Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gumowe osłony - Maluch.

Featured Replies

Napisano

Zapytałem na PRL-u ale tu chyba więcej ludzi zagląda i może ktoś nie związany ze starą motoryzacją dodatkowo pomoże.

Rok temu podczas montażu zespołu napędowego Fiata 126 do drezyny zamontowałem nowe gumowe osłony przegubów w skrzyni biegów.

Wczoraj odkryłem, że jedna z osłon najnormalniej w świecie sobie sparciała, popękała i zaczyna się kruszyć.

W Maluchu wymiana jest prosta ale w tej mojej drezynie jest o wiele więcej roboty przy tym.

Zamierzam poskładać nowy silnik i wówczas dopiero wtedy wymontowałbym cały napęd i to zrobił. Tylko jaką mam gwarancje, że znów mi po roku ta osłona się nie rozleci?

Jak to doraźnie zabezpieczyć? Owinąć to jakąś taśmą czy jak?

Czy faktycznie te osłony się tak sypią? Może teraz robią jakieś daremne zamienniki?

Żeby jeszcze ta wymiana nie była taka kłopotliwa to bym się nie przejmował ale w drezynie trochę się muszę namęczyć i dlatego pytam, bo może można dostać jakieś inne lepsze i bardziej wytrzymałe osłony. Może jest jakaś firma, która produkuje coś z lepszego materiału?

Albo może coś pasuje z innego samochodu?

Napisano

Nic nie zrobisz te osłony takie kiepskie nowe chyba że na szrocie dobre używki orginalne wyrwiesz. Jako ciekawostkę powiem że clio stoi 3ci rok i niektóe osłony wymieniane na markowe już parcieją a auto stoi..

Napisano

Zamienniki "no-name" są daremne. Ten sam problem przerabiałem w matizie - skończyło się na tym, że dopasowałem wg katalogu osłonę przegubu do swifta, ale za to wyprodukowaną przez normalną firmę - Lobro. Teraz przynajmniej osłona nie ma śladów spękań już następnego dnia, tylko po roku wygląda dalej jak nowa.

Ponieważ w katalogach normalnych producentów elementów gumowych malucha raczej nie znajdziesz, to może coś będzie do zabytkowych, bliźniaczych konstrukcji i nawet jakbyś miał to ściągać z drugiego końca kraju to ma to sens.

Napisano
  • Autor

> Podobne

To nie to samo. Nie będzie pasować.

Napisano
  • Autor

> zmierz i poszukaj po hurtowniach, może coś podpasujesz

Nie mam zbytnio czasu na szukanie, przeglądam tylko to co znajdę gdzieś w internecie i jak na razie nie trafiłem.

Cały czas liczę na to, że może da się trafić na jakieś osłony wykonane z bardziej trwałego materiału.

Napisano

Kiedyś te osłony się nie sypały. Może by gdzieś u makaroniarzy poszukać? Pięćsetka jest tam kultowa a to przecież prawie maluch, więc na pewno coś tam tworzą do tego...

Napisano

Spytaj w ASO Fiata, może mają jeszcze na stanie oryginalne osłony które Ci wytrzymają znacznie dłużej a sprzedadzą za bezcen, bo tak robią z częściami do aut których już się normalnie nie serwisuje.

Napisano

A jakby pogadać z firmami co poliuretanowe elementy zawieszeń robią i coś by doradzili?

Mają pewnie odpowiednie technologie i materiały.Pewnie cena też była by odpowiednia, ale coś za coś.

Tak tylko mi do głowy przyszło.

Jakiś uniwersalny mieszek na przeguby Quinton Hazel ma w ofercie. Może takie coś by dało radę.

Albo coś lobro z jakiegoś popularnego autka. Chyba można by normalnie harmonijkę zastosować.

Napisano

> Nie mam zbytnio czasu na szukanie, przeglądam tylko to co znajdę gdzieś w internecie i jak na razie

> nie trafiłem.

> Cały czas liczę na to, że może da się trafić na jakieś osłony wykonane z bardziej trwałego

> materiału.

ale z neta nie wiesz co kupisz- w sklepie pomacasz chociaż, może sprzedawca coś doradzi albo poszuka gdzieś w hurtowniach- imo najlepszy sposób-może nie najszybszy

Po za tym w sklepach mają katalogi różnych producentów różnych wynalazków wink.gifwaytogo.gif