Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

małe auto dla dziewczyny - do 7 tys

Featured Replies

Napisano

Hej. Pytanie z rodzaju najbardziej powtarzalnych na AK. Muszę zarekomendować jakieś auto dla bardzo dobrej znajomej.Tym razem celujemy w kwotę maksymalnie 7 tys. Założenia jakie otrzymałem:

> Muszę kupić auto - 5 drzwiowe, bezpieczne, benzyna, tanie w utrzymaniu, w miarę bezawaryjne.

> Wyposażenie gra drugorzędną rolę - oprócz wspomagania, bo łatwiej wink.gif Za granicą nie wchodzi w

> grę - nie mam na to czasu. Możesz coś polecić w wolnej chwili ? Jazda w mieście i od czasu do

> czasu w trasę. Fajnie byłoby gdyby w środku można rozmawiać nie podnosząc głosu he he.

> Jedyny szkopuł to cena - maksymalnie 7 tys."

Moje założenia:

- małolitrażowa ekonomiczna benzyna (1.0-1.4) z manualną skrzynią, najchętniej bez LPG, ponieważ LPG w autach z tej półki najczęściej nie

jest już bezobsługowe, lecz upierdliwe. Na pewno nie diesel - w tej kwocie chyba będzie wymagał inwestycji.

- są to okolice Jeleniej Góry, więc starsze auta niemieckie wydają się mieć tam najlepsze wsparcie u niedrogich mechaników. Ale może się mylę ? - mile widziane słowo od mieszkańców tych okolic.

- aby korozja nie była dokuczliwa i nie zjadała jeszcze autka wyraźnie, nie wpływała na pogorszenie bezpieczeństwa.

- 2 poduszki powietrzne wymagane

- myślę o klasie B z Niemiec, tzn. Fabia, Polo, Ibiza. Może Corsa, Fiesta - ale tu z korozją może być gorzej. Coś innego ?. Sam bym polecił coś innego niż niemieckie, bo nie przepadam za nimi, ale auto ma mieć jak największą dostępność części i prostotę oraz taniość naprawy.

- założeniem najważniejszym jest by auto było PRZEWIDYWALNE i nie rujnowało budżetu dziewczyny samotnie wychowującej córeczkę.

Dam Jej linka do tego tematu.

Wielkie dzięki z góry za wszystkie rady.

Napisano

Sprzedaję mojego Matiza - 2004 rok (ogłoszenie w podpisie) - może będzie zainteresowana ok.gif Co prawda to klasa A, a nie B, ale dość spory jej przedstawiciel. Tanie części, łatwe naprawy eksploatacyjne - auto małe i zwinne w mieście.

Napisano

> Hej. Pytanie z rodzaju najbardziej powtarzalnych na AK. Muszę zarekomendować jakieś auto dla bardzo

> dobrej znajomej.Tym razem celujemy w kwotę maksymalnie 7 tys. Założenia jakie otrzymałem:

> Moje założenia:

> - małolitrażowa ekonomiczna benzyna (1.0-1.4) z manualną skrzynią, najchętniej bez LPG, ponieważ

> LPG w autach z tej półki najczęściej nie

> jest już bezobsługowe, lecz upierdliwe. Na pewno nie diesel - w tej kwocie chyba będzie wymagał

> inwestycji.

> - są to okolice Jeleniej Góry, więc starsze auta niemieckie wydają się mieć tam najlepsze wsparcie

> u niedrogich mechaników. Ale może się mylę ? - mile widziane słowo od mieszkańców tych okolic.

> - aby korozja nie była dokuczliwa i nie zjadała jeszcze autka wyraźnie, nie wpływała na pogorszenie

> bezpieczeństwa.

> - 2 poduszki powietrzne wymagane

> - myślę o klasie B z Niemiec, tzn. Fabia, Polo, Ibiza. Może Corsa, Fiesta - ale tu z korozją może

> być gorzej. Coś innego ?. Sam bym polecił coś innego niż niemieckie, bo nie przepadam za nimi,

> ale auto ma mieć jak największą dostępność części i prostotę oraz taniość naprawy.

