Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podświetlenie drzwi?

Featured Replies

Napisano

W Hultaju są cztery dynksy/wyłączniki, które powodują, że po otwarciu drzwi zapala się lampka oświetlenia wnętrza.

O ile zrozumiałem to, co jest napisane w instrukcji, to lampka jest "sterowana minusem", czyli jest zasilana przez cały czas, a na przewodzie ujemnym jest wyłącznik.

I teraz pytanie - czy mogę na tym ujemnym przewodzie (de facto szeregowo z dynksem) wpiąć listwę z diodami świecącymi na 12V?

Umiejscowienie wyłączników jest takie, że taka listwa ładnie oświetlałaby przestrzeń na nogi przy wysiadaniu i zwiększyła widoczność zaparkowanego auta.

Jaki może takiego podłączenia być efekt?

Napisano

> Jaki może takiego podłączenia być efekt?

Chcesz żeby te listwy świeciły razem ze światłem po otwarciu drzwi, czy na stałe? Napisz dokładniej o co chodzi? grinser006.gif

Napisano

Jeśli dociągniesz sobie do listwy plus na stałe to minus z krańcówki drzwi będzie Ci ją włączał...

Oczywiście listwa (zapewne LED) musi być przystosowana na napięcia panujące w instalacji samochodowej (od 12 do ponad 14V).

Napisano
  • Autor

> Chcesz żeby te listwy świeciły razem ze światłem po otwarciu drzwi, czy na stałe? Napisz dokładniej

> o co chodzi?

Chcę, żeby listwa była zasilana "przez lampkę" czyli bez ciągnięcia ekstra kabli.

Jak lampka będzie wyłączona wyłącznikiem na suficie, to nic nie zaświeci.

A jak będzie włączona, to zaświeci sufit i listewka.

Czy to ma szansę tak zadziałać?

Napisano
  • Autor

> listwa (zapewne LED) musi być przystosowana na napięcia w instalacji

To jasne, listwy diodowe sa właśnie na 12V

Napisano

> Chcę, żeby listwa była zasilana "przez lampkę" czyli bez ciągnięcia ekstra kabli.

> Jak lampka będzie wyłączona wyłącznikiem na suficie, to nic nie zaświeci.

> A jak będzie włączona, to zaświeci sufit i listewka.

> Czy to ma szansę tak zadziałać?

tak ale wtedy przewód masowy(zapalający listwę) musisz pociągnąć do lampki i wziąć masę bezpośrednio ze styku żarówki ok.gif

Napisano

Tak, po prostu listwę zasil z plusa akumulatora, minus podłącz do wyłącznika przy drzwiach. Tylko pamiętaj, że przeważnie drzwi kierowcy mają gdzieś po drodze diodę zaporowo, żeby przy otwarciu pozostałych drzwi nie piszczały bimbaje od pasów, świateł i innych ostrzegaczy.

Napisano

> Chcę, żeby listwa była zasilana "przez lampkę" czyli bez ciągnięcia ekstra kabli.

>>I teraz pytanie - czy mogę na tym ujemnym przewodzie (de facto szeregowo z dynksem) wpiąć listwę z diodami świecącymi na 12V?

Nie. Tzn. tak, zaświeci się, ale... weź sobie dwie żarówki, połącz szeregowo i podłącz do aku - każda z nich odda 25% mocy.

Bez podciągnięcia stałego plusa daruj sobie.

Napisano

...może się jeszcze okazać, że masa wcale nie jest łączona bezpośrednio do żarówek tylko do modułu sterującego oświetleniem lub komputera. Dopiero on załącza żarówki. W autach sprzed kilkunastu lat już się tak robiło. Często nawet wtedy, kiedy nie ma żadnego płynnego wyłączania czy opóźnienia.

Wtedy LED-y nawet nie zaświecą bo taki dynks nie ma wydajności prądowej na wejściu sterującym.

Pozdrawiam.

Napisano

> ...może się jeszcze okazać, że masa wcale nie jest łączona bezpośrednio do żarówek tylko do modułu

> sterującego oświetleniem lub komputera.

Co nie zmienia faktu, że jak ją poda na masę listwy LED zasilonej od góry z plusa to ta się zaświeci, a chyba autorowi właśnie o to chodzi grinser006.gif.

Napisano

> ... a chyba autorowi właśnie o to chodzi .

Nie o to mu chodzi...

Chce wpiąć między masę auta przez oryginalny wyłącznik a dołączaną masę modułu/żarówek, co w przypadku żarówek da efekt na ćwierć gwizdka a w przypadku modułu brak efektu.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Nie. Tzn. tak, zaświeci się, ale... weź sobie dwie żarówki, połącz szeregowo i podłącz do aku -

> każda z nich odda 25% mocy.

