Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Proszę o szybką odpowiedź momenty dokręcania wahacza.

Featured Replies

Napisano

Wydawało mi się że mam te dane a tu kicha muszę dokręcić śruby i nie wiem jakim momentem.

Dodatkowo jakim momentem dokręcamy trzy śruby sworznia 50Nm?

Napisano

Tylna tuleja 100Nm + 75* + 15*.

Przednia 100Nm + 60* + 15*.

Śruby sworznia 35Nm.

Napisano
  • Autor

Dzięki.

Rozumiem że to wszystko jak wahacz jest w pozycji "pracy" czyli jak koło stoi na ziemi?

Napisano

> Dzięki.

> Rozumiem że to wszystko jak wahacz jest w pozycji "pracy" czyli jak koło stoi na ziemi?

Tak zalecają wszelkie poradniki motoryzacyjne.

Na You Tube

jest super instruktaż, gdzie ostateczne dokręcenie wahacza następuje po opuszczeniu auta na podłoże.
Napisano
  • Autor

To ma znaczenie położenie wahacza czy nie? Z tego co widzę to dla tylnej tulei nie ma. Jeżeli chodzi o przednią to nie wiem czy guma po wtłoczeniu w tuleję wahacza ma możliwość obrotu, bo wygląda na to że teoretycznie tak.

Ja u siebie podparłem wahacz tak że uniósł się cały bok auta, czyli samochód wisiał na wahaczu i wtedy dokręciłem, ale niestety jest różnica między podpartym wahaczem a samochodem na kołach. Tak ok 2cm od krawędzi błotnika do środka osi.

Napisano

W AG ta mniejsza tuleja wahacza jest zwulkanizowana, tak że ta metalowa część się nie obraca, w oryginale. Zamiennik Febi u mnie już zawulkanizowany nie był, bo tą metalową tulejkę szło wycisnąć na imadle bez problemu.

Napisano
  • Autor

Tak, u mnie też tak jest ale sama guma teoretycznie może się skręcać w obejmie bo w wahacz jest wtłoczona, a właściwie lepiej brzmi wciśnięta. Gdyby przednia tuleja była jak tylna wtedy ruch byłby całkowicie zablokowany i mielibyśmy tylko odkształcenie sprężyste gumy miedzy dwoma powierzchniami metalowymi. Ruch byłby mocno ograniczony a i wrażliwość na zły montaż była by o wiele większa. Tu dochodzimy do właściwego położenia wahacza podczas skręcania. W AF ten ruch tulei w obejmie jest teoretycznie możliwy, a gdyby napchać jakimś cudem tam smaru to kręciła by się wokół tulei wahacza. Tak tylko teoretyzuję bo sam do końca nie wiem smile.gif

Napisano

W poliuretanach tą tuleję metalową można normalnie wyjąć. Również ta większa tuleja nie jest w plastikowym (w eFce jak pamiętam metalowym) w "płaszczu" w przypadku poli.

Napisano

> To ma znaczenie położenie wahacza czy nie?

Jak kolega Orochimaru pisał - nie ma znaczenia. Dokręcasz odpowiednim momentem i tyle.

Napisano

> To ma znaczenie położenie wahacza czy nie?

Quote:

Montaż:

Za pomocą nowych nakrętek i nowych śrub zamontować wahacz do przedniej ramy pomocniczej -
luźno dokręcić
połączenie gwintowe.

Przegub wahacza włożyć do zwrotnicy i za pomocą nowej nakrętki zamontować do zwrotnicy - moment dokręcania 100 Nm. Zamontować koło przednie - moment dokręcania 110 Nm.

Opuścić pojazd, oba siedzenia przednie obciążyć masą 70 kg i dokręcić złącza gwintowe mocujące wahacz do przedniej ramy pomocniczej na stanowisku do przeglądów lub w kanale - moment dokręcania 90 Nm + 75* + 15*.

Pozdr.

Napisano

Tak, tylko to samo można zrobić bez opuszczania samochodu. Przed włożeniem sworznia w zwrotnicę, ustawić wahacz poziomo i dokręcić. Potem pociągnąć go do dołu i włożyć sworzeń w zwrotnicę.

Napisano

Dokładnie. Podobnie jak z całą geometrią. Teoretycznie należy obciążyć auto kierowcą, w praktyce można bez tego cool.gif

Napisano
  • Autor

> Tak, tylko to samo można zrobić bez opuszczania samochodu. Przed włożeniem sworznia w zwrotnicę<

Tak ale strasznie plącze się końcówka stabilizatora, i u mnie trzeba ją wraz wahaczem lekko lewarkiem podnieść do poziomu. Poza tym w ten sposób udało mi się pogiąć tą blachę ochronną hamulca tarczowego, bo kolumna zawieszenia też życia nie ułatwia, ale to może tylko jam mam takie szczęście.

Napisano

No chyba tak smile.gif Pamiętam jak z bratem w jego eFce robiliśmy przednie zawieszenie, to jedynym problemem jaki napotkaliśmy to było wykręcenie wkładu amortyzatora z kolumny MCP i wybicie końcówki drążka kierowniczego, ale wtedy nie mieliśmy ściągacza. W AG jak ostatnio robiliśmy to obyło się bez takich niuansów.