Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprężynki do Asterki

Featured Replies

Napisano

Witam planuje wymienić sprężyny amortyzatorów z tyłu w AG hatchback. Jakiej firmy polecacie? Chodzi mi o takie by nie przepłacać ale też by po 2 latach na złom się nadawały zlosnik.gif

Napisano

polskie D&D są ponoć niezłe - cena do sprawdzenia

Jameksy - ogólnie chwalone

KYB - NIE KUPOWAĆ ponoć szybko siadają

a najtańsze i chyba wcale nie najgorsze to firmy GH - na allegro tego dużo - jakieś pół roku temu przerabiałem temat i wielu userów je polecało - ale tylko springi, amory już nie.

P.S. temat nie po polskiemu zolta.gif

Napisano

jakieś dwa lata temu może krócej założyłem D&D ale od kombi.Prześwit jak z fabryki i wsteczne lusterko w końcu sie przydaje .Wcześniej siedział tył jak po tuningu(dodam że mam założoną butle w miejsce koła zapasowego) ,ale wg mnie nie ma to zbytnio wpływu.Jak na razie wszystko jest ok

Napisano
  • Autor

> jakieś dwa lata temu może krócej założyłem D&D ale od kombi.Prześwit jak z fabryki i wsteczne

> lusterko w końcu sie przydaje .Wcześniej siedział tył jak po tuningu(dodam że mam założoną

> butle w miejsce koła zapasowego) ,ale wg mnie nie ma to zbytnio wpływu.Jak na razie wszystko

> jest ok

Konieczna jest wymiana parami? wydaje mi się, że tak ale niech mądrzejsi się wypowiedzą.

Znalazłem te jamexy grinser006.gifhttp://allegro.pl/sprezyny-sprezyna-opel-astra-ii-g-tyl-wzmocnione-i3241108807.html

co sądzicie o nich? nadadzą się?

Napisano

> Konieczna jest wymiana parami? wydaje mi się, że tak ale niech mądrzejsi się wypowiedzą.

Zawsze powinno się wymienić parami sprężyny, tak samo i amortyzatory.

Napisano

Ja polecę nasze D&D. 3 osoby z tyłu plus bagaż i nie było obcierania opon o ranty błotników jak na poprzednich Jamex.

Napisano

> Konieczna jest wymiana parami? wydaje mi się, że tak ale niech mądrzejsi się wypowiedzą.

> Znalazłem te jamexy

> http://allegro.pl/sprezyny-sprezyna-opel-astra-ii-g-tyl-wzmocnione-i3241108807.html

> co sądzicie o nich? nadadzą się?

Bardzo dużo pozytywnych opinii słyszałem o sprężynach firmy Jamex. O D&D również.

Tyle tylko, że o D&D tylko słyszałem, a Jemexy miałem u siebie. Bardzo dobrze się spisywały.

Napisano

Ja mam sprężyny i amortyzatory KYB, jest bardziej miękko, ale wysokość pozostała prawie ta sama. Oryginalne sprężyny były bardziej twarde.

Napisano

> Ja mam sprężyny i amortyzatory KYB, jest bardziej miękko, ale wysokość pozostała prawie ta sama.

> Oryginalne sprężyny były bardziej twarde.

a jakie masz?

Bo ja założyłem 2 tyg. temu excel-g (wszystkie 4) i normalnie wóz drabiniasty - ale zakręty to teraz bierze, że ho ho

Napisano
  • Autor

> a jakie masz?

> Bo ja założyłem 2 tyg. temu excel-g (wszystkie 4) i normalnie wóz drabiniasty - ale zakręty to

> teraz bierze, że ho ho

zamówiłem 2 jamexy wink.gif wymiana jest czasochłonna i trudna? Dziadzio mi wspomniał ze łatwa. Potrzebne jakieś ściągacze lub inne narzędzia?

Napisano

> zamówiłem 2 jamexy wymiana jest czasochłonna i trudna? Dziadzio mi wspomniał ze łatwa. Potrzebne

> jakieś ściągacze lub inne narzędzia?

Nie są potrzebne żadne narzędzia specjalne. Lewarek i klucz nasadowy typu torx z tego co pamiętam ale co do klucza, mogę się mylić. Jak zdejmiesz koło to zobaczysz śrubę i będziesz wiedział jaki klucz będzie potrzebny.

Unosisz auto, podpierasz belkę lewarkiem, odkręcasz śrubę, opuszczasz belkę żeby zwolnić sprężynę, wymieniasz sprężynę. Składasz w odwrotnej kolejności.

Najlepiej podnieść od razu cały tył auta. Będzie szybciej i wygodniej.

Napisano
  • Autor

> Mowa oczywiście o odkręceniu amortyzatora.

> Śruba na nasadkę torx.

No to poczekam na sprężusie aż przyjdą i biorę się za wymianę wink.gif