A nie 50%? Z elektrotechniki jestem już noga.

Poza tym, to nie będzie żarówka, tylko dioda

(lub diody). Pojedynczy odcinek listwy pobiera ok 1W.

Napisano

> A nie 50%? Z elektrotechniki jestem już noga.

W przypadku takiej samej żarówki rezystancja rośnie dwukrotnie, prąd spada o połowę przy napięciu na żarówce mniejszym o połowę.

Dlatego tylko 25%.

> Poza tym, to nie będzie żarówka, tylko dioda

> (lub diody). Pojedynczy odcinek listwy pobiera ok 1W.

Jeśli żarówka ma np. 2W to w dużym przybliżeniu licząc w głowie...

Prąd około 1/3 normalnej wartości. Napięcie na żarówce 1/3 normalnej wartości. Napięcie na LED 2/3 normalnej wartości.

Stąd żarówka na 12% LED na 66%.

W praktyce będą odchyły bo LED jest nieliniowy.

Pozdrawiam.

Napisano

> W przypadku takiej samej żarówki rezystancja rośnie dwukrotnie, prąd spada o połowę przy napięciu

> na żarówce mniejszym o połowę.

> Dlatego tylko 25%.

Są tam jeszcze inne, bardziej złożone procesy. Przede wszystkim opór żarówki nie jest stałą wartością - zmienia się w zależności od temperatury żarnika (przy rozgrzanym żarniku jest znacznie większy niż przy zimnym). W efekcie, dwie żarówki połączone szeregowo będą świeciły mniej więcej 30-35% swojej mocy.

Napisano
  • Autor

> Są tam jeszcze inne, bardziej złożone procesy.

Czyli po podłączeniu diód świecących uzyskam efekt taki, że żarówka nie będzie świeciła pełną mocą?

A jak będa świeciły diody?

Napisano

> Czyli po podłączeniu diód świecących uzyskam efekt taki, że żarówka nie będzie świeciła pełną mocą?

> A jak będa świeciły diody?

Nie wiadomo dokładnie. Jedno i drugie będzie świecić słabiej niż nominalnie. To wszystko szacunki, nie ma dokładnych danych dlatego nikt Ci tego nie jest w stanie policzyć.

Pozdrawiam.

Napisano

> Czyli po podłączeniu diód świecących uzyskam efekt taki, że żarówka nie będzie świeciła pełną mocą?

> A jak będa świeciły diody?

Jeśli połączysz szeregowo diody i żarówkę to żarówka praktycznie w ogóle nie będzie świeciła, a diody będą świeciły w miarę normalnie. Prąd który przepłynie przez diody jest za mały, żeby żarówka świeciła.

Napisano
  • Autor

> Nie wiadomo dokładnie. Jedno i drugie będzie świecić słabiej niż nominalnie. To wszystko szacunki,

> nie ma dokładnych danych dlatego nikt Ci tego nie jest w stanie policzyć.

> Pozdrawiam.

Sprawdze to w praktyce, najwyżej faktycznie pociągnę osobny plus.

Napisano

> Sprawdze to w praktyce, najwyżej faktycznie pociągnę osobny plus.

Inaczej się nie dowiesz. Gdyby było wiadomo jakie diody można by ocenić a tak to gdybanie.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Inaczej się nie dowiesz. Gdyby było wiadomo jakie diody można by ocenić a tak to gdybanie.

> Pozdrawiam.

Chociażby segment listwy diodowej:

126_258.jpg

Tyle tylko że w plastikowej oprawce.

Napisano

> Chociażby segment listwy diodowej:

> Tyle tylko że w plastikowej oprawce.

Jaki prąd bierze?

Napisano
  • Autor

> Jaki prąd bierze?

1 LED pobiera przeniętnie 20-30 mA

Napisano

> 1 LED pobiera przeniętnie 20-30 mA

Chcesz zamontować jeden LED?

Napisano
  • Autor

> Chcesz zamontować jeden LED?

Przy każdej krańcówce jeden segment z trzema ledami, napisałem to powyżej.

Napisano

> Przy każdej krańcówce jeden segment z trzema ledami, napisałem to powyżej.

Zakładając, że te trzy LED-y łączone są szeregowo, będzie tak:

- otwarcie jednych drzwi - LED świeci prawie na max, żarówka prawie w ogóle,

- otwarcie dwoje drzwi - LED-y trochę słabiej ale nadal nieźle, żarówka odrobinę zaświeci,

- otwarcie trójki drzwi - LED jeszcze słabiej żarówka znowu mocniej,

- przy czterech otwartych drzwiach LED-y na około 75% mocy, żarówka około 25%.

Pozdrawiam.