Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

szyby - zamienniki

Featured Replies

Napisano

Muszę wymienić przednią szybę.

I teraz pytanie, czy zrobić to w ASO (samochód ma dwa lata z hakiem, więc jeszcze do ASO mi po drodze zlosnik.gif ) i zamontować oryginalną koreańską, czy zamontować zamiennik - zakład montujący szyby poleca mi szyby marki securit.

Ma to być szyba z takim samym wyposażeniem jak oryginał (zielony pasek i antena radiowa). Czy jakość tej szyby nie będzie gorsza od oryginału? Może ktoś ma jakieś doświadczenia.

Napisano

> Muszę wymienić przednią szybę.

> I teraz pytanie, czy zrobić to w ASO (samochód ma dwa lata z hakiem, więc jeszcze do ASO mi po

> drodze ) i zamontować oryginalną koreańską, czy zamontować zamiennik - zakład montujący

> szyby poleca mi szyby marki securit.

> Ma to być szyba z takim samym wyposażeniem jak oryginał (zielony pasek i antena radiowa). Czy

> jakość tej szyby nie będzie gorsza od oryginału? Może ktoś ma jakieś doświadczenia.

zamiennik od oryginału będzie różniło tylko logo producenta samochodu

Napisano

Masz na myśli saint gobain sekurit?

robią do wielu samochodów jako fabryczne.

Ich fabryka w Dąbrowie górniczej kilka lat temu robiła od środka b. dobre wrażenie.

jakiś tekst

chyba to nie jest zły wybór...

Napisano

U mnie w Astrze G (zresztą w AH też) są szyby Pilkingtona, oczywiście dodatkowo jest logo GM. Na początku tego roku wymieniałem w AG przednią szybę, założyłem również Pilkingtona, tyle że bez logo GM-u. Jak na razie nie mogę złego słowa powiedzieć na ten produkt.

Nie tylko producent szyby się liczy ale i poprawny jej montaż. Ktoś źle wklei, to szyba albo pęknie od naprężeń, albo będzie trzeszczeć, piszczeć etc. a użytkownicy piszący na forach często niesprawiedliwie zrzucają winę na producenta szyb, zamiast na warsztat.

Osobiście to i NordGlassa bym wybrał, ale że taniej dostałem Pilkingtona to podwójnie byłem zadowolony.

Orientowałem się również ile kosztowałoby to wszystko w ASO, i tak - wymiana około 500zł, szyba - 520zł, za Sekurit w Szybexie, dodatkowo z paskiem chcieli 340zł, w NordGlass 330 ZTCP.

Napisano

Nord Glass - bardzo łatwo się rysuje, a wszystkiego odmrażaczem nie załatwisz. Plus, jest niewrażliwa na ślady obić po kamykach.

Fabryczny Splintex (zdaje się) wogóle nie rysował się, a zmieniłem go bo miał tysiące śladów po kamykach - nie było nic widać pod słońce.

Chyba nie ma idealnych rozwiązań ;-)

Napisano
  • Autor

> Orientowałem się również ile kosztowałoby to wszystko w ASO, i tak - wymiana około 500zł, szyba -

> 520zł, za Sekurit w Szybexie, dodatkowo z paskiem chcieli 340zł, w NordGlass 330 ZTCP.

Moja szyba w ASO z montażem to ponad 1500zł (dzisiaj pytałem) hahaha.gif

natomiast w szybexie za Sekurita 600zł ok.gif

Napisano
  • Autor

> Masz na myśli saint gobain sekurit?

Chyba tak. Gościu z Szybexu powiedział, że jak chcę lepszą to brać Sekirita

Napisano

> Nord Glass - bardzo łatwo się rysuje, a wszystkiego odmrażaczem nie załatwisz. Plus, jest

> niewrażliwa na ślady obić po kamykach.

dokładnie, po pierwszej zimie na mojej już rysy było widać, a skrobaczki praktycznie nie widziała...

Napisano

ja mam teraz zamiennik Pilkingtona i jest chyba tak samo do niczego jak Nordglass. Po 2 miesiącach porysowana od wycieraczek, ślady uderzeń kamyków. A brałem ją specjalnie bo nie chciałem Nordglassa i myślałem, że będzie lepiej. Niestety, ale co oryginał to oryginał (w sensie szyba fabryczna). w oryginalnej szybie nie miałem takich uszkodzeń po 3 latach sciana.gif

Napisano

> Muszę wymienić przednią szybę.

> I teraz pytanie, czy zrobić to w ASO (samochód ma dwa lata z hakiem, więc jeszcze do ASO mi po

> drodze ) i zamontować oryginalną koreańską, czy zamontować zamiennik - zakład montujący

> szyby poleca mi szyby marki securit.

> Ma to być szyba z takim samym wyposażeniem jak oryginał (zielony pasek i antena radiowa). Czy

> jakość tej szyby nie będzie gorsza od oryginału? Może ktoś ma jakieś doświadczenia.

Nie wszystkie szyby występują w zamiennikach.

Jesli Twoja występuje i ma wszystko czego trzeba (pasek, antena) to nie ma przeszkód.

Tak naprawdę "oryginały" i "podróby" różnią się tylko nadrukiem, jeśli dana szyba występuje w tańszej wersji.

Napisano

> Tak naprawdę "oryginały" i "podróby" różnią się tylko nadrukiem, jeśli dana szyba występuje w

> tańszej wersji.

Czesto "oryginalow" jest kilka odmian do danego samochodu, zaleznie od wersji auta, silnika pod maska, zawieszenia itd. Niestety wiele zamiennikow tego nie uwzglednia i jest jedna odmiana.

Napisano
  • Autor

> Czesto "oryginalow" jest kilka odmian do danego samochodu, zaleznie od wersji auta, silnika pod

> maska, zawieszenia itd. Niestety wiele zamiennikow tego nie uwzglednia i jest jedna odmiana.

Zgadza się, też to zauważyłem.

Ale czym mogą się różnić poza widocznym wyposażeniem (pasek, antena miejsce pod czujniki)

Napisano

> Zgadza się, też to zauważyłem.

> Ale czym mogą się różnić poza widocznym wyposażeniem (pasek, antena miejsce pod czujniki)

Nie wiem, moze samym szklem i jego wytrzymaloscia niewiem.gif. Trzeba pamietac, ze szyba czolowa jest tez elementem usztywniajacym karoserie i dzialaja na nia rozne sily/naprezenia.