Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzMK]Opel Meriva - prośba o ocenę

Featured Replies

Napisano

Witam!

Jestem zainteresowany kupnem takiej Merivy otomoto

oglądałem ją dzisiaj - niby wszystko ok, ale wolę Was zapytać czy na zdjęciach nie rzuca się coś w oczy zlosnik.gifzlosnik.gif

proszę o rady, na co zwrócić uwagę - dla mnie podejrzany jest przebieg - tylko 68 tys. hehe.gif

czy na stacji diagnostycznej można sprawdzić prawdziwy przebieg??

wielkie dzięki z góry 20.GIF20.GIF20.GIF

aha, w razie czego podaję VIN W0L0XCE7534250469

Pozdrawiam

Napisano

68 tysi i już powycierany mieszek? alien.gif

Na Twoim miejscu wybrałbym się z blacharzem na oględziny i porządnie obejrzał od spodu podłużnice itd, bo auto zapewne po dzwonie, czego nie ukrywa sprzedający, nie lubię wróżyć ze zdjęć, ale mam wrażenie że zderzak z prawej strony z przodu żyje własnym życiem. Zdjęcia sprytnie zrobione by nie widać było spasowania elementów.

Napisano
  • Autor

> mam wrażenie że zderzak z prawej strony z przodu żyje własnym życiem. Zdjęcia sprytnie

> zrobione by nie widać było spasowania elementów.

w których miejscach i jak sprawdzić spasowanie elementów? Po zamknięciu klapy zderzak dziwnie zadrżał/zawibrował, jakby słabo się trzymał hmm.gif uznałem,że za mocno trzasnąłem hmm.gif

Napisano

> czy na stacji diagnostycznej można sprawdzić prawdziwy przebieg??

w tym aucie przebieg zapisywany jest tylko w zegarach, zmiana przebiegu trwa krócej niż odpowiedz na twojego posta

Podałeś błędny numer VIN

Napisano
  • Autor

> w tym aucie przebieg zapisywany jest tylko w zegarach, zmiana przebiegu trwa krócej niż odpowiedz

> na twojego posta

> Podałeś błędny numer VIN

VIN jest poprawny ok.gif

Napisano

Procedura standardowa.

1. Sprawdzasz ile takie auto z tego roku auto z takim przebiegiem i wyposazeniem kosztuje zwykle w miejscu skad go sprowadzono.

2. Dzwonisz i pytasz, czy cokolwiek oprocz literek na blacie i tzw" ksiazki serwisowej" ktora mozna za 50zl kupic wskazuje na przebieg. Faktury z napraw, czesci, itp. Bo jesli byly i sa potwierdzeniem to nikt by tego nie wyrzucil, a jak nie ma a jest co ukryc to kazdy mowi ze gdzies zginely.

Zreszta daj sobie spokoj z handlarzami z otomoto jesli nie masz pojecia, w co sie pakujesz. Zawodowego cwaniaka nie przecwaniaczysz.

Napisano
  • Autor

> Zawodowego cwaniaka nie przecwaniaczysz.

gość twierdzi, że skupuje samochody z salonów, w których ludzie zostawiają te auta w rozliczeniu i kupują nowe spineyes.gif

Napisano

Mam podobną tylko z silnikiem 1,6. Co do przebiegu może być oryginalny, tylko trzeba sprawdzić daty na oponach. Z zdjęć widać, że mogą być założone opony na których wyjechał z fabryki (oryginalnie ContiPremium I) Najprawdopodobniej naprawiany był tył. Emblemat MERIVA na tylnej klapie w tym roczniku powinien być wyżej w jednej linii z znaczkiem Opel no i brakuje po prawej stronie informacji 1,8 (pewnie klapa była z innego modelu i zabrakło). Ogólnie auto nie wygląda źle no i chyba najlepszy z możliwych w tym modelu silnik. Założyć LPG i jazda.

Napisano

> gość twierdzi, że skupuje samochody z salonów,

Patrząc na mobile.de wynika dość jasno, że za takie auto trzeba dać ok. 4 tys. eur., co po dzisiejszym kursie daje 16,8 kzł. Dolicz do tego wyjazd po to auto i powrót - niech będzie tylko 1,5 kzł.

Łączne koszty - 18 tys. zł. Pan handlarz chce oddać za 14 tys. zł, czyli chce Ci włożyć do kieszeni 4 tys. zł.

Poproś go o dowód osobisty i sprawdź, czy w polu "nazwisko" widnieje: Święty, a w polu "imię": Mikołaj.

A, pominąłem w wyliczeniach dokonane przez pana Mikołaja opłaty.

Na uczciwość pana handlarza także wskazuje krzykliwe "Opel Meriva 2004" w tytule aukcji w sytuacji, gdy rok produkcji to 2003. Jeśli w mobile.de wrzucimy auta z rejestracją 2004, cena skacze do 4,5 tys. eur, zatem prezent, który pan handlarz chce Ci dać to już ok. 6 tys. zł.

Napisano

> Patrząc na mobile.de wynika dość jasno, że za takie auto trzeba dać ok. 4 tys. eur., co po

> dzisiejszym kursie daje 16,8 kzł.....