> - założeniem najważniejszym jest by auto było PRZEWIDYWALNE i nie rujnowało budżetu dziewczyny

> samotnie wychowującej córeczkę.

> Dam Jej linka do tego tematu.

> Wielkie dzięki z góry za wszystkie rady.

Fiat Punto II 1.2 16v ok.gif

albo.... Stilo ?

Napisano
  • Autor

> Fiat Punto II 1.2 16v

dużo aut z PL z niedużym przebiegiem - to plus, ale czytałem, że progi i podłoga rdzewieją w P2 dość mocno....

> albo.... Stilo ?

hmmmm....duży, to już auto "nowych czasów" z CAN-em...... Sprzęt ma być prosty.

Napisano
  • Autor

> bez kozery takie

> clio ?

Mam bdb doświadczenia z takim Clio 1.2 po przedstawicielu handlowym kupiony w wersji 2-osobowej Van, 230 tys. Przekulał bezproblemowo do 350 tys, nie rdzewiał. Później straciłem go z oczu.

Ale koszt serwisowania i dostępność części nie gorsza niż dla masówki z DE ?

Nie rdzewieje gdzieś głębiej ?

Napisano

Daihatsu Sirion do 2005. Bezawaryjny, niedoceniany więc tani i zwykle całkowicie wyposażony. Zdarzają się czasami ubogie wersje z tylko dwoma poduszkami i bez klimy. Większość to sześć poduszek, klima i pełna elektryka.

1,0 pali od 4 do 5l. W tamtych okolicach jest ich mnóstwo i mechanicy je znają. Części eksploatacyjne jak do innych aut.

1,3 to już niezły sprinter ale pali więcej. Za to silnik Yarisa tylko trochę podrasowany, więc jeszcze więcej części.

Moja mulher.gif jeździ już dwa lata 1,0. Zrobiła już 40kkm. Koszty to tylko eksploatacja.

Pozdrawiam.

Napisano

> Hej. Pytanie z rodzaju najbardziej powtarzalnych na AK. Muszę zarekomendować jakieś auto dla bardzo

> dobrej znajomej.Tym razem celujemy w kwotę maksymalnie 7 tys. Założenia jakie otrzymałem:

> Moje założenia:

> - małolitrażowa ekonomiczna benzyna (1.0-1.4) z manualną skrzynią, najchętniej bez LPG, ponieważ

> LPG w autach z tej półki najczęściej nie

> jest już bezobsługowe, lecz upierdliwe. Na pewno nie diesel - w tej kwocie chyba będzie wymagał

> inwestycji.

> - są to okolice Jeleniej Góry, więc starsze auta niemieckie wydają się mieć tam najlepsze wsparcie

> u niedrogich mechaników. Ale może się mylę ? - mile widziane słowo od mieszkańców tych okolic.

> - aby korozja nie była dokuczliwa i nie zjadała jeszcze autka wyraźnie, nie wpływała na pogorszenie

> bezpieczeństwa.

> - 2 poduszki powietrzne wymagane

> - myślę o klasie B z Niemiec, tzn. Fabia, Polo, Ibiza. Może Corsa, Fiesta - ale tu z korozją może

> być gorzej. Coś innego ?. Sam bym polecił coś innego niż niemieckie, bo nie przepadam za nimi,

> ale auto ma mieć jak największą dostępność części i prostotę oraz taniość naprawy.

> - założeniem najważniejszym jest by auto było PRZEWIDYWALNE i nie rujnowało budżetu dziewczyny

> samotnie wychowującej córeczkę.

> Dam Jej linka do tego tematu.

> Wielkie dzięki z góry za wszystkie rady.

Moja renówke jej poleć zlosnik.gif

clio 1.2

ma 5 drzwi

4 poduszki

klima

nie ma korozji

części tanie

pali mało

od dwóch ja mam i na drodze mnie nie zostawiła

jak sprzedam to sobie terenówke kupię zlosnik.gif

Napisano

> Mam bdb doświadczenia z takim Clio 1.2 po przedstawicielu handlowym kupiony w wersji 2-osobowej

> Van, 230 tys. Przekulał bezproblemowo do 350 tys, nie rdzewiał. Później straciłem go z oczu.

