Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szyba do wymiany?

Featured Replies

Napisano

> Czy nie?

Kleić a nie wymieniać chyba że jest mniej niż 10 cm od krawędzi lub w centralnym polu widzenia i będzie przeszkadzać ślad bo na pewno coś zostanie.

Napisano

> Czy nie?

Są w Katowicach tacy magicy co nawiercą dziurkę i wypełnią to jakimś klejem. Kiedyś mi tak naprawili szybę i było z nią wszystko ok aż do sprzedaży samochodu.

Jeśli zostawisz tak jak jest to może pęknąć.

Napisano
  • Autor

> Kleić a nie wymieniać chyba że jest mniej niż 10 cm od krawędzi lub w centralnym polu widzenia i

> będzie przeszkadzać ślad bo na pewno coś zostanie.

no jest w polu widzenia kierowcy...

Napisano
  • Autor

a to oni takie pajączki też kleją? Myslałem że tylko takie okrągłe dziurki

Napisano
  • Autor

> A duze to?? Raczej bedzie pekac dalej.

jak paznokieć małego palca, ale w polu widzenia

Napisano

> a to oni takie pajączki też kleją? Myslałem że tylko takie okrągłe dziurki

Raczej tego nie naprawia, zalezy jeszcze od rozmiarow pajaczka. U mnie przy probie naprawy szyba pekla dalej.

Napisano

> a to oni takie pajączki też kleją? Myslałem że tylko takie okrągłe dziurki

Ja miałem dziurkę ale mówili że przy pajączkach można zrobić kilka nawierceń na końcach pęknięć i tam też wypełnić. Jest trudniej ale czasem się udaje.

Najlepiej podjechać żeby sami ocenili.

Napisano

> jak paznokieć małego palca, ale w polu widzenia

To jest szansa na udana naprawe z powodu malych rozmiarow wink.gif

Napisano

> jak paznokieć małego palca, ale w polu widzenia

Takie coś to skleić powinni. Max wielkość to moneta 5 zł. Ale pewnie z pajączkiem. Koszt 50-80 zł w zależności od zakładu. Zaklej to żeby się tam nic nie dostawało.

Napisano
  • Autor

Byłem u ziomali z nordglassu - dali lepkę na szybę i wyglada to tak:

jak najbardziej do naprawy - 140zł

albo nowa szyba 450zł.

Ori szyba jest z pilkingtona - jeszcze jutro tam zadzwonię.

Aaa byłem jeszcze w toyocie - 1350zł szyba i 600-700zł wymiana rotfl.gif

Napisano

> Czy nie?

Mam podobnego pajączka, na szczęście w lewym dolnym rogu więc nie przeszkadza.

Pół roku było ok, kilka dni temu zaczęło iść dalej i już ma ze 3 cm... facepalm%5B1%5D.gif

W Matizie mam takiego od 10 lat i nie rośnie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

No to teraz pytanie:

pilkingotn, nordglass, czy co? Jaka firma robi dobre szyby?

Napisano

> No to teraz pytanie:

> pilkingotn, nordglass, czy co? Jaka firma robi dobre szyby?

napraw to co masz- też ostatnio naprawiałem- praktycznie nie ma śladu

Napisano
  • Autor

> napraw to co masz- też ostatnio naprawiałem- praktycznie nie ma śladu

auto ma prawie 190kkm nalotu i nikt skrobaczki nie oszczędzał na nim - szyba jest dość porysowana. Jest pretekst żeby dostał nową.

Napisano

> auto ma prawie 190kkm nalotu i nikt skrobaczki nie oszczędzał na nim - szyba jest dość porysowana.

> Jest pretekst żeby dostał nową.

http://www.nordglass.pl/pl,page,jak-naprawiamy-odpryski.html

takie coś widziałem po naprawie i bez śladu - auto jeździło z tym dobrych parę lat.

Napisano

> No to teraz pytanie:

W matizie mialem nordglass jezdzila 2 lata i nie bylo zadnego problemu, rok temu w Cromie wymienialem tez na nordglass i miala sie dobrze do momentu sprzedazy.

Napisano
  • Autor

No wlasnie pamietam ze chwaliles. No i domu blisko. Pewnie tam kupie ale pozbieram opinie

Napisano

> No wlasnie pamietam ze chwaliles. No i domu blisko. Pewnie tam kupie ale pozbieram opinie

Tak, dobrze robia, problemu z szybami nie bylo zadnego, auto na 2h zostawiasz, to moze wrocic do domu wink.gif

Dobrze ze nie masz barwionej szyby, ja po 2 miesiacach przy myciu auta zauwazylem ze mi zla szybe wstawili facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Czy nie?

Miałem mniejszy i w N... G.... już kręcili nosem. Było poza polem widzenia, więc w końcu zgodzili się zrobić.

Dają taką gwarancję, że jeśli pójdzie dalej po naprawie to koszty naprawy odliczają od kosztu szyby. Dlatego rozumiem, że nie są chętni do ryzykownych napraw.

Moim zdaniem nikt się nie podejmie z gwarancją.

Pozdrawiam.

Napisano

> No to teraz pytanie:

Nordglass nie - bardzo łatwo się rysuje.

Piklington - nie da się porysować, ale kiepsko znosi obijanie kamykami z innych aut (robi się dużo śladów).

Wybór należy do Ciebie hehe.gif

Napisano

Miałem w poprzednim aucie NordGlass i rozkleiła się po trzech latach i od innych użytkowników słyszałem podobne opinie.Takie białe plamy robią się zazwyczaj na krawędziach a pilkington to już jest klasa.Mogę ci podać juto cenę od przedstawiciela.My zazwyczaj w firmie używamy ich do Actrosów i cena jest około450 PLN brutto więc ok.

Napisano

> auto ma prawie 190kkm nalotu i nikt skrobaczki nie oszczędzał na nim - szyba jest dość porysowana.

> Jest pretekst żeby dostał nową.

a to zmienia postać rzeczy- wymieniaj- jest okazja - bierz pilkingtona ok.gif

Napisano

Ja mam centralnie na szerokości kierowcy taki właśnie pajączek i soczewkę - jedno pod drugim. Naprawa obu: 300 zł. Nie opłaca się naprawiać, a wymieniać z powodu takiej dupereli tym bardziej bez sensu. Że porysowana to dla mnie też nie powód do wymiany, ale każdy ma inne wymagania. grinser006.gif

Napisano

> Czy nie?

U ojca był podobny pajączek na wysokości oczu kierowcy. Pojechaliśmy do magików i za 80 czy 100zł naprawili. Najpierw nawiercili dziurkę, Wcisnęli pod ciśnieniem żywicę, utwardzili ultrafilotem, zeskrobali nadmiar żyletką i prawie zero śladu. Nie przeszkadza, widać dopiero jak poszukasz lub będziesz się przyglądać. Polecam.

Napisano

> Nordglass nie - bardzo łatwo się rysuje.

To fakt. Miałem w X-Trail-u dwie pod rząd. Jedną mi zarysował brudną gąbką dzieciak myjący szyby na światłach. Z resztą oryginalna Nissana tak samo. Chyba teraz takie szyby oszczędne prawie wszyscy robią?

I pomyśleć, że w CR-V z 2002r. przez 6 lat i 300kkm. skrobania tępą, plastikową skrobaczką nic nie zarysowałem :-O

Pozdrawiam.