gospodarności odpowiedniego powiatu czy gminy. I bywa bardzo różny. Nie ma co generalizować

Napisano

> w jednych miejscach jest tragedia, w innych stan dróg jest lepszy niż niejednej krajowej. Stan dróg

> powiatowych,wojewódzkich czy gminnych zależy od zasobności/gospodarności odpowiedniego powiatu

> czy gminy. I bywa bardzo różny. Nie ma co generalizować

Generalizować może nie, w skali kraju ale jakoś gdzie się nie ruszę, w dowolnym kierunku od domu to mam sajgon, masakrę i traumę przez wiele kilometrów sciana.gif

Droga Lublin-Przemyśl, okolice miejscowości Wysokie, Tarnawa (ale nie tylko) - trudno to opisać co tam jest na "drodze".

Napisano

> Czytałem!!!

> Quote:

> Na drogach "niższych klas" JEST tragedia. Niestety.

i uważasz że ta ulica (nie droga), należy do sieci "transeuropejskie sieci transportowe" - TEN-T ?

Napisano

> i uważasz że ta ulica (nie droga), należy do sieci "transeuropejskie sieci transportowe" - TEN-T ?

Nie bardzo wiem, o czym Ty do mnie piszesz... grinser006.gif

Ale widze drogi w swoim bezpośrednim otoczeniu (kilka km od granic W-wy) + okolice Sochaczewa - dziura na dziurze, tyle powyłaziło po zimie, że albo lecisz szybko "nad dziurami" (ryzykowne, bo zawsze można trafić na dziurę, nad która nie przelecisz), albo slalom na dwójce i 15 km/h... spineyes.gif

Napisano

> Nie bardzo wiem, o czym Ty do mnie piszesz...

o tym czego dotyczył ten raport, czyli głównych dróg

które IMO są w PL dobrej jakości, niestety są mało bezpieczne, o czym też mówi ten raport

Napisano
  • Autor

> o tym czego dotyczył ten raport, czyli głównych dróg

> które IMO są w PL dobrej jakości, niestety są mało bezpieczne, o czym też mówi ten raport

Nie do końca wiadomo z tekstu, czy przebadano w Polsce tylko te 230 km o których piszą, czy jednak zbadano większość dróg krajowych. Na pewno też nie wszystkie DK należą do ten-t.

Napisano

> Nie do końca wiadomo z tekstu, czy przebadano w Polsce tylko te 230 km o których piszą, czy jednak

> zbadano większość dróg krajowych. Na pewno też nie wszystkie DK należą do ten-t.

Czytamy ze zrozumieniem: "Polska (...) : na 4339 km objętych badaniem (...)"

Napisano

> Nie do końca wiadomo z tekstu, czy przebadano w Polsce tylko te 230 km o których piszą, czy jednak

> zbadano większość dróg krajowych. Na pewno też nie wszystkie DK należą do ten-t.

napisali, te 230km to tzw białe drogi, raptem 5%, gdzie średnia EU to 40%

Quote:

Polska i pod tym względem wypadła kiepsko: na 4339 km objętych badaniem, znaleziono 9 odcinków spełniających kryteria, o łącznej długości 230,8 km – czyli nieco ponad 5 procent długości sieci

sieć dróg krajowych w PL to ponad 18tyś km, więc badaniem objęto tylko fragment

te korytarze będą pewnie zbliżone do przebiegu międzynarodówek E