> Ale koszt serwisowania i dostępność części nie gorsza niż dla masówki z DE ?

> Nie rdzewieje gdzieś głębiej ?

ja tam rudej na aucie nigdzie nie uświadczyłem, a wybredny jestem, po 2 zimach w PL nic nie wylazło, mimo, że kupiłem z przetartym rantem na nadkolu z tyłu.

CO do części, nie są dramatycznie drogie, przez forumowego kolegę kupiłem tarcze, klocki, łączniki stabilizatora, komplet świec, mocowanie tłumika i wyszło z przesyłką 338 zł ok.gif

Jak na legendy o francuskiej jakości i drożyźnie nie jest tragicznie waytogo.gif

A przy tym autko fajnie się zbiera, nie ma problemów z dynamicznym ruszaniem czy wyprzedzaniem wink.gif

Napisano

> Fiat Punto II 1.2 16v

Jak najbardziej.

> albo.... Stilo ?

Aż tak chcesz zaszkodzić?Stilon za 7 tysia to się nadaje do recyklingu...potem ludziska się zrażają do marki jak kupują w takich cenach.

Napisano

> Jak najbardziej.

> Aż tak chcesz zaszkodzić?Stilon za 7 tysia to się nadaje do recyklingu...potem ludziska się zrażają

> do marki jak kupują w takich cenach.

Co do stilona to dałem po trzech kropkach z z dużym gdybaniem "a gdyby dołożyć" "gdyby szukać kilka miesiecy" ok.gif

Napisano

> Co do stilona to dałem po trzech kropkach z z dużym gdybaniem "a gdyby dołożyć" "gdyby szukać kilka

> miesiecy"

Chcesz kilka miesięcy szukać czegoś za 7 tyś?

Napisano

> bez kozery takie

> clio ?

> 2 lata temu szukałem dla Żony na I-wsze auto i jestem mega zadowolony z tego autka Akuratnie w

> takiej specyfikacji jak ten z linka jest ujeżdżany.

Podpisuję się pod tym ok.gif

Moja serce.gif ma takiego 1.6 8v od półtora roku. Wymieniłem rozrząd,łożysko i klocki na początku i do dziś spokój. Kobitka zadowolona,samochód fajnie skręca ,kapitalnie hamuje.

minusy:

Mogła by być odrobinę lepsza widoczność do tyłu

po dłuższej trasie fotel daje o sobie znać(ale ja jestem trochę przewrażliwony)

Napisano

imo fotele wygodniejsze niż w lanosie, a fotel kierowcy ma regulację wyżej/niżej, lędźwie akurat w tej wersji z linka jest wink.gif i ładne trzymanie na boki. Żona jak wsiadła do niego to już do innego nie chciała wsiadać - w sensie opel, fiat czy inna marka.

Napisano

> imo fotele wygodniejsze niż w lanosie, a fotel kierowcy ma regulację wyżej/niżej, lędźwie akurat w

> tej wersji z linka jest

Fotele mam identyczne jak na zdjęciu i jakoś mi nie leżą,ale moja kobita 165cm jest zadowolona.

Napisano
  • Autor

Dzięki za dotychczasowe głosy i czekam na więcej.

Kiedykolwiek jestem z Jeleniej Górze lub okolicach, widzę że starsze auta są w 90% niemieckie. O wiele bardziej niż w innych rejonach PL.

Czy to jakieś lokalne zamiłowanie mieszkańców, czy wynika to z łatwości i taniości serwisu aut z DE w tych okolicach ?

Przydały by się głosy mieszkańców tych okolic.

Z innej beczki. Co sądzicie o Hyundai Accent ?. Auto by było z okolic 2001. Słyszałem ze mechanicznie bardzo wytrzymałe i przewidywalne auto. Jak z korozją ?