Nawiązując do tego, znajomy szukał czegoś do 18 tyś, zafixował się mazdą 6, podrzucał mi ogłoszenia, ja mu dałem namiar na taką od znajomego co sprowadza dobre samochody, z resztą na niejednym forum istnieje, ale tamta 19,6 i wgniotka na błotniku, w końcu napalił się na 140 tysięczną fioletową, 14900, za 14 kupił, ma ją 3 mieś i dotarło do niego gdzie haczyk, dlaczego fotel kierownika wygląda jak mop wyciągnięty z wiadra, że cała malowana, że poszpachlowana, że porządnie zadomowiona ruda na aucie. No ale był mądrzejszy...odradziłem ze 2 szt, potem dałem sobie spokój bo jego kontrargumentem że to szrot było "ale ona taka piękna na tych zdjęciach".

Niektórzy wolą uczyć się na swoich a nie cudzych błędach.

Jedno jest pewne-czarów nie ma, a sposoby na cenę są od lat te same-po taniości wyklepanie, cofnięcie sporo licznika i ostatnio w młodszych autach jeszcze na podatku wałkują.

Napisano

> niejednym forum istnieje, ale tamta 19,6 i wgniotka na błotniku, w końcu napalił się na 140

> tysięczną fioletową, 14900, za 14 kupił, ma ją 3 mieś i dotarło do niego gdzie haczyk,

Na ponad 5,5 tys chciałeś go narżnąć hehe.gif

Pewnie chciałeś się z sprzedawcą podzielić zyskiem zlosnik2.gif

Napisano
  • Autor

> Patrząc na mobile.de wynika dość jasno, że za takie auto trzeba dać ok. 4 tys. eur., co po

nie wiem czy to ma znaczenie ale auto jest z Włoch

Napisano

> nie wiem czy to ma znaczenie ale auto jest z Włoch

Więc nie zdziw się jak większość będzie malowana...tam niestety to norma, bo parkingi ciasne a w dodatku mają nawyk przepychania się zderzakami...

Napisano

> Na ponad 5,5 tys chciałeś go narżnąć

> Pewnie chciałeś się z sprzedawcą podzielić zyskiem

Noo....a teraz pewnie byłby na tyle łaskawy by dać mi zarobić po raz drugi, czyli żebym wziął padlinę od niego i sprzedał zlosnik.gif no way...

Pamiętajcie, że jak pojawi się taka u mnie to nie kupować hehe.gif

Swoją drogą to podrzucam ludziom (za free, żeby nie było smile.gif ) samochody od gości których znam i wiem, że nie kręcą lodów na samochodach, tylko sprzedają w takim stanie w jakim kupili (ewentualnie jakieś czyszczenie wnętrza czy porządne mycie z woskowaniem, albo jakieś wymiany mechaniczne typu turbo czy dwumas, bo takie za granicą idzie taniej kupić).

W PL temat ciężki do kupienia dla siebie, do handlu na zarobek jeszcze gorszy-od 3 tyg szukam czegoś niedużego do 20-25 tyś i w promieniu 50km nie mogę nic wartego znaleźć, a łżą ludzie jak psy-i to zdawałoby się prywatni właściciele. Jak I wł może nie wiedzieć skąd szpachla na samochodzie? grinser006.gif chyba, że jest jednym na milion co go w serwisie przekręcili, ale to nie moje zmartwienie...

Napisano

> nie wiem czy to ma znaczenie ale auto jest z Włoch

Mówisz, że pan handlarz kupił to auto od pana Babbo Natale i chce się swoim szczęściem z Tobą podzielić ?

Zapamiętaj - w komisach nie ma okazji. Tam są auta które można było tanio kupić i drogo sprzedać - czyli ulepy, topielce, taksówki itp.

Napisano

> Witam!

> Jestem zainteresowany kupnem takiej Merivy otomoto

> oglądałem ją dzisiaj - niby wszystko ok, ale wolę Was zapytać czy na zdjęciach nie rzuca się coś w

> oczy

>

na zdjęciach wygląda OK - wszystko jak powinno być w tym roczniku: deska z kapliczką, właściwy grill przedni właściwe lampy tylne i klapa; wiadomo ze to używka i była naprawiana-zawieź do serwisu, sprawdź błędy obecne i byłe (jeśli nie wymazane) i ogólnie zawieszenie i nie szukaj niewiadomo czego zlosnik.gif

użytkuję merive od 5 lat i jest OK

Napisano

> Panie lać i jeździć

po prostu nie szukać ideału za 10% jego ceny zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

no i po temacie, bo gość sprzedał wczoraj to auto angryfire.gif pewnie ktoś z AK go kupił sciana.gifsciana.gifhehe.gif szkoda beksa.gif dziś miałem go sprawdzić na stacji diagnostycznej mlot.gif

Napisano

> no i po temacie, bo gość sprzedał wczoraj to auto pewnie ktoś z AK go kupił szkoda dziś

> miałem go sprawdzić na stacji diagnostycznej

Jak widać igły schodzą jak świeże bułeczki...Cena czyni cuda w tym kraju cudów nad Wisłą hehe